Prea mulţi bani în „hârţogăraie” menită producţiei agro-alimentare

Distribuie articolul:

 

* PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.

Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, însă pentru viitoarea programare 2014 – 2020, României i-a fost redusă alocarea financiară cu un miliard de euro, până la circa 7,1 miliarde de euro. România a atras până în iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
De la demararea PNDR în anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Până la această dată au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finanţarea Uniunii Europene şi cofinanţarea Guvernului României)
Compania de consultanţă GBI Consulting, împreună cu opt institute şi universităţi din România, vor realiza Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020, iar o primă variantă a documentului o vom primi în luna octombrie a acestui an, a declarat, joi, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.  În această săptămână am semnat cu compania austriacă de consultanţă GBI Consulting contractul pentru realizarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi vom avea o primă variantă în luna octombrie. Suntem puţin în întârziere cu scrierea programului din cauza problemelor întâmpinate în procesul de selecţie a companiei de consultanţă, dar apreciez că în luna ianuarie 2014 vom putea trimite Comisiei Europene prima formă a PNDR. Compania selectată este specializată pe acest domeniu, realizând astfel de programe şi pentru alte state din Uniunea Europeană. Unul dintre consultanţii acestei firme este fostul comisar european pentru agricultură, Franz Fischler”, a subliniat Irimescu. Acesta a precizat că până la finalizarea întregului document, Ministerul Agriculturii va transmite Comisiei Europene analize sociale, economice şi swot pe măsură ce acestea vor fi realizate. „Am convenit cu Comisia Europeană ca pe măsură ce vor realiza analizele economice şi sociale, analiza swot şi celelalte evaluări pe PNDR, care ne vor spune exact care sunt priorităţile României, le vom traduce şi transmite pentru evaluare. Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală va avea doar 11 măsuri pentru următoarea perioadă 2014 – 2020, fiind mult simplificat faţă de cel actual, care conţine 25 de măsuri”, a explicat oficialul MADR. Potrivit sursei citate, contractul semnat cu GBI Consulting se ridică la 3,5 milioane de euro, fără TVA, şi va fi finanţat în totalitate din fonduri europene. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a cerut ţărilor membre să vină cu programe simplificate dacă vor să fie adoptate cât mai rapid, iar acestea să conţină doar măsuri cu priorităţile statului respectiv, în cazul României infrastructura rurală, tinerii şi investiţiile în ferme.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *