Trei inculpaţi printre care şi un avocat din Baroul Ialomiţa cercetaţi pentru trafic de influenţă

Distribuie articolul:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 214/VIII/3 din 10 martie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte, a inculpaților:

Bala Ştefăniţă-George, avocat în cadrul Baroului Ialomița, cercetat în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,

L.P. și P.I.R, cercetați în stare de arest preventiv, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de influență și cumpărare de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut, în esență, următoarele stări de fapt:
1. În perioada 24.01.2024 – 11.02.2024, inculpatul Bala Ștefăniţă-George, în calitate de avocat în cadrul Baroului Ialomița, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), cercetată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, sumele de 7.000 euro pentru sine și între 15.000 – 30.000 euro pentru alții, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București și că-i va determina pe aceștia să dispună cercetarea martorului în stare de libertate.
În contextul menționat mai sus, la data de 11.02.2024, după ce anterior a lăsat să se creadă că decizia de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, dispusă de judecători față de persoana cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, a fost rezultatul acțiunilor sale, avocatul ar fi primit de la o rudă a martorului sumele de 7.000 euro pentru sine și 10.000 euro pentru alții, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

2. În perioada 09.02.2024 – 28.02.2024, inculpatul L.P., beneficiind de ajutorul inculpatului P.I.R., ar fi pretins de la aceeași persoană (martor în cauză), cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, sume de bani cuprinse între 7.000 – 30.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București și că-i va determina pe aceștia să dispună față de martor o pedeapsă neprivativă de libertate (condamnare cu suspendare).
După mai multe „negocieri”, s-ar fi stabilit ca martorul să-i remită inculpatului L.P. sumele de 7.000 euro pentru sine și 20.000 euro pentru alții, din care acesta ar fi și primit o primă tranșă de 1.000 euro de la o rudă a martorului, restul banilor urmând a fi remiși la o dată ulterioară.
În contextul menționat mai sus, la data de 09.03.2024, inculpatul L.P. ar fi primit de la aceeași rudă a martorului suma totală de 26.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Cele două dosare au fost trimise spre judecare Curții de Apel București respectiv Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauze.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Distribuie articolul:

One thought on “Trei inculpaţi printre care şi un avocat din Baroul Ialomiţa cercetaţi pentru trafic de influenţă

  1. Aceste infractiuni de coruptie sunt inacceptabile si trebuie tratate cu toata seriozitatea de catre autoritati. Sper ca justitia va fi dispusa si ca toti cei implicati vor fi pedepsiti conform legii. Coruptia trebuie sa inceteze sa mai fie un lucru obisnuit in societatea noastra, iar cazurile mediatizate precum acestea sunt o dovada clara a nevoii de a schimba mentalitatea si practicile nocive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *