Aproximativ 500 de ferme din Ialomiţa primesc ajutoare fără temei legal

Distribuie articolul:

România desfăşoară de ani de zile, în ferme, programe de susţinere pentru creşterea vacilor de carne şi a vacii de lapte prin utilizarea unor scheme de ajutor de stat A.N.T. (Ajutorul Naţional Tranzitoriu) şi S.C.Z. (Sprijin Cuplat în sectorul Zootehnic), ajutoare concepute la cererea asociaţiilor şi fermierilor cu activităţi în domeniul creşterii bovinelor. Odată cu pandemia globală însă, fermierii ialomiţeni au cerut ajutoare mai consistente din partea Ministerului Agriculturii precum şi Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie.

Răspunsul primit nu este satisfăcător

Ministerului Agriculturii precum şi Agenţia Naţională pentru Zootehnie consideră că ajutoarele pentru fermieri sunt echitabile în condiţiile actuale şi ridică din umeri. Asociaţiile de fermieri însă acuză autorităţile de nepăsare prin prisma faptului că raportarea alocării sumelor de bani se face prin raportarea la anul 2013 şi prin această eroare nu se reuşeşte decât subvenţionarea unui număr mare de fermieri care de facto nu s-ar mai califica pentru primirea acestor ajutoare din partea statului. Concret, asociaţiile agricole atrag atenţia instituţiilor ialomiţene asupra faptului că în prezent, prin programul A.N.T 7 (lapte) sunt ajutate să treacă prin această perioadă tulbure mai multe ferme care nu mai deţin bovine şi care fizic nu mai au posibilitatea de a produce lapte. Crescătorii de animale estimează că aproximativ 13% din crescătorii de bovine din Ialomiţa încasează sume de bani fără a fi eligibili şi cer ca raportarea şi plata subvenţiilor în acest an aferente anului trecut să se facă la efectivul pe care fermele îl deţineau în luna iunie 2020.

Propunerile fermierilor pentru perioada 2021-2022

Mai multe federaţii şi asociaţii ale crescătorilor de bovine solicită autorităţilor de la Bucureşti o reformă în domeniul subvenţiilor practicate astfel încât prin reducerea justă a numărului celor care primesc sume de bani în mod nejustificat, să poată fi acordat un alt tip de despăgubire fermierilor afectaţi de pandemia Covid-19.

Pentru anul 2021 fermierii prin vocea asociaţiilor profesionale propun ca bugetul total al A.N.T. 8 să fie distribuit astfel: 1,5 Euro / tona de lapte iar restul sumelor trebuie sa fie relocate pentru despagubiri Covid per tona de lapte (schema vaca de lapte). Cât despre programul A.N.T. 8 (carne) aceştia propun ca bugetul total al A.N.T. 8 să fie distribuit astfel: 5 Euro / cap A.N.T. 8 (pentru efectivul eligibil rămas), restul sumelor să fie redirecţionate pentru despăgubiri Covid pe cap (schema vacă de carne şi vacă de lapte).

În ceea ce priveşte programul naţional 2021-2022 (Bovine de carne) fermierii cer ca să rămână eligibile doar vacile rasă pură şi vacile metise F2/F3 cu rasă pură precum şi taurii rasă pură, iar efectivul minim eligibil să fie de 10 capete, respectiv eliminarea plafonului maxim. Aceştia mai adaugă faptul ca economiile care vor vămâne de la alte măsuri/scheme de ajutor să fie directionate catre bugetul S.C.Z. bovine de carne.

Redistribuirea economiilor în ferme

Ca o concluzie, în cazul în care România decide să aplice această metodă de calcul, ca urmare a reducerii alocării pentru A.N.T. 7 şi A.N.T. 8 se va realiza o economie estimată la 350 milioane LEI (sumă provenită de la A.N.T. 8) şi respectiv 82 milioane LEI (sumă provenită de la A.N.T. 7). Fermierii propun astfel să existe un Ajutor Covid specific sectorului vacă de carne   şi o schemă de ajutor specifică sectorului vacă de lapte. Astfel, schema sectorului vacă de lapte va cumula parte din economiile rezultate de la A.N.T. 8 şi integral economiile de la A.N.T. 7.

 

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *