Luminiţa BARCARI vrea la CJI, şi pentru a extinde reţeaua de gaze în judeţul Ialomiţa

„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria – care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz – are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire cu lemn sau alte sisteme care nu sunt eficiente, au costuri mari, poluează şi creează foarte multe probleme cetăţenilor, în exploatare”, a declarat, recent, în faţa jurnaliştilor, premierul Ludovic Orban. Urmare a conştientizării acestei stări de fapt, premierul a anunțat un program cu o finanțare de un miliard de euro, prin această investiţie urmărind dublarea numărului de gospodării racordate la rețeau de gaze a ţării. „Decizia noastră este de a folosi fonduri europene pentru a susține comunitățile locale în finanțarea proiectelor de investiții de înființare de distribuții de gaz. Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii șapte ani.” a mai spus premierul, pe această temă.  Premierul Orban a semnat o ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru aprobarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale. Perioada de implementare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii inteligente de distribuție a gazelor naturale se încheie la data de 31.12.2023. Beneficiarii acestor investiţii trebuie să organizeze procedurile de achiziție publică pentru selectarea executanților de lucrări și să asigure implementarea proiectelor într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Luminiţa BARCARI – ştie şi deja face!

„ Prin  de Planul Naţional Investiţii şi relansare economică se are în vedere sistematizarea reţelei de GAZ METAN, în toate judeţele ţării. Valoarea investiţiilor programate în sistemul energetic naţional pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 MILIARDE EURO. Astfel încât, şi judeţul Ialomiţa, printr-un management foarte bun al proiectelor poate să extindă reţeaua de gaze! Ţinând cont că majoritatea localităţilor au nevoie de reţea de gaze. În momentul de faţă doar 6 localităţi sunt conectate la reţeaua de gaze, în judeţul Ialomiţa! Chiar şi la Slobozia sunt cartiere… De exemplu, în Slobozia Nouă nu există gaze! La fel şi la Feteşti. Doar zona „Feteşti Gară” are reţea de gaze. Şi exemplele pot continua. Prin urmare, una dintre priorităţile mele când voi ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa,  va fi să coordonez acest mare proiect de extindere a reţelei de gaze. (…) Este foarte greu cu buteliile, cu centralele pentru încălzire. Nici eu, acasă, nu am, să ştiţi! E foarte complicat, căci avem centrală pe lemne. E greu, nu numai din punct de vedere financiar, ci şi al exploatării. Eu sunt stresată de faptul că, în sezonul rece, ajung acasă, după o zi de muncă, şi e frig în casă, deoarece nu are cine să aprindă focul, în lipsa mea…”      

Întrebată dacă ştie că multe dintre Primării (UAT) vor spune că nu au bani pentru co- finanţarea proiectelor pentru care trebuie să şi plătească întocmirea documentaţiei, candidatul Luminiţa BARCARI a ţinut să precizeze: „ Sunt proiecte europene pe care noi le putem accesa! Bineînţeles că noi putem să solicităm partea de cofinanţare din Buget. Deoarece pentru orice proiect avem o parte de co-finanţare. Dar eu cred că efortul financiar nu va fi foarte mare, raportat la valoarea investiţiei totale. Noi am fost chiar la Ministerul Energiei, am vorbit direct cu domnul ministru Popescu, şi are toată disponibilitatea să sprijine şi să ne susţină pentru realizarea acestui mare proiect!

Întrebată cam care ar fi orizontul de aşteptare pentru ca ialomiţenii să poată avea gaze în localităţile în care-şi duc traiul, şi dacă domnia-sa crede că un mandat îi va fi de-ajuns ca să fie gaze în majoritatea localităţilor, dacă nu chiar în toate, deşi ar fi putut promite cu nonşalanţă, aşa cum fac cei mai mulţi dintre candidaţi, doamna Luminiţa BARCARI, fără a se hazarda, a răspuns onest: „ Nu pot să vă spun cu exactitate, deoarece dacă ne raportăm la tot judeţul, investiţia va fi foarte mare. Important este să începem să avem proiecte pentru TOATE LOCALITĂŢILE! În mandatul următor, sigur că o parte dintre ele le vom şi finaliza. (…) Vom acorda consultanţă în realizarea proiectelor. Pentru că aţi văzut că, de multe ori, sunt depuse proiecte care nu sunt aprobate, deoarece nu sunt scrise foarte bine. Iar noi va trebui să ne asigurăm că Primăriile au şi sprijin în scrierea proiectelor. Avem nevoie de specialişti care trebuie să lucreze nu numai bine, ci şi foarte repede, căci nu ne aşteaptă aceste fonduri foarte mult timp. Trebuie să ne încadrăm în nişte termene!”

Comandat de PARTIDUL Naţional Liberal. Executat de SC EDITOR SRL, Cod unic de identificare AEP 21200012.

(Publicitate Electorală)

 

Distribuie dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *