Evanghelie Zappa – comemorare organizată de Consiliul Judeţean Ialomiţa

Distribuie articolul:

Cu prilejul comemorării a 159 de ani de la trecerea în neființă a celui care a fost Evanghelie Zappa, una dintre personalitățile balcanice ce au contribuit la reînvierea Jocurilor Olimpice, Maria Pavel, recent reales în fruntea CJI, a participat la dezvelirea bustului său, în localitatea Broșteni, acolo unde Evanghelie Zappa si-a dat obștescul sfârșit.
La eveniment, alături de presedintele Marin Pavel au participat mai multe personalități din țară și din statul elen, unde Zappa își avea originile, oficiali care au venit să aducă un omagiu celui care a fost un mare vizionar, latifundiar, filantrop, iubitor de cultura și de oameni. Astăzi, Școala din Broșteni, judeţul Ialomița îi poartă numele.

Scurt istoric

Conform înscrisurilor istorice (preluate de Wikipedia), Evanghelie Zappa a deținut numeroase moșii în jurul capitalei, București, și în Bărăgan.

A devenit celebru la vremea lui prin strădaniile de reînviere a Jocurilor Olimpice. S-a născut într-o familie de aromâni, în anul 1800, în nord-vestul Greciei, la acea vreme teritoriu aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman. Evanghelie Zappa a deținut numeroase moșii în jurul capitalei, Bucureşti, și în Bărăgan. 

Astăzi, această etapă a istoriei lor este denumită preolimpică. În 1850, la inițiativa poetului romantic grec Alexandru Suțu, când problema de a relansa ceremonii antice și concursuri a fost discutată în Grecia, Evanghelie Zappas a început să ia în considerare modul în care aceste jocuri ar putea fi reînviate și chiar a propus ca acestea să fie numite „Olimpice”.

Zappa a redactat un memorandum în care propune ca noua instituție să stabilească faptul că ar ajuta Grecia să țină pasul cu revoluția industrială. Memorandumul a fost trimis la începutul anului 1856 în care se propunea ca jocurile să fie organizate la Atena, la 25 martie 1857.

Zappa s-a angajat să suporte costul acestui eveniment, precum și de a construi o clădire olimpică la casa o expoziție de mostre de artă grecești și industrie. Clădirea va funcționa, de asemenea, ca un muzeu de antichități. Pentru a accelera acest plan, el a trimis imediat 2000 de florini austrieci în primul rând pentru a acoperi costurile de Olympia, care a fost numit prima Olimpiada Zappeiană.

A finanțat construcția Zappeionului în Atena, un complex de clădiri, cu stadion, amfiteatru de conferințe și cu săli de gimnastică.

 


Distribuie articolul:

One thought on “Evanghelie Zappa – comemorare organizată de Consiliul Judeţean Ialomiţa

  1. IA ZI TOVARASA, ESTE CORECT SA FACEM BORNE DE RECUNOSTTINTA A ISTORIEI, FARA SA CINSTIM HOTARELE JUDETULUI? MATALE, O STIMABILA DOAMNA, NU AI AVUT OCHIUL FORMAT CUM ARA OBELISCUL PARACLISUL DUMNEZEULUI MAMI LUI, DE LA INTRARE IN JUDET, UNDE SCRIE CA UN BULANGIU INTRA INTRUN JUDET. O RELICVA INTRAREA LILIECI, O CATASTROFA. RAD TOTI DE NOI, CA AU CAZUT SICELE FURATE DE FRANCEZI, CA PESTI AU UNPLUT CENTURA CU CURVE. ASA AM AJUNS STIMATA DOAMNA. FACETI CEVA. MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *