Agricover are o fermă şi-n Ialomiţa, dar Consiliul Concurenţei…

Distribuie articolul:

 

….de talie judeţeană, tace mâlc, domnul Voicu neavând nici un interes să facă „valuri” în presa locală.

 Potrivit AGERPRES, un număr de 12 companii active pe piaţa comercializării cerealelor din Bucureşti şi din ţară sunt vizate de o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei /CC/, iar cazul în care se constată încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Potrivit sursei citate, în acest sens au fost efectuate inspecţii inopinate la sedii şi puncte de lucru ale principalelor companii active pe piaţa comercializării cerealelor din Bucureşti şi din ţară, privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor.  Companiile vizate de investigaţia declanşată de autoritatea de concurenţă sunt Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera şi United Grain. „La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional”, a declarat preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat de presă.
Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. În cazul în care Consiliul va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
Interesant este că, cică, acele companii care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ a solicitat, recent, Consiliului Concurenţei să analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preţuri şi condiţii inechitabile de tranzacţionare a seminţelor de consum din recolta acestui an şi să dispună măsuri pentru restabilirea unui mediu concurenţial normal pe piaţa produselor agricole.
Fermierii români susţin că preţurile cerealelor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut în urma recoltelor bune obţinute în acest an, ceea ce nu le va permite să obţină profit dacă vor alege să vândă în această perioadă.
Producţia de grâu obţinută, în 2013, se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, după cum a afirmat recent ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *