ANOPR a iniţiat dezbateri publice pe probleme oncologice

Distribuie articolul:

 

Membrii Asociaţiei Naţionale a Oncologilor Privaţi din România au demarat o serie de întâlniri şi dezbateri publice pe tema problemelor cu care se confruntă sistemul oncologiei medicale din ţară, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.
Criza citostaticelor, oportunităţile de finanţare sau facilitarea accesului pacienţilor la noi tratamente reprezintă principalele puncte de interes pe care medicii le vor aborda în cadrul evenimentelor organizate.
Asociaţia Oncologilor Privaţi şi-a propus ca prin derularea acestor întâlniri să găsească soluţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, mai ales în ceea ce priveşte problema lipsei citostaticelor.  Dincolo de dificultăţile pe care pacienţii le întâmpină pe partea financiară, există şi situaţii în care medicamentele sunt foarte greu de procurat. În cadrul clinicilor private încercăm să găsim soluţii de finanţare şi să uşurăm accesul pacienţilor la tratamentele necesare prin diverse acţiuni: parteneriate cu diverse ONG-uri, obţinerea aprobărilor de la CNAS pentru anumite medicamente sau suplimentarea provizorie a stocurilor de citostatice” afirmă dr. Adrian Udrea, preşedintele în exerciţiu ANOPR. Lipsa de sprijin din partea autorităţilor şi a sistemului medical de stat este resimţită acut în clinicile de oncologie private. Deşi dispun de condiţii de tratament moderne, aparatură de ultimă oră şi personal instruit în ţară şi în străinătate, acestea trebuie să facă eforturi deosebite pentru a colabora cu CNAS, Ministerul Sănătăţii sau distribuitorii de farmaceutice.  Toate aceste lucruri sunt îngreunate şi de o legislaţie deficitară, care nu este în conformitate cu standardele internaţionale, iar clinicile private, deşi beneficiază de toate resursele necesare aplicării unor tratamente inovatoare, acestea nu pot fi puse în practică” adaugă dr. Adrian Udrea. Un alt punct pe lista dezbaterilor se referă la perfecţionarea continuă a personalului medical implicat în tratamentul pacienţilor. În acest scop, întâlnirile periodice ale membrilor AOPR vor cuprinde şi o latură educativă, organizându-se scurte sesiuni de prezentări, workshop-uri sau cursuri dedicate atât medicilor, cât şi întregii echipe paramedicale. „Seria dezbaterilor iniţiate de oncologii privaţi a debutat la Cluj-Napoca în luna mai la clinica Medisprof, cu prilejul inaugurării noului sau sediu, când am desfăşurat şi un workshop pentru asistenţii medicali şi farmacişti. Temele de discuţie au vizat: probleme legate de practica zilnică, managementul pacientului, comunicare pre şi post tratament, legislaţia în vigoare şi medicamentele în circuit deschis” , a adăugat dr. Adrian Udrea.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *