Ministerul Sănătăţii va gestiona programele naţionale

Distribuie articolul:

* Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că, împreună cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a ajuns la concluzia că este necesară o modificare legislativă potrivit căreia toate programele naţionale de sănătate din România să fie gestionate într-un singur loc: la Ministerul Sănătăţii.

Am ajuns la concluzia şi am vorbit cu CNAS să facem o modificare legislativă prin care programele naţionale de sănătate, toate câte sunt ele în România, să fie gestionate într-un singur loc, şi anume, acolo unde se fac politicile sanitare, în speţă Ministerul Sănătăţii. Urmând ca elaborarea, care să se realizeze împreună cu asociaţiile de pacienţi, stabilirea cadrului organizatoric, funcţional şi monitorizarea modului în care aceste programe se derulează să se facă printr-o structură de specialitate a MS iar CNAS, care are expertiza cea mai bună în domeniul contractării şi finanţării, să preia această activitate. Cu alte cuvinte, încercăm să ducem, să facă cel mai bine cel care se pricepe pe un domeniu. Ministerul răspunde de politică publică, trebuie să facă politica publică, casa de sănătate ştie să facă de fiecare dată cel mai bine contractare şi finanţare, asta trebuie să facă. Începând cu anul 2014, activitatea în tot ceea ce înseamnă programe naţionale de sănătate, inclusiv în domeniul transplantului, se va aşeza pe aceste noi principii de organizare şi funcţionare”, a explicat ministrul în cadrul unei conferinţe. El a precizat că doreşte ca pentru anul 2014 trei programe naţionale de sănătate – cele pentru cancer, diabet şi transplant – să se realizeze la nivelul cel mai bun cu putinţă şi să devină „etalon”.

Să le facem, cum s-ar spune, etalon. Aceste trei programe de sănătate se referă la trei domenii: cancer, diabet, transplant. Aceste trei programe vrem să le facem de la început până la sfârşit aşa cum trebuie, cum este normal, încercând să plecăm de la prevenţie şi să încheiem cu paliaţia, acolo unde este cazul sau să încheiem cu bolnavul care poate pleca acasă şi intră într-o viaţă normală”, a afirmat demnitarul. Referindu-se la transplant, Eugen Nicolăescu a spus că doreşte creştea numărului de campanii de informare, a celui de donatori, dar şi a numărului de centre de recoltare de organe. „Avem medici excepţionali, trebuie să mai dezvoltăm în mare parte infrastructura, să punem la punct registrul naţional de transplant”, a declarat reprezentantul MS.
Nicolăescu a susţinut că bugetul alocat sănătăţii pentru anul 2014 va creşte ca urmare a „eforturilor depuse în ultimele luni”. „Ca urmare a eforturilor pe care le-am depus în ultimele luni, bugetul MS pentru anul viitor o să crească şi, ca atare, putem să spunem că aceste trei programe pe care noi le-am propus să le facem etalon să poată fi finanţate integral, să poată fi finanţate de la începutul anului şi să nu păţim ca în acest an, când a trebuit să aşteptăm rectificare bugetară, când probabil va mai trebui să facem nişte modificări bugetare, astfel încât anul 2013 să fie acoperit şi spitalele să primească banii, furnizorii să primească banii şi pacienţii să aibă acces la medicamente şi la tot ceea ce este necesar”, a arătat Nicolăescu.


Distribuie articolul:

One thought on “Ministerul Sănătăţii va gestiona programele naţionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *