AJOFM Ialomiţa – cheltuieli ameţitoare în 2020: peste 53 de milioane lei

Distribuie articolul:

Sătui să auzim scuza potrivit căreia, PANDEMIA este cauza pentru care, începând cu martie 2020 şi până în prezent, multe dintre instituţii s-au ferit a desfăşura conferinţe de presă, am început a solicita, în scris, informaţii legate, nu numai despre activitatea desfăşurată, ci şi despre banii care au fost cheltuiţi pentru (in)activitatea multora dintre instituţiile statului. Din motive pe care nu are nici un rost să le enumerăm, dar care au determinat întâietatea, AJOFM Ialomiţa a fost luată în colimator. Mai întâi, am vizitat site-ul instituiţiei condusă de Georgian MOCĂNESCU – directorul matusalemic pe care PNL Ialomiţa îl susţine în funcţie, din motive pe care, câtă vreme nu le putem susţine cu dovezi, nici ca bârfă nu le prezentăm!

În afară de prezentarea listei cu cele câteva locuri de muncă oferite de către instituţiile statului, dar şi firmele care nutrind speranţa că AJOFM Ialomiţa le va fi de ajutor, încă mai apelează la acesată instituţie, site-ul instituţiei statului este „varză”. Cele mai multe dintre informaţiile prezentate în mod general-valabil (preluate cu copy-paste din Legi, Ordonanţe, prevederi legale), datează de prin 2018…De ce-şi permite şi această instituţie a statului să facă rabat de la calitatea informaţiei despre activitatea desfăşurată? Din acelaşi motiv pentru care TOATE instituţiile statului îşi permit a nu da dovadă de transparenţă când vine vorba despre cheltuirea banilor intraţi în conturi, din care şi în portofelele angajaţilor, sub formă de salarii, unele de-a dreptul „nesimţite”.

Întrebări, răspunsuri care determină alte întrebări…

Sigur că, tot citind pe site-ul http://www.ialomita.anofm.ro/ ni s-au năzărit întrebările! Şi întrebările noastre au vizat cheltuielile. Cheltuielile, atât cu salariile celor 42 de angajaţi, cât – mai ales! – cheltuielile cu fiecare „Măsură de sprijin” pe care AJOFM le-a acordat an de an, mai abitir în 2020. Căci, dacă nu ştiaţi, vă spunem noi că anul trecut, cheltuielile acestei instituţii a statului apropape s-a triplat comparativ cu cele înregistrate în anul 2019, întrucât „ AJOFM Ialomiţa a plătit aproximativ 90% din măsurile de sprijin prevăzute de cadrul legal acordate în perioada de pandemie”. Cât au însemnat, în cifre absolute, aceste cheltuieli? Potrivit răspunsului oferit, în scris, de către AJOFM Ialomiţa, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2020 „a fost structurat astfel: Total venituri: 20.957 mii lei; Total cheltuieli: 53.484.500 lei, din care 2.851.200 lei reprezintă cheltuieli de personal”.

Carevasăzică…             

Atunci când afli că, într-un an (fie el şi pandemic!) conducerea instituţiei statului denumită AJOFM a avut pe mână aproape 540 de MILIARDE de lei vechi (da, folosim şi vechea măsură: lei vechi, deoarece expunerea sumelor reliefează adevărata greutate a banilor cheltuiţi), fireşte că n-ai cum să nu te întrebi: ce anume s-a făcut cu porcoiul de bani? Din păcate, imaginea de delăsate pe care o eferă site-ul AJOFM Ialomiţa, ne face să ne întrebăm dacă nu cumva acolo, la AJOFM, lucrurile sunt extrem de „încurcate”, chiar şi pentru Curtea de Conturi – instituţia care ar putea controla această Agenţie? Şi-n timp ce scriem, iată că se naşte o alză întrebare: Când o fi avut loc ultimul Audit/control la AJOFM Ialomiţa? Nu de alta, dar aşa-numitele „Măsuri de sprijin” sunt atât de multe, încât chiar şi jurnaliuştii, cu greu ar putea „desţeleni” cifrele reprezentând sumele cheltuite pe tot felul de „căprării”…! Aşa-numitele „Prime” (de inserţie, de activare, de încadrare, de instalare, de relocare” a aşa-numiutei „forţe de muncă” sunt o adevărată „piatră de încercare” pentru cei ce vor să vadă şi dincolo de aparenţe…! Nu o dată, ziarul Ştirea a publicat articole de presă despre Cursurile de formare profesională, despre sumele de bani şi, mai ales, despre aşa-numita „PRACTICA” bârfită că nu se prea face decât în scripte! Crezând că în porcoiul de bani se vor regăsi şi cheltuielile ocazionate de Cursurile de formare/reconversie profesională, am întrebat. Iată răspunsul primit pe adresa redacţiei ziarului: „În anul 2020, AJOFM Ialomiţa a preconizat organizarea de cursuri de formare profesională pentru un număr de 18 meserii (barman, bucătar, cogfetar, frizer, coafor, manichiurist, inspector resurse umane, instalator tehnico-saniotare şi gaze, lucrător în comerţ, mecanic auto, etc). Din cauza pendemiei, activitatea de formare profesională a fost suspendată…”  


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *