În privinţa laptelui…, DSV Ialomiţa raportează

Distribuie articolul:

Urmare a dispunerii de către A.N.S.V.S.A. a controalelor efectuate în vederea determinării conţinutului în aflatoxină M1 din lapte, în perioada 07.03. – 19.03.2013, consilierii D.S.V.S.A. Ialomiţa au procedat la recoltarea unui număr de 41 probe lapte crud/lapte pasteurizat, de la nivelul unităţilor de procesare, ferme comerciale, centre de prelucrare lapte, dozatoare de lapte şi din gospodării particulare. În urma analizării acestor probe şi a transmiterii buletinelor de analiză s-au constatat următoarele:

Atât laptele distribuit prin intermediul tuturor dozatoarelor şi tancurilor de lapte, de pe raza judeţului Ialomiţa, cât şi laptele provenit din fermele comerciale de producţie cu mare capacitate (peste 4000 litri) este corespunzător la parametrul aflatoxină M1. Din cantitatea totală de lapte supusă analizelor, un procent foarte mic, sub 2%, a avut un conţinut în aflatoxină M1 ce nu corespunde prevederilor legislaţiei în vigoare, laptele provenind din exploataţii cu un număr redus de animale, cauza apariţiei acestei situaţii fiind furajele de proastă calitate administrate în hrana animalelor. Prin stabilirea trasabilităţii cantităţilor de lapte neconforme s-a identificat o cantitate de 402,73 kg. produse lactate ce au avut în compoziţie lapte cu un conţinut necorespunzător în ceea ce priveşte aflatoxina M1. Întreaga cantitate de produse lactate incriminate a fost oprită de la vânzarea către consumatorul final, fiind confiscată şi dirijată spre incinerare către o unitate autorizată sanitar-veterinar.

Au fost dispuse următoarele măsuri:

instruirea şi informarea proprietarilor de animale cu privire la modul de depozitare a furajelor şi a administrării în hrana animalelor doar a furajelor de bună calitate, lipsite de mucegai; au fost făcute recomandări tuturor proprietarilor de exploataţii, în care s-au înregistrat rezultate necorespunzătoare, cu privire la necesitatea înlăturării imediate din hrana vacilor de lapte a furajelor posibil contaminate; punerea sub sechestru a tuturor furajelor suspecte de a fi contaminate, până la obţinerea rezultatelor de laborator; interzicerea livrării către procesare sau vânzarea directă a laptelui crud din toate exploataţiile care au înregistrat rezultate necorespunzătoare la parametrul aflatoxină M1, restricţia fiind menţinută până la corectarea raţiilor furajere, testarea furajelor şi obţinerea rezultatelor corespunzătoare pentru laptele crud; acceptarea laptelui crud în vederea procesării de către operatorii de industrie alimentară, ce deţin unităţi de procesare lapte, doar din exploataţii care fac dovada, prin buletin de analiză eliberat de I.I.S.P.V. Bucureşti, că laptele obţinut corespunde prevederilor legale la parametrul aflatoxină M1.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *