Primăria Slobozia şi-a mai pus şi “tichie de mărgăritar

Distribuie articolul:

De parcă nu era de-ajuns că au trecut 12 ani de când, în faţa Primăriei “şade căscată groapa lu’ Stoica” , ca parte a Proiectului “Reabilitare Piaţa Revoluţiei”, un proiect care deşi ne-a costat o căruţă de bani, tot nu-i finalizat. Ca şi când n-ar fi cel puţin revoltător faptul că, începând de-acum un an, Primăria cheltuieşte MILIARDE de lei (anul acesta vreo ZECE) pentru acel spectacol desfăşurat în Pădurea “Peri”.

Ca şi când n-ar fi de-ajuns nici disconfortul creat, în acest moment, pe bulevardele oraşului ghiorlănit şi plin de praf.

Ca şi când noi n-am vedea şi dincolo de aparenţe, şi n-am înţelege că, la mijloc stau tot felul de interese de partid şi de grup (al tinerilor, afaceriştilor din cadrul partidelor!)

Ca şi când Slobozia n-ar fi un oraş din care tinerii pricepuţi şi harnici pleacă “unde văd cu ochii”, ca să n-ajungă să “băltească” în subdezvoltarea vizibilă şi continuă, iată cu ce se laudă primarul şi ţuţării lui!   

Interesele se deduc din chiar lauda lor

Slobozia (județul Ialomița) și Vaslui (județul Vaslui) sunt orașele candidate pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2025, un program inițiat de Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

Anual, un oraș din România primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

În urma apelului, care s-a desfășurat în perioada 2 mai – 17 iulie 2023, primăriile din Slobozia și Vaslui au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2025.

După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca în data de 18 noiembrie 2023 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025.

”În fiecare an, orașe românești își asumă să se îndrepte către un parcurs de investiție în   tineri, realizând că viitorul orașelor în sine depinde mult de acest lucru. Competiția în sine este deja un context prin care se formează parteneriate noi, aparent neobișnuite, prin care “actori” ai municipalității și ai sectorului de tineret încep sau își consolidează colaborarea. Cred că aceste orașe au făcut un pas semnificativ înspre îmbunătățirea calității vieții, perspectivelor de viitor și participării tinerilor, iar în parcursul lor până la momentul final al anunțării orașului purtător al titlului în 2025 vor avea și mai multe experiențe de învățare și noi ne vom asigura de o vizibilitate națională pentru efortul depus de ambele orașe și comunitățile locale de tineri.” a transmis András Farkas, directorul strategic al programului ”Capitala Tineretului din România”.

Juriul este format din 25 de personalități care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european: Orașului câștigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române.

Titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private, iar deținătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

Ce va fi, de fapt…?

Municipiul Târgu Jiu este, în acest an, Capitala Tineretului din România . Ce credeţi că se întâmplă conform derulării acestui Proiect? Conform laudelor celor care gestionează acest Proiect cu acoperire naţională, cică Târgu Jiu aduce în prim plan învățarea prin conceptul YouthURL și, în perioada 16 – 18 noiembrie va găzdui: Summitul cu tema ”ABILITATE/AGILITATE”, ce vizează dezvoltarea flexibilității tinerilor pentru adaptarea la viitor printr-un proces de învățare agilă (agile learning).

Apoi, se va desfăşura, Green Change Festival, ce va cuprinde o expoziție, proiecții de film și dezbateri pe tema sustenabilității orașului, organizate în parteneriat cu GreenPeace România.

Tot în toamna acestui an, va fi acolo şi un Festival Nonformal de Educație Incluzivă: spectacole și ateliere despre metode incluzive pentru lucrătorii de tineret și alți profesioniști care lucrează sau sunt interesați să lucreze cu persoane cu dizabilități (educatori, profesori, formatori, facilitatori, consilieri școlari, psihologi).

Festivalul NARATIV (7 – 8 octombrie), organizat în parteneriat cu Editura Curtea Veche, cuprinde două zile de ateliere, conferințe și dezbateri pentru tineri de până la 18 ani, părinți și profesori.

Nu credem că mai e nevoie să vă spunem noi că ceva asemănător se va întâmpla şi la noi, aici, în Slobozia.

Sigur că nu e rău că sunt organizate fel de fel de activităţi pentru tineri. Rău este că se cheltuie mulţi bani pentru activităţi care ar fi trebuit să intre în atribuţiunile hoardelor de politicieni şi de funcţionari salarizaţi / indemnizaţi pentru a se preocupa de educarea şi distracţia tineretului! Rău este că se face prea puţin în domeniul economic, astfel încât tinerii să aibă unde deprinde şi o meserie, nu numai gustul pentru preocupări facile şi foarte greu palpabile, cuantificabile!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *