Ca ei, câţi şpăgari or fi şi în Ialomiţa?

Distribuie articolul:

 

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a fost abilitat să comunice că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore şi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Pană Aurel – director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă – şi faţă de Voinea Mugur George – director la SC Evalserv Standard SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Cei doi inculpaţi urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Bucureşti. Respectivii învinuiţi sunt membri ai Partidului Conservator (PC). Procurorii au percheziţionat marţi sediul APIA. Au fost verificate mai multe licitaţii pe fonduri europene. Potrivit DNA, prejudiciul este de 2 milioane de euro, adică vreo 90 de miliarde de lei vechi.  Ca de fiecare dată, în comunicatul de presă se face precizarea că „punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

 Las’ c-o spunem noi!

În fapt, Aurel Pană este cercetat deoarece, în calitatea sa de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, ar fi primit mită tocmai pentru că a cam făcut trafic de influenţă. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – august 2013, învinuitul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei, unei anumite societăți comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.
Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.
Se mai îndoieşte cineva că această faptă nu-i decât una dintre multele asemenea? Mai e cineva care să nu fi auzit căSucursalele APIA constituite la nivelul judeţelor sunt pline de salariaţi ce deţin în proprietate şi/sau în exploatare mari suprafeţe de teren agricol pentru care primesc subvenţii? Mai e cineva care să nu fi auzit că sunt destui şefii APIA care fac fel de fel de afaceri – fie ele şi numai „conexe”! – cu beneficiarii „aleşi pe sprânceană” (ca să nu zic pe bază de comision) ai banilor nemeritat încasaţi pe filiera Uniunii Europene? Sunt ani de când presa tot încearcă să atragă atenţia „Organelor” cu atribuţiuni de control a modului în care sunt atribuite fondurile provenind atât din bugetul ţării, cât mai ales din bugetul alocat de către Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea agriculturii şi a infrastructurii localităţilor din mediul rural. Sunt ani de când presa atrage atenţia asupra lipsei de transparenţă în ceea ce priveşte lista „abonaţilor” la banii vehiculaţi prin conturile APIA. În urmă cu vreo 2 ani, aici, în Ialomiţa, Consiliul Judeţean şi-a exprimat nemulţumirea faţă de derularea aşa-numitului Program European de Ajutor Alimentar al Cetăţenilor Defavorizaţi (PEAD), mai mult fiindcă onor conducerea de partid şi de stat are tot interesul ca zecile de mii de cetăţeni (vreo 45.000, parcă, dacă nu cumva mai mulţi!) care primesc – anual şi gratis! – pachete  conţinând: ulei, zahăr, făină, paste făinoase, lapte praf, biscuiţi, etc. , să ştie că domnul Ciupercă le-a distribuit, nu alţii… Anul trecut, de exemplu, fiind an electoral, Ialomiţa a primit cu 12% mai multe produse. În pachetul devenit tradiţional, s-au mai adăugat: conserve de mazăre, bulion şi roşii în bulion. În total, anual, Ialomiţa primeşte aproape  1.200 de tone de alimente. Anul trecut însă singurul aliment care nu a ajuns la timp a fost uleiul, în cantitate de 282,037 litri. „Acest produs vine tocmai din Bulgaria” explicau mai-marii judeţului, jurnaliştilor invitaţi să audă „raportările măreţe” menite a-i convinge pe cetăţeni că domnul Ciupercă şi primarii lui are grija ostoirii foamei populaţiei sărăcite…  Şi cum prefectul este „guvernatorul” peste instituţiile statului, în Ialomiţa, n-a fost prefect căruia ziarul Ştirea să nu-i fi cerut să emită un Ordin pe care să fie obligaţi să-l respecte mai ales directorii care s-au succedat la conducerea acestei instituţii care „mânuieşte” neştiut de mari sume de bani publici care, cică, ar fi diriguiţi cu „dedicaţie” semnată de conducerea de partid şi de stat.(

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *