Pacienţii internaţi CU coronavirus riscă să nu fie trataţi şi de comorbidităţi?

Distribuie articolul:

Pacienţii internaţi CU coronavirus riscă să nu fie trataţi şi de comorbidităţi? Întrebarea, legitimă, ne-a fost adresată de prea mulţi concetăţeni, ca să nu considerăm că poate şi trebuie să fie luată în seamă. Prin urmare, iată un scurt interviu, pe această temă, cu Liviu Patrichi – managerul spitalului din Feteşti, spital care a fost ales să fie „suport COVID”.

Reporter: În spaţiul public, se vehiculează ideea că, în momentul în care sunt internaţi cetăţenii depistaţi „pozitiv” la testul pentru coronavirus, dacă aceştia au şi alte afecţiuni, le este întrerupt tratamentul pentru afecţiunile de care suferă. Nu-s deloc puţini cei care acuză schimbarea medicaţiei pe care şi-o administrau de ani de zile. Ce ne puteţi spune dvs în această privinţă?

Patrichi: Vă spun că la internare, procedura pentru evaluarea clinică implică primul set de date paraclinice. Adică, începem de la fotografie pulmonară, radioscopie pulmonară, analize de sânge…Se fac toate investigaţiile, se obţin datele necesare de la medicul de familie sau de la medicul curant dacă el este înregistrat cu boli …În baza acestor investigaţii, medicul îi face schema de tratament, în principiu urmărind ambele variante…Tratăm boala lui cronică, pentru că acea boală cronică este, de fapt riscul mai mare! Aşa cum ştiţi, în tot ce apare în presa de specialitate, COVID este mai degrabă un factor de risc, de potenţarea unor boli preexistente! De aceea şi în planul nostru de management, noi exact pe asta ne axăm: să vedem, pornind de la tot ce înseamnă riscuri preexistente la toate grupurile populaţionale, şi în funcţie de asta, ne-am adaptat şi numărul, şi tipul de specialitate, şi toată activitatea …

Reporter: Vă întreb asta, deoarece în spaţiul public, mai ales pe aşa-numitele „reţele de socializare” apar postări, din care se înţelege că sunt oameni care având şi alte afecţiuni, la internare li s-a întrerupt tratamentul sau le-a fost schimbat, astfel că patologiile, bolile, de care suferă de ani de zile (diabet, hipertensiune, etc) le-au fost agravate. Există suspiciunea că unii dintre cei decedaţi au murit din cauză că nu le-au fost tratate bolile de care sufereau, medicii administrându-le acestora numai tratamentul pentru COVID. Este posibil aşa ceva?

Patrichi: Singura problemă de acest gen poate interveni doar în anumite boli specifice, unde tratamentul pentru COVID, bazat pe aceste retrovirale, este contraindicat cu medicaţia lui curentă! Aicea pot să vă dau un simplu exemplu foarte elocvent; tot ce înseamnă boală psihică…E foarte important să comunice medicul curant, cu medicul de-aici din spital, deoarece trebuie găsită exact soluţia de medicament, de abordare a problemei…

Reporter: Dar, în bolile aceste, pe care le au extrem de mulţi, cum sunt: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dializa, ce fac oamenii? Vin cu tratamentul după ei, cum se întâmplă?

Patrichi: Vin cu tratamentul…Lucru ăsta se poazte vedea şi în Foile de observaţii; că ei chiar dacă sunt asimptomatici, există un consum de medicaţie pe boala lui premergătoare. Că noi încercăm să tratăm şi să ţinem sub control şi boala, în aşa fel încât tratamentul pentru COVID să nu afecteze exect zona cea mai slăbită a organismului. Deci, ambele variante sunt abordate în paralele. Doar acolo unde ele se exclud ca şi medicaţie…

Reporter: Dar, există o listă a afecţiunilor în care tratamentul pentru COVID ar determina întreruperea tratamentului? Aţi zis bolile psihice. Probabil că unele, nu toate, nu?

Patrichi: Nu pot să fac precizări atât de specifice (…) Dar, pentru mine este foarte clar: se urmează tipul de medicaţie pe care o avea premergător, şi a medicaţiei care urmează să se administreze pentru controlul COVID-ului. În momentul în care există excluderi, e clar că se trece pe o altă schemă de tratament împotriva COVID. Adică, nu cu aceste retrovirale, ci cu medicamentele clasice….


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *