Ziua Internaţională Anticorupţie – aproape singura în care DGA Ialomiţa ne spune ceva!

Distribuie articolul:

DGADGA nu este DNA, aşa că nu vă faceţi iluzii că aveţi mari şanse să vedeţi cum creşte numărul poliţiştilor traşi la răspundere pentru fapte de corupţie. Cel mult, în caz că poliţiştii sunt prinşi, din noianul de fapte comise în mod repetat, la dosarul penal se reţine o faptă care, la o adică, nici nu are cum să atragă după ea cine ştie ce mare pedeapsă.

Azi, la ceas aniversar, DGA Ialomiţa ne-a transmis câteva vorbe.  Atâta ne-a comunicat DGA Ialomiţa, în tot anul 2014! Din respect pentru meseria pe care o practic am decis să public, totuşi, aceste informaţii care, în mare parte sunt luate cu copy paste şi-apoi transmise nouă de către salariaţii care lucrează (ei ştiu ce şi la ce dosare!) acolo, la DGA Ialomiţa! Sigur că şi dacă ne-ar fi trimis cine ştie ce statistici, tot n-am fost mai mulţumiţi! Mai cu seamă să aflăm, bunăoară că DGA a avut prevăzut pentru acest an un Buget – de talie naţională – în sumă de aproape 500 de MILIARDE de lei vechi. Mai exact 48.993.000 lei RON. Ce ne-ar mulţumi, totuşi? Păi, bunăoară să aflăm ce li s-a întâmplat atâtor şi-atâtor poliţişti care, la un moment dat, au fost prinşi încălcând legile? Nu de alta, dar unora dintre cetăţeni chiar le e silă să vadă cum, după ce-au fost eliberaţi din funcţii, unii s-au angajat în alte instituţii ale statului, alţii şi-au „tras” firme de pază, de mediere sau de consultanţă, iar câţiva au ajuns mâna dreaptă a patronilor unor firme care „dintr-o dată şi subit” au devenit al dracului de profitabile. Ori, cetăţenii, ar vrea să afle dacă poliţiştii răspund măcar material, dacă nu cu libertatea?
COMUNICAT DE PRESĂ
„Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în urmă cu 11 ani, data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internaţională Anticorupţie. Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.
Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparentei şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.
Direcţia Generală Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, pe data de 9 decembrie se vor realiza activităţi de informare anticorupţie, se vor disemina materiale cu caracter preventiv, respectiv un Ghid anticorupţie realizat în cadrul Aparatului propriu al D.G.A şi va avea loc o emisiune radio în vederea transmiterii unor mesaje anticorupţie care au drept scop conştientizarea ialomiţenilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie. În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0243/220556, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Ialomiţa precum şi la adresa de e-mail ialomita.dga@mai.gov.ro .”

 


Distribuie articolul:

4 thoughts on “Ziua Internaţională Anticorupţie – aproape singura în care DGA Ialomiţa ne spune ceva!

  1. La aniversarea celor 12 ani de activitate, Direcţia Generală Anticorupţie se prezintă ca o structură cu o identitate instituţională consolidată.Felicitari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *