ITM Ialomiţa: 889 de controale efectuate de inspectori

Distribuie articolul:

Pandemia Covid-19 nu a micşorat numărul angajaţilor şi al angajatorilor care încalcă legea referitoare la relaţiile de muncă nedeclarată. O spun inspectorii ITM Ialomiţa, o ştim şi noi la fel de bine datorită meseriei care presupune deplasări multiple în cartierele municipiului Slobozia şi în majoritatea localităţilor judeţului preponderent agrar. Este cunoscut faptul că mai bine de jumătate din vilele din Ialomiţa fiind construite de oameni care lucrează „la negru” iar despre renovările de apartamente nici nu mai trebuie povestit, procentul lucrărilor cu încălcarea legii fiind de peste 85%.

1.810.000 lei amenzi pentru munca nedeclarată

Dintre cele 834 de controale efectuate de inspectorii ITM în această speţă, a rezultat un număr de 52 de angajatori sancţionaţi pentru un număr de 107 persoane depistate că îşi desfăşoară activitatea ilegal. Dintre aceste persoane, 72 au fost depistate fără forme legale iar cuantumul amenzilor a fost de 1.360.000 lei, 12 persoane nu aveau contractele de muncă introduse şi raportate în Revisal, fapt care a determinat aplicarea amenzilor în sumă de 240.000 lei. Surpriza inspectorilor a fost însă în perioada în care întreaga ţară s-a aflat în stare de urgenţă naţională în perioada martie-aprilie 2020, atunci când au fost depistate 7 persoane care au fost primite de angajatori la lucru în timp ce în fapt aceste persoane aveau contractele de muncă suspendate, fiind beneficiarii unui decont din partea statului de 75% din salariul minim, lucru care a dus la sancţiuni de 140.000 lei. Alte 16 persoane au fost descoperite ca fiind prezente la lucru cu timp întreg în timp ce contractele individuale de muncă ale acestora prevedeau lucrul cu timp parţial, fiind sanţionate de inspectori cu 70.000 lei.

56% dintre angajatori nu respectă legislaţia SSM

Mai bine de jumătate dintre angajatorii controlaţi de inspectorii responsabili pentru Securitatea şi Sănătatea în Muncă (SSM) nu respectă legea de bază în ceea ce priveşte siguranţa angajaţilor. Fie că vorbim despre rea-voinţa angajatorului, neştiinţa acestuia cu privire la legislaţia aplicabilă în domeniu sau chiar inconştienţa angajaţilor care aleg să refuze purtarea echipamentului de protecţie la locul de muncă, lucru care duce inevitabil la sancţionarea societăţii comerciale, cifrele sunt grăitoare. Astfel, dintre cei 619 angajatori controlaţi în primele 9 luni ale anului, 348 dintre aceştia au fost sanţionaţi pentru nerespectarea legii, ceea ce se traduce printr sancţiuni pentru puţin peste jumătate din totalul celor verificaţi. Chiar şi cu aceste controale în desfăşurare, până la momentul redactării acestui material, inspectorii ITM au obţinut date cu privire la 17 accidente în muncă, dintre care 15 au dus la incapacitatea temporară în muncă, adică accidente uşoare sau medii în intensitate, iar două accidente s-au soldat cu decesul angajaţilor.

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *