Primarul Soare ameninţă cu trecerea – instalaţiilor de apă şi canalizare ale Urban – la alt Operator

Distribuie articolul:

O dată la patru ani, epopeea societăţii URBAN S.A. Slobozia devine subiect de campanie electorală. Toţi primarii care s-au succedat la conducerea municipiului Slobozia au intrat în clinci cu Urban, în precampania electorală, atunci când, inevitabil, cetăţenii au reclamat lipsa apei potabile, probleme cu canalizarea, mai ales când plouă, dar şi diverse inconveniente legate de epurare, mirosuri pestilenţiale, etc.

 A început campania electorală vizând alegerile locale şi europarlamentare, ce se vor desfăşura în data de 9 iunie 2024.

Pe cale de consecinţă, în şedinţa Consiliului Local, desfăşurată în data de 25 aprilie 2024 (penultima dinaintea alegerilor!), pe Ordinea de zi a figurat şi un proiect vizând lucrări ce urmează a fi executate la reţeaua de apă.

Potor oferă clarificări…

Din cauză că, în spaţiul public, au apărut tot felul de discuţii referitoare la alipirea Urban la Asociaţia de Dezvoltare Interurbană (A.D.I, un ONG înfiinţat de către Consiliul Judeţean Ialomiţa, cu scopul de a face din Urban un Operator regional furnizor de servicii de apă), fapt ce a determinat diminuarea competenţelor Consiliului Local al municuipiului Slobozia, în activitatea Urban, dar – mai ales! – faptul că primarul Soare a propus reducerea tarifului, a preţului la apă, consilierul local (şi candidatul PSD la Primăria Slobozia), domnul Alexandru Potor s-a simţit dator să riposteze. Şi a zis:  “ …Este clar că ne aflăm în campanie electorală. (…) Participanţii la procesul electoral intoxică mediul public, cetăţenii, spunând că responsabilitatea preţului apei este la Consiliul Judeţean. Şi, mai mult decât atât, aruncând către mine acest lucru. Este complet fals! Eu, personal, nu am participat la vreo decizie în Consiliul Judeţean vizavi de preţul apei. (…)

A încerca să arunci responsabilitatea preţului apei pe o singură persană, pentru a câştiga voturi, este manipulare. Toţi cei care fac lucrul acesta, defapt minr alegătorii. Asta este realitatea! Preţul apei este mare pentru că nu există investiţii în reţea! Reţeaua este proprietatea Autorităţii Publice Locale/a Primăriei. Lipsa acestor investiţii, a condus ca toate costurile care sunt generate de înlocuirea/dezvoltare a reţelei, să fie introdus în tariful apei. Preţul este mare, deoarece nu a existat capacitatea la nivelul UAT, pentru a face proiecte viabile. (…)”. Cum era de aşteptat, primarul Dragoş Soare i-a replicat, imediat:

Soare (va) cere reducerea preţului… 

“ Propunerea de reducere a preţului de operare la Staţia de Epurare, vine în urma unei investiţii, consistente, pe care a făcut-o Primăria, şi pe care a aprobat-o Consiliul Local, investiţii care s-au dus într-un proiect de retehnologizare, şi panouri fotovoltaice. În urma acestei investiţii care a fost recepţionată în ianuarie/februarie 2024, am constatat că se fac nişte economii. (…) Şi-atunci, am spus, în felul următor: Dacă noi, comunitatea, am făcut o investriţie de 5 milioane de lei, solicităm reducerea preţului de la Epurare, cu valoarea economisită. Din calculele care mi-au fost prezentate, este o economie de 140.000 de kilowaţi. (…) Am solicitat Consiliului Local să ia o decizie, cu care ne vom duce în Adunarea Generală ADI Periurbană, unde vom solicita – şi acolo, că este forul decizional, al cărui preşedinte este Marian Pavel! – reducerea tarifului la Epurare, cu economia pe care noi am făcut-o prin investiţii.

Comunitatea n-a făcut o investiţie, să facă o economie pentru ca unii să-şi poată permite prime şi salarii! A făcut o investiţie pentru a reduce costul de operare. Punct!

(…) În urma analizei şi solicitării noastre, A.D.I Periurbană pune în braţele Urban această solicitare, face calculele exacte, şi vine cu varianta de preţ redusă. (…)”

Cum în discuţie au intrat, când pe rând, când toţi odată, fostul primar Mocioniu, madam Boancă, şi alţii, sigur că acuzaţile au curs din toate părţile. Şi, din vorbă-n vorbă, numai ce-l auzim pe primarul Dragoş Soare zicând:

“ Într-o discuţie în trei, cu domnul Alexandru Potor (din partea CJI), şi cu domnul Stoicescu (directorul Urban), am concluzionat că presiunea creşterii preţului la energie ne poate crea o problemă legată de preţul apei. La cinci minute după această discuţie, domnul Potor a făcut o postare pe facebook, în care a spus că este împotriva creşterii tarifului la apă. (…) Dicutăm despre cei doi ani de când aţi preluat Urban, domnule Potor! În luna ianuarie 2023 (…) s-a venit în ADI Periurban cu creşterea tarifului (…) şi a fost mărit preţul la apă şi epurare, canalizare. Ulterior, în luna august, a survenit a doua creştere (…) ADI, pentru asta a fost înfiinţat: ca să acceseze fonduri europene! A făcut zero lucruri, în această direcţie. Am accesat noi, şi vă spun cu toată sinceritatea, că următorul pas – dacă nu se înţelege! – vom solicita trecerea la un alt Operator, cu investiţii, cu tot ce trebuie! Cam aşa stau lucrurile…” 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *