Firma „Servicii de Pază” pierde clientela asigurată de Primărie

Distribuie articolul:

* Directorul Ivanciu va trebui să se alinieze la noile tendinţe în domeniul asigurării pazei instituţiilor statului.

De ani de zile, aici, în ziarul Ştirea, scriem despre faptul că nu se prea justifică o aşa mare cheltuială, efectuată an de an, pentru asigurarea pazei în instituţiile statului. Într-un articol de presă scris pe acest subiect, am prezentat productivitatea muncii extrem de scăzută, aşa cum reiese din chiar documentele oficiale prezentate consilierilor locali. (vezi facsimil!)

Dând drept exemplu firmele particulare care nu au paznici „proţăpiţi” în uşă, am cerut, nu o dată, parlamentarilor (şi primarilor, şi preşedinţilor, şi directorilor) să înţeleagă că e prea mare cheltuiala pentru ca, nişte paznici angajaţi „pe pile” să stea degeaba cât îi ziulica de mare.Şi dacă, la instituţiile statului, cetăţenii consideră că nu ar trebui să fie paznici la uşă, la unităţile de învăţământ, părerea unanimă este că paza ar trebui „întărită”, fie şi numai din cauză că prea se întâmplă multe scandaluri, atât în clase, pe holuri, în curte, dar şi în faţa şcolilor…!

Am scris, tot în ziarul Ştirea, într-un alt articol, că primarul Dragoş Soare a alocat importante sume de bani pentru ca Grădiniţele, Şcolile şi Liceele să fie dotate cu „Sisteme de monitorizare video şi efracţie”. Miliarde de lei vechi au fost trimise în conturile firmelor de IT care au instalat şi/sau urmează să instaleze camere de luat vederi şi monitoare, în vederea stocării imaginilor camerelor video. Pe cale de consecinţă a achiziţionării unor astfel de echipamente, nu se mai justifică înoirea contractelor cu firma care, ani de-a rândul, a „plantat” oameni în poarta fiecărei unităţi de învăţământ, a fiecărei instituţii a statului.

Cel mult pentru intervenţie „rapidă” …

 Şedinţa Consiliului Local desfăşurată în noiembrie 2021 a adus în atenţia consilierilor solicitarea domnului Ivanciu, prin care se cere rectificarea bugetului alocat pentru anul în curs. Acolo, în solicitare, directorul firmei Primăriei, zice aşa: „ Având în vedere faptul că în momebntul fundamentării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anl 2021, am ţinut cont de actele adiţionale de reziliere a unor contracte de trebuiau să înceteze la 01.04.2021, execuţia bugetară a suferit modificări drept pentru cafre a fost necesară rectificarea acestuia. Menţionăm faptul că această rectificare se datorează prelungirii lunare prin acte adiţionale a unor contracte, până la data de 31.08.2021, fapt ce a condus la modificarea unor capitole din bugetul aprobat iniţial.” . De unde deducem că, pe parcursul implementării noilor metode de supraveghere şi asigurare a pazei „obiectivelor”, unităţile de învăţământ au reziliat contractele cu firma lui Ivanciu.

Dar, pentru că salariile angajaţilor pe post de paznici trebuia plătite, Ivanciu a convocat AGA şi a emis Hotărârea nr 3 din 26.10.2021, prin care a cerut Primăriei să-i modifice bugetul. Citind hârtiile depuse, spre aprobare, în mapa consilierilor, mai greu se înţelege dacă bugetul creşte sau se diminuează. Conform cu bugetul afişat, urmare a şedinţei Consiliului Local desfăşurată în luna noiembrie, bugetul SC PAZĂ ŞI SERVICII COMUNITARE S..R.L administrată de dl. Ivanciu a ajuns de la 3.047.000 la doar 2375.000, iar previzionarea pentru anul următor arată o scădere drastică, la numai 1425.000 lei.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că, încet-încet, această firmă îşi va da obştescul sfârşit. De ce „zace” aşa de mult ţinută în viaţă doar de „aparatul” de stat care acceptă la plată sumele încă mari, mai ales în raport cu eficienţa muncii depuse din partea salariaţilor? Răspunsul vizează, în primul rând, neputinţa financiară a Primăriei, în ceea ce priveşte achizionarea mai multor echipamente video de monitorizare a instituţiilor statului. Faptul că dl Ivanciu nu „s-a mişcat mai cu talent” în dotarea firmei cu toate câte trebuie pentru ca, la o adică, să poată măcar să-şi prezinte potenţialul de intervenţie în caz de urgenţă, demonstrează – încă o dată, dacă mai era cazul – că angajaţii în firmele care au statul ca acţionar majoritar au fost învăţaţi să considere că sunt de neînlocuit. Din păcate pentru ei, şi din fericire pentru bugetul de stat, tehnologia avansată ne scuteşte nu numai de cheltuieli inoportune, ci şi de aroganţa multora dintre bugetari!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *