Formularul 300 privind deconturile de TVA a fost modificat, metehnele au rămas …

Distribuie articolul:

 

De ani de zile zac în sertarele poliţiştilor, procuroruilor şi judecătorilor, mii de dosare „deschise” pe speţe incluzând rambursările de TVA. De ani de zile asistăm la „măsluiri” de-a dreptul ordinare ale evidenţelor contabile săvârşite în acele firme „controlate” de către „băieţii deştepţi”, unii chiar care îndeplinesc funcţii de conducere în cadrul Fiscului! Multora dintre cetăţenii contribuabili le sună cunoscută acuzaţia „ În dosarul instrumentat de procurorii DNA au fost reţinuţi inculpaţi, printre care şi şeful serviciului de rambursări de TVA din cadrul Agenţiei Fiscale, inculpatul fiind cercetat pentru că a favorizat direct sau prin influenţarea subordonaţilor, rezultatele controalelor la societăţile fantomă, prin asta urmărindu-se a fi ascunsă implicarea lor în circuitul evazionsit. Din cercetări a rezultat că inspecţiile fiscale erau formale şi că se soldau cu aplicarea unor amenzi  modice. Mai mult, lucrători ai Fiscului arătau firmele evazioniste cum să-şi modifice Declaraţiile fiscale depuse la Administraţia Finanţelor Publice prin depunerea unor declaraţii rectificative, cu scopul obţinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal şi ridicarea măsurilor asiguratorii”. Din păcate,  foarte mulţi dintre cetăţenii contribuabili au ajuns la concluzia că este de-a dreptul imposibil a se destructurara „hora” în care sunt prinşi, atât evezioniştii, cât şi „Organele” de cercetare penală.

Modificări cu…schepsis!

„Administrația Județeanã a Finanțelor Publice Ialomița informează persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA că în Monitorul oficial nr. 464 din 04.05.2021 a fost publicat Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300)  „Decont de taxă pe valoarea adăugată“ Având în vedereau modificarile și prevederile art. 303 alin.(4) și (5) referitoare la regularizările pe care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA trebuie să le efectueze prin decontul de taxă, a fost necesară modificarea formularului ”Decont de TVA”, cu adaptarea corespunzătoare a denumirii rândului 40 și a instrucțiunilor de completare. De menționat faptul că, în ”taxa de plată cumulată” se cuprind diferențele de TVA de plată stabilite de organele fiscale, nu doar de organele de inspecție fiscală, prin decizii comunicate până la data depunerii decontului, dacă aceste diferențe sunt neachitate la bugetul de stat până la data depunerii decontului. Cu titlu de exemplu, se cuprind în taxa de plată cumulată și sumele stabilite, din oficiu, de organele de administrare fiscală, ca urmare a nedepunerii declarațiilor fiscal. Precizăm că noul Decont de TVA se va folosi începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente lunii iunie 2021. Menționăm faptul că, în Anexa 2 a ordinului mai sus menționat, sunt publicate Instrucţiunile     pentru completarea şi depunerea formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată“.

Astfel de informaţii transmite conducerea Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa. Sunt ani de când conducerea Fiscului ialomiţean nu a mai desfăşurat conferinţe de presă, pe motiv că, din punct de vedere al funcţionării ANAF, judeţul Ialomiţa a fost arondat Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti. Alternaţi la conducere, directorii şi adjuncţii se scuză că trebuie să obţină acceptrul boşilor de la Ploieşti, ca să poată oferi un răspuns la oricare dintre întrebările pe care jurnaliştii le-ar adresa. Fapt pentru care suntem rugaţi să formulăm întrebările şi să le transmitem în scris, pentru ca ei să le transmită la Ploieşti, de unde vom primi, mai apoi, răspunsul…! Inutil să vă mai spunem că percepţia noastră, ca şi a multora dintre ialomiţenii ca oameni de afaceri este aceea că în planul impozitelor şi taxelor (ne)plătite, Ialomiţa este „un sat fără câini”. Prin urmare, de ce n-ar face „Organul” de control tot ce vrea, în primul rând afaceri „mascate”, de pe urma cărora să câştige chiar mai mult decât din ciubucul, mita, acea „atenţie mărită” care i se acordă ori de câte ori (nu) vede o fărădelege? Întrebarea este, desigur, una de-a dreptul retorică, aşa că rugăm „Organul” să se abţină de la a „deversa lături” pe adresa jurnaliştilor care chiar văd şi dincolo de aparenţe!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *