DADP – lauda continuă. Oare „Cursul de arboricultură” ne va scăpa de puful de plopi?

Distribuie articolul:

„Direcția de Administrare a Domeniului Public Slobozia este prima instituție publică de profil din România care beneficiază de un curs de arboricultură urbană. Această premieră este posibilă datorita unei bune colaborări dintre DADP Slobozia, ASOP România, Asociaţia de Arboricultura din România şi Enel Distributie. (…) Asociația Peisagiștilor din România (AsoP) în parteneriat cu Enel Energie, au dat startul unei campanii dedicata protejarii arborilor urbani și creșterii calității spațiilor verzi din orașele din România, inclusiv în Municipiul Slobozia. Cursul de arboricultură urbană se adresează angajaților acestei instituții. Cursul va aborda atât aspecte teoretice referitoare la gestionarea vegetației în mediul urban cât și aspecte practice precum analiza vizuală a arborilor, utilizarea aplicațiilor de tip Registru Verde sau realizarea de investigații specializate precum tomografierea sau măsurarea rezistenței lemnului. Nu în ultimul rând, cursul presupune realizarea de intervenții de tăiere în coronamentul arborilor din Municipiul Slobozia, sub îndrumarea specialiștilor AsoP România și arboricultorilor atestați la nivel internațional care sunt puși la dispoziție de Asociația Română de Arboricultură”

În timp ce directorul Roşca (susţinut în funcţie de către Dragoş Soare – actualul primar, chit că fostul primar a încercat să se debaraseze de el) se laudă cu întâlniri de…”nivel înalt”, în municipiul Slobozia, numărul suferinzilor de astm bronşic a crescut îngrijorător. Iar numărul a crescut, nu numai din cauza ambroziei (o bălărie pe care o întâlnim la tot pasul printre blocuri, prin parcuri, priun curţi neîngrijite), ci şi din cauza pufului degajat în atmosferă, în fiecare an, în perioada în care plopii îşi lasă sămânţa să zboare pestze câmpuri… Cine a girat plantarea unor specii de plopi care s-au dovedit a fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea populaţiei? Cine, deşi constată că aerul a devenit irespirabil, deoarece, an de an, timp de câteva săptămâni atmosfera este încărcată de puful răspândit încontinuu, nu a luat măsuri pentru scoaterea plomilor şi înlocuirea lor cu alţi arbori? Foştii directori ai DADP, foştii primarii, consilierii locali.

„Maţe” care atârnă. Nu şi la dosar!

Revenind la lauda de sine a directorului Vali Roşca. Şi revenim, deoarece atunci când am citit că pentru a face intervenţii pe arborii de aliniament care interacţionează cu reţelele electrice, instructajul a fost realizat de mai mulţi specialişti, care mai de care mai prezentat ca fiind competent şi mai „membru activ” în tot felul de structuri asociative, m-am întrebat, nu numai cine anume sunt cei care au autorizat „plantarea” atâtor cabluri între stâlpii de iluminat public, ci şi dacă şpaga/ciubucul va fi fost pe măsura eventualelor pedepse pe care le-ar putea primi cei care, de ani de zile, se fac că nu văd deranjul produs de „maţele” ce-atârnă, inestetic şi chiar periculos, pe mulţi dintre stâlpii stradali ?

IONICA GHINEA

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *