Spital pentru COVID, 258 angajaţi tratează 22 pacienţi. INTERVIU

Distribuie articolul:


Sunt aproape 5 luni de când a fost declarată pandemia cu SARS-CoV-2 /coronavirus/COVID. Ce-am aflat, ce-am avut de întrebat, ce ne-a nemulţumit sau, dimpotrivă ce-am avut de lăudat, găsiţi în paginile ziarului, în postările noastre pe paginile de socializare. Azi, sătui de halul în care a fost gestionată această criză sanitar-socială, după ce-am publicat articole eminamente pozitive privitoare la activitatea spitalelor, în special a celor desemnate să fie „suport” COVID, am încercat o abordare ceva mai tranşantă în ceea ce priveşte disfuncţiunile pe care unii le văd, alţii se prefac că nu, iar cei mai mulţi aleg să nu fie interesaţi de ele.  Şi pentru că managerul oricărui spital este cel mai bine informat despre starea financiar-medical-organizatorică, am stat de vorbă, pe îndelete, cu domnul Patrichi – directorul spitalului din municipiul Feteşti. 

Despre BOLNAVI…

Reporter: Ziceţi-mi şi mie câţi mai aveţi internaţi în spital, azi, 29 iunie 2020?

Patrichi: Cred că dimineaţă erau 22, dacă nu mă înşel, dar asta pentru că am externat 14, duminică şi astăzi dimineaţă. Deci, practic, suntem acum la o cotă de circa 30% de ocupare.

Reporter: Din aceştia, câţi sunt asimptomatici?

Patrichi: Da, cam 30% sunt asimptomatici, restul sunt cu forme medii şi uşoare ale bolii.

Reporter: La A.T.I. aveţi bolnavi?

Patrichi: Nu, nu avem pe ATI (pe aparate, pe ventilatoare). Oricum, noi nu avem competenţe, deşi avem paturi pentru ATI.

Reporter: Dar, aţi trimis către alte spitale, fiindcă spitalul din Feteşti nu are competenţe?

Patrichi: Conform protocolului, dacă situaţia lor de sănătate se înrăutăţeşte…ei sunt transferaţi….

Reporter : Dar, aşa, cu aproximaţie, îmi spuneţi când a fost transferat, cel mai recent, un pacient către spitale cu competenţe, cu ATI?

Patrichi: Pe toată perioada de până acum nu avem mai mult de 13 transferaţi. Dar sunt mai multe tipuri de transfer. Sunt cele cauzate de înrăutăţirea stării lor, dar mai sunt şi transferuri la solicitarea pacienţilor care vor să fie mutaţi în alte spitale!

Reporter: Spuneaţi că 30% din pacienţi sunt asimptomatici. Ce tratament urmează sau stau acolo ca să…ce?

Patrichi: Ei nu urmează nici un tratament. Sunt monitorizaţi, li se fac analize şi dacă li se agravează starea de sănătate, atunci urmează tratamentul prescris de medici…Conform celor mai recente Ordine ale ministrului, după 10 zile, pacienţii pot fi externaţi…  

 Reporter: Eu vreau să ştiu care este situaţia, deoarece oamenii par a fi din nou speriaţi de zvonul că vine al doilea val…

Patrichi:  E speriată pe bună dreptate. Asistăm la o transmitere comunitară. Noi încercăm să ridicăm nivelul de alertă pe care-l aveam până acum…Având în vedere faptul că am deschis şi Ambulatoriu (n.red. Policlinica), faptul că se pot prezenta în urgenţe oameni care vin din comunitate, inclusiv cadrele medicale care nu mai stau în izolare în această măsură de cazare la Hotel, după terminarea programului, riscul poate să apară din mai multe zone…

Reporter : Pe toată perioada pandemiei, spitalul Feteşti nu a funcţionat decât ca „suport COVID”, nu şi pentru toate celelalte patologii, nu-i aşa?

Patrichi: Practic, aici e anomalia cu care noi ne luptăm. E o situaţie specială a spitalului. Pentru că noi funcţionăm ca şi spital COVID. Deci nu suntem spital de faza 1 sau faza 2. Dar având în vedere că în judeţul Ialomiţa nu există Secţie sau Spital de boli infecţioase, practic noi am activat ca şi spital de fază 1, fază 2 şi suport COVID.

Despre ANGAJAŢI 

Reporter: Câţi angajaţi are spitalul?

Patrichi: Conform Organigramei ar trebui să fie 324 de angajaţi, dar posturi ocupate sunt 258, din care 28 medici, 120 de asistente, 68 de infirmiere, 15 sunt personal TESA, 21 sunt muncitori şi alte ocupaţii…

Reporter: Deci, la momentul la care vorbim peste 25o de angajaţi lucrează pentru doar 22 de pacienţi, din care, ziceţi, 30% asimptomatici!

Patrichi: Da, mare parte sau parte din ei lucrează şi în Ambulatoriu…

Reporter: Da, dar asta se întâmplă de foarte puţin timp, de când s-au ridicat  restricţiile, de vreo două săptămâni, nu? Deci, timp de 4 luni de zile, 250 de oameni au lucrat pentru câţiva pacienţi. Media pe zi cât a fost? Cei mai mulţi, într-o zi, câţi aţi avut? 

Patrichi: De câteva ori am atins şi capacitatea maximă. Peste 75 de pacienţi…În aprilie, mai, iunie am tratat în jur de 300 de pacienţi confirmaţi, la care s-au adăugat şi peste 1.500 de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Au mai fost şi 46 de internări non-COVID. E-adevărat că nu au fost ca înainte de epidemie, când tratam în jur de 500 de pacienţi. Vorbim de externări, pe lună!

Reporter: STIMULENTELE, pe lângă salarii le-au fost plătite cadrelor medicale?

Patrichi: Da: O parte dintre angajaţi au primit, doar cei care au fost implicaţi direct.

Reporter: Cam câţi au fost stimulaţi?

Patrichi: În jur de 75- 80% dintre cei angajaţi au beneficiat de acel spor în valoare de 2.500 lei pe lună.

Reporter: Cu onestitate, vă întreb dacă nu vi se pare a fi neverosimil a continua astfel, adică să plătim 250 de oameni pentru a îngriji 22 de pacienţi, din care mulţi asimptomatici sau cu forme uşoare/medii ale bolii?

Patrichi: Măsurile sunt de prevenire. Şi-atunci când vrei să previi, te pregăteşti să faci faţă unei situaţii care poate să se întâmple, poate nu, poate să evolueze…

Reporter: Dar, pe dumneavoastră v-a întrebat cineva, în toată această perioadă, în dorinţa de a afla cât mai mergem aşa, să fie 22 de pacienţi internaţi cu simptome uşoare, pacienţi pentru care muncesc 250 de salariaţi?

Despre BANI…

Patrichi: E o discuţie pe care o avem în permanenţă cu Casa de Asigurări de Sănătate Ialomiţa. Pentru că ei asigură fondurile de finanţare! (…) Pe perioada Stprii de Urgenţă şi a Stării de Alertă, finanţarea spitalelor s-a făcut la nivelul lunii ianuarie/februarie. Practic ei nu au tăiat serviciile medicale…

Reporter: Şi cât înseamnă decontarea acelor servicii pe care, deşi nu le-aţi mai prestat, suma vi s-a decontat?

Patrichi: În jur de 900.000 lei.

Reporter: Deci, aţi încasat 9 MILIARDE lei vechi pe fiecare lună, da?

Patrichi. Da, aceasta-i suma din Contractul nostru cu CJAS Ialomiţa!

Reporter: Acestei sume, însă, i s-au adăugat şi banii aceia reprezentând stimulentele, nu?

Patrichi: Da, acelea sunt „influenţe” pe care le plăteşte tot Casa de Sănătate…

Reporter: Încerc să înţeleg unde se rupe firul logic al rezolvării acestei probleme. Pentru că sunt mulţi oameni care stau bolnavi acasă, care nu pot veni la acest spital fiindcă e „suport COVID”…

Patrichi: Aici e problema, şi care încalcă, practic, principiul suveran al accesului liber şi neîngrădit la servicii medicale (…) De aceea ne grăbim şi noi să deschidem spitalul şi pentru pacienţii non-COVID! Pentru că, totuşi, spitalul deserveşte circa 70.000 de locuitori…!  

Reporter: Dar, dumneavoastră aţi întrebat, în vreo întâlnire cu factorii de decizie, de ce nu se ia măsura de a se comasa numărul pacienţilor în doar câteva spitale, în spitalele acelea modulare, astfel încât să aibă unde să se trateze şi ceilalţi bolnavi de alte patologii? Adică, pentru care motiv stau spitalele modulare goale, dar ţinem, iată, un întreg spital, cu atâţia angajaţi, ca să îngrijească 22 de pacienţi…?

Patrichi: Asta e la nivel de politică de stat, noi nu prea avem ce să discutăm…! (…) Asta face parte din Strategia de Sănătate Publică! Noi ca şi spital care suntem desemnaţi pentru COVID nu avem o poziţie de decizie şi nici de consultare…! Noi nu facem decât să fim parte dintr-un angrenaj al unei Strategii, unde trebuie să ne comportăm aşa cum ne dictează Ordinele şi Protocoalele…!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *