Au crescut enorm preţurile, va creşte – puţin – şi salariul „minim”

Distribuie articolul:

Scumpirile „în lanţ” afectează mare parte a populaţiei, din cauză că mare parte a populaţiei angajată „în câmpul muncii” are trecut în Cartea de muncă, salariul minim. Deşi, în realitate, mulţi dintre angajaţi primesc „în mână” mai mulţi bani decât se regăsesc, scriptic, în documentele financiar-contabile ale unora dintre firme. Ca să nu plătească impozitele mari pe care Statul le impune, în mod samavolnic, şi din care acelaşi Stat nu face decâ să dea salarii nesimţit de mari bugetarilor, mulţi dintre patroni, aleg să fenteze Statul. Aşa se face că fentează birurile, întocmind în mod mincinos, ştatele de plată.

Deşi cunosc situaţia, guvernanţii succedaţi la Putere s-au complăcut în a se face că nu văd. Pentru ca, totuşi, salariul minim afişat de către România, în Lumea largă, guvernanţii săvârşesc din când în când, câte-o creştere salarială. Sigur că, în realitate, pe guvernanţi nu „îi doare burta” de angajaţii din mediul privat, ci de bugetari. Şi, mai presus de toate, îi interesează să încaseze ceva mai mulţi bani la buget. Căci, orice creştere salarială, va atrage după sine o creştere a impozitelor care urmează a intra în visteria statului, nu?

De la anu’ 

Pe cale de consecinţă, începând cu 01 ianuarie 2022 conform HG nr.1071 din 04 octombrie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr 950 / 05.10.2021 , salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră.

„În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1^2) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 13 ianuarie 2022, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.550 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Conform art.164 alin (2) din Legea nr. 53/2003, republicată, angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.

Potrivit art. 164 alin (3) din Codul Muncii, republicat, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariul de bază minim brut pe ţară de cel puţin 2.550 lei conform Hotărârii Guvernului nr. 1071 / 2021, începând cu 01.01.2022.

Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plata a salariului minim brut pe ţară, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei”, precizează doamna Aurelia State – Şef Serviciu Relaţii de Muncă, în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa.

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *