Pentru 2024, Consiliul Judeţean Ialomiţa are un Buget consistent

Distribuie articolul:

* Aprobat, mult mai devreme ca în alţi ani, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli este unul care demonstrează că accesarea Fondurilor europene, dar şi a alocaţiilor bugetare de nivel naţional, prin fel de fel de Programe ale Ministerelor, se dovedesc a fi “filonul” susţinerii dezvoltării judeţului.

 La jumătatea lunii februarie, în cadrul şedinţei CJI, consilierii judeţeni au votat B.V. Ch-ul, spre (ne)mulţumirea primarilor şi a directorilor instituţiilor statului subordonate direct Consiliului Judeţean.

Peste 174.771.000 lei înseamnă Bugetul CJI. Aproape 1.750 de MILIARDE lei vechi, da!

“O căruţă de bani”, cum spune românul când se minunează de-atare purcoi/grămadă de bani. Ei bine, atâţia bani vor trece prin mâinile administratorilor averii financiar-contabile a judeţului Ialomiţa.

Prezentare “pe căprării”…

Ca să vă faceţi o ideea despre “căprăriile” pentru care au fost alocaţi bani, pentru salarii şi dotări/achiziţii, încercăm o scurtă “trecere în revistă” a beneficiarilor unor sume de-a dreptul impresionante.

De departe, cea mai uimitoare sumă de bani este cea care ia drumul către “Asistenţă socială”. Peste 57.994.000 vor fi cheltuiţi şi anul acesta. Cel mai probabil, aici intră DGASPC (Protecţia Copilului + Azile), nu ceea ce numim, generic, acele ajutoare sociale acordate diferitelor categorii socio-profesionale.

Pentru “ Cultele Religioase” (salariile preoţilor) se vor cheltui 6.758.000 lei. Peste 67 de MILIARDE lei vechi, da!

Şi fiindcă, la Secţiunea de Funcţionare, în fiecare an, figurează, separat, şi rândul în care se precizează cheltuiala “Cultură, recreere şi religie”, facem şi noi cuvenita prezentare a sumei de 31.593.000 lei (peste 320 MILIARDE lei vechi), sperând că cititorii noştri vor înţelege că-i vorba despre ”alţi bani, altă distracţide”, cum e vorba aia din popor!

 Pentru activitatea de “Transporturi – Drumuri şi Poduri” s-au alocat, se vor cheltui 21.882.000 lei. Şi, nu! Această sumă nu reprezintă lucrările care se fac pe străzi, şosele, podeţe! Pentru lucrări, suma este separat, şi ea înseamnă 138.366.000 lei. Aproape 1.390 de MILIARDE lei vechi, da!

Pentru domeniul Sănătăţii (în special Spitalul din Slobozia, cel aflat într-un amplu proces de consolidare şi modernizare, şi care se află în directa coordonare a Consiliului Judeţean) s-a alocat suma de 148.671.000 lei (aproape 1.490 MILIARDE lei vechi), sumă pentru dezvoltare, căreia i se adaugă banii pentru aşa-numita “funcţionare”.

Fiindcă se dă “ceva-ceva” şi celorlalte spitale din judeţ, în Buget este prevăzută rubrică separată pentru funcţionare, vreo 8.931.000 lei. Deoarece, numai Spitalul din Slobozia este “în curtea” Consiliului Judeţean, se precizează, expres, că pentru funcţionarea acestuia , cheltuiala este de 4.800.000 lei. La care, repetăm, se adaugă imensa sumă de bani accesaţi din Fondurio Europene pentru dezvoltare, cea de aproape 1.500 de MILIARDE lei vechi.

Nu în ultimul rând, pentru SPORT se vor cheltui bani grei.

7.900.000 lei. Aproape 80 MILIARDE lei vechi, da!

Echipa de Fotbal “Unirea Slobozia” este cea care “toacă” cea mai mare parte din  bani, Consiliul Judeţean “luând-o de pe capul” Primăriei , imediat după ce s-a schimbat conducerea celor două instituţii care păstoresc fotbaliştii şi handbalistele care activează la CSM, Stadionul Slobozia fiind locul unde se cheltuiie alţi bani pentru aceeaşi distracţie a unora…

Nu v-am zis nimic despre preocuparea CJI pentru Învăţământ? Vă zicem, iată! Pentru partea de funcţionare (salarizare, consumabile, etc) s-a alocat 9.194.000 lei (peste 90 de MILIARDE lei vechi, da!), la care se adaugă cele 94.434.000 lei, adică aproape 940 de MILIARDE lei care fi-vor cheltuiţi pentru modernizarea unora dintre unităţile de învăţământ.

 

 

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *