D.G.A. Ialomița a înaintat presei raportul lăudăros al activităților din 2013

Distribuie articolul:

Direcția Generală Anticorupție Ialomița a organizat marți, 11 februarie 2014, o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate, aferent anului 2013 al acestei instituții. Comisarul-șef Mihail Dima a ținut să precizeze în nenumărate rânduri importanța prevenției pentru îndreptarea și conștientizarea personalului încadrat în toate structurile de poliție : „prevenirea a reprezentat, și în anul 2013, un obiectiv principal al structurii noastre, astfel încât toate acțiunile și măsurile specializate au avut ca țintă predilectă reducerea și prevenirea fenomenului corupției în rândul funcționarilor M.A.I.. (…) în acest context, s-au desfășurat 39 de activități de informare cu caracter preventiv, la care au participat 703 lucrători M.A.I., dintre care 75 cu funcții de conducere.” La aceste 39 de activități se adaugă și alte 14 instruiri în domeniul prevenirii corupției, precum și în domeniul respectării eticii și a deontologiei profesionale, cu participarea unui număr de 191 de cadre.

Și rezultatul?

Ei bine, rezultatul a fost unul deloc surprinzător pentru cei care cunosc cât de mare este fenomenul de corupție în România, și mai ales în Ialomița, și s-a concretizat în primirea a 7 petiții și 4 apeluri la linia telefonică gratuită a D.G.A., pe parcursul unui an întreg. Așa se face că, deși județe cu o rată a corupției mult mai mică decât cea din Ialomița, au primit și soluționat chiar și de 4 ori mai multe petiții. Conducerea D.G.A. Ialomița se bate cu pumnii în piept și afirmă că județul nostru nu este cel mai corupt județ din țară, cu toate că, în anul 2013, mass-media națională s-a umplut cu cazuri de corupție săvârșite în Ialomița. Urmărind site-ul instituției observăm că alte județe organizează mult mai multe flagrante și raportează, nenumărate cazuri de corupție, pe când D.G.A. Ialomița așteaptă „oale de moși”. Chiar comisar Aneta Barbu, ofițer de prevenire în cadrul acestei instituții se declară, mai pe „după vișin”, semi-înfrântă de numărul mare de probleme de corupție din rândul colegilor din M.A.I. : „ eu nu pot să-mi permit să spun că la finalul anului eu voi putea coopta alături de mine măcar 10% din personalul M.A.I., care la noi în județ este de aproximativ 1800 de persoane. Eu sper ca măcar 1% dintre aceștia să conștientizeze pericolul.” În completare comisarul-șef Dima a declarat că : „în Ialomița corupția există. Din fericire, zic eu, sunt și  funcționari în minister care sunt integri, onești, care indiferent că nu ar exista D.G.A., D.N.A, Parchet, nu ar comite asemenea fapte, care își văd de treaba lor pentru că așa au fost crescuți și educați.” În nenumărate rânduri, presa s-a declarat nemulțumită de modul în care D.G.A., dar și alte structuri ale M.A.I., înțeleg comunicarea cu mass-media. Primim aproape zilnic comunicate de presă menite să ia ochii cititorilor, în care se raportează diferite infracțiuni , fără a ni se preciza „cu nume și prenume” cine anume a săvârșit infracțiunile. Conducerea D.G.A. Ialomița ne spune că „ nu știu pe cine ar interesa aceste date” și că oricum nu au voie „de la centru” să le ofere mass-mediei. Totuși conducerea D.G.A. Ialomița încurajează un eventual demers al presei în acest sens, și e normal să fie așa, adăugăm noi, având în vedere că infractorii s-ar teme mai tare de oprobiul public decât de repercursiunile de ordin material pe care le-ar putea suporta în cazul probării unui caz de corupție.

 În cifre absolute, raportul arată cam așa

În 2013 au fost înregistrate 20 lucrări şi cauze penale din sesizare proprie, din care 10 pentru luare de mită, şi 26 lucrări şi cauze penale primite de la parchet. În cadrul acestor dosare penale au fost cercetate 73 persoane, din care 32 cadre M.A.I. ( 29 pentru fapte de corupţie, dintre care 27 de la Poliţia Română – 4 de la Serviciul Rutier, 23 de la Ordine Publică, 1 de la Poliţia de Frontieră, 1 de la Jandarmeria Română). Au fost desfăşurate activităţi în baza a 63 ordonanţe de delegare, 48  primite de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa şi 15 de la D.N.A. În urma activităţilor desfăşurate  a fost începută urmărirea penală în 14 dosare faţă de 23 persoane, din care 11 aparţinând M.A.I. (8 pentru fapte de corupţie, dintre care 7 din Poliţia Română – 1 Serviciul Rutier, iar unul de la I.J.J. Ialomiţa), au fost inculpate 17 persoane, 8  aparţinând M.A.I ( 2 Poliţia Rutieră,  4 Ordine Publică, 1 Poliţia Transporturi, 1 subofițer al Jandarmeriei), au fost reţinute 4 persoane, 3 aparţinând MAI (toţi din cadrul I.P.J Ialomiţa – Ordine Publică şi a fost arestată o persoană (agent din cadrul Penitenciarului Slobozia). S-a organizat un număr de 5 acţiuni de prindere în flagrant, ocazie cu care au fost prinse 6 persoane, dintre care una din cadrul M.A.I. – Ordine Publică. De asemenea, s-a înregistrat un număr de 3 autodenunţuri ale polţiştilor I.P.J. Ialomiţa (poliţiştii au denunţat intenţia de a fi implicaţi în fapte de corupţie) şi în denunţ cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către angajaţii M.A.I. În dosarele în care au fost desfăşurate activităţi de urmărire penală de către lucrătorii serviciului, parchetul a dispus trimiterea în judecată în 12 dosare penale (rechizitorii), în 35 au fost date alte soluţii, în 7 cazuri conexare/declinare şi în două dosare s-au aplicat sancţiuni administrative. Doar 4 ( PATRU) persoane angajate la Serviciul Rutier au fost suspectate de corupție?! Poate cineva să aplaude un astfel de raport, când toată lumea știe cât de numeroase sunt șpăgile la nivelul acestui serviciu, domnule comisar-șef ? Așadar, bilanțul anului 2014 arată că doar 46 de dosare au fost instrumentate de D.G.A. Ialomița, și demonstrează încă o dată, dacă mai era necesar, că șpagă se dă, șpagă se ia, dar probarea acestor fapte „ ține de noroc ”, așa cum însuși comisarul-șef Dima declară.

Cristina Ghinea


Distribuie articolul:

One thought on “D.G.A. Ialomița a înaintat presei raportul lăudăros al activităților din 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *