Luminiţa Barcari: „Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante!”

Distribuie articolul:

Concret, proiectul prevede faptul  că “este interzisă comercializarea băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central”. Proiectul a fost adoptat cu 238 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și 12 abțineri.

„Am votat astăzi, alături de colegii mei deputați PNL, proiectul de lege care interzice vânzarea către minori a băuturilor care au conținut ridicat de cofeină, taurină sau alte substanțe cu efect energizant. Cred că este un pas important pentru protejarea minorilor față de efectele nocive, care pot fi chiar și letale, ale acestor băuturi ce în prezent pot fi cumpărate oricând, de către oricine.

Noua lege va intra in vigoare imediat după ce va fi promulgată de către președintele țării și prevede amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei ce o vor încălca. Mai mult, legea prevede chiar și suspendarea activităţii magazinelor şi restaurantelor care le vor vinde copiilor și tinerilor astfel de băuturi.” a declarat deputatul ialomiţean.

Măsura interzicerii se aplică inclusiv în instituții de învățământ sau sanitare și vizează, pe lângă magazine, și automatele cu produse alimentare. De asemenea, este interzisă oferirea „cu titlu gratuit” a energizantelor către minori, conform noii legi. Firmele care comercializează băuturi energizante riscă amenzi de până la 20 de mii de lei, dar acestea pot crește la 30 de mii de lei dacă această comercializare are loc în școli sau instituții medicale. În cazul abaterilor repetate, se dispune măsura suspendării activităţii operatorului pe o perioadă cuprinsă între 10 – 30 de zile.

Camera Deputaților este for decizional, urmând ca legea să meargă către preşedintele României şi intre în vigoare dacă va fi promulgată de președintele Iohannis.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *