Spitalul de Urgenţă Slobozia NU disponibilizează!

Distribuie articolul:

* Deoarece, de câteva zile, unitatea spitalicească se confruntă cu un val de discuţii aprinse purtate, mai ales, în mediul online, pe reţelele de socializare, cu privire la soarta cadrelor medicale care au fost angajate în perioada pandemiei de coronavirus, un interviu cu directorul Spitalului se impune.

Reporter: Domnule Liviu Patrichi, sunteţi managerul Spitalului şi, în această calitate, vă solicităm să ne spuneţi ce se întâmplă pe acest segment al activităţii unităţii spitaliceşti? Mă refer, desigur, la departamentul RUNOS, la departamentul „de Personal” cum este cunoscut îndeobşte!

PRIMUL MESAJ

Liviu Patrichi: Încep prin a menţiona că spitalul judeţean va organiza EXAMEN pentru toate posturile ocupate pe starea de alertă. Contrar celor vehiculate în presă, care, probabil, au luat o informaţie trunchiată din Analiza care a precedat această decizie. Evident că mecanismul din spatele unor decizii este unul complex, în care ne uităm, în primul rând, la modul în care putem cheltui banii publici şi, dacă există şansa să îi cheltuim într-un mod cât mai judicios, cu siguranţă că ne aplecăm întotdeauna asupra tipului acesta de analiză. Îmi pare rău că lucrurile au luat o altă întorsătură . M-aş fi aşteptat ca persoanele care aveau dubii sau mari îngrijorări, să se abţină înainte de a discuta cu reprezentanţi ai spitalului. (…) E supărător că se crează emoţii înaintea unui eveniment care NU EXISTĂ.

Reporter: Cam câte persoane au fost angajate în perioada pandemiei, ca o necesitate impusă de această pandemie, şi ce se va întâmpla cu aceste cadre medicale?

Liviu Patrichi: Numărul de persoane angajate pe aşa-numita „STARE DE ALERTĂ” este 59. Vom organiza EXAMEN pentru toate posturile ocupate atunci. Evident că dacă au fost discuţii în jurul acestui eveniment, ele sunt legate, în general, de perspectiva actuală a unităţii spitaliceşti, care funcţionează cu activitate restrânsă. Din cauza lucrărilor, mari, de investiţii, au fost comasate Secţii, pe anumite specialităţi, şi evident că a existat întotdeauna o teamă că din cauza acestei restrângeri temporare de activităţi, ar putea fi făcute disponibilizări. Care, iar, este un subiect pe care este foarte greu să-l calific, pentu că, aşa cum s-a vehiculat în diverse medii, disponibilizarea nu este un atribut atât de uşor de pus în practică, deoarece presupune existenţa unor Contracte pe durată nedeterminată. Dar mai presupune şi un Plan de restructurare, discuţii cu Sindicatele, aplicarea unor măsuri compensatorii, etc. Lucru care NU există, în acest moment, nici în planurile noastre, nici în planurile ordonatorului de credite. Mai ales că vorbim despre un personal care a fost angajat pe perioadă determinată! Nu poţi să disponibilizezi un personal care, oricum, îşi încheie contractul de muncă!

Reporter: Deci, ce trebuie să reţină cei care citesc acest interviu: că veţiu organiza CONCURS pentru cei care au fost angajaţi pe perioada pandemiei. Că oricum ei ştiau că sunt angajaţi pe perioadă DETERMINATĂ.  Dar, din cauza şi a restrângerii activităţii pe perioada derulării lucrărilor de modernizare a spitalului, faceţi sau NU faceţi reducere de personal.

Liviu Patrichi: Mesajul este unul foarte clar : NU FACEM RTESTRÂNGERE DE PERSONAL! Încercăm să găsim soluţii. Pentru că, în acelaşi timp, deşi pe anumite Secţii, prin comasarea activităţilor, pot exista şi situaţii în care personalul este mai mult decât cel prevăzut în Normativ, raportat la numărul de paturi funcţionale la momentul acesta, noi încă avem DEFICIT DE PERSONAL, mai ales la nivelul asistentelor medicale, infirmierelor, în alte Secţii.

Problema este că Legea nu permite să le organizezi examen, în alt post decât cel pe care l-au desfăşurat pe perioada pandemiei. Aici este problema! Aşadar, am un exament pe care trebuie să-l organizez pe o Secţie, dar eu am deficit de personal în altă Secţie. (…)

Reporter: Adică, ziceţi că nu puteţi să-l mutaţi pe cel pe care, pe perioada pandemiei, l-aţi angajat la UPU, să-l duceţi de mâine la Secţia Pediatrie.

Liviu Patrichi: Trebuie să-i organizez examen pentru locul pe care l-a ocupat pe durata pandemiei.

AL DOILEA MESAJ

Liviu Patrichi: O să organizăm examen, pe baza Regulamentului emis pentru unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii. Ca să nu existe discuţii, şi să existe o transparenţă şi o raportare la unităţi sanitare cu acelaşi profil, ca dimensiune. Şi folosim Regulamentul aprobat prin Ordin al ministrului. Sigur că înainte de a decide modalitatea în care vom organiza examenul, şi posturile pentru care organizăm examenul, s-au purtat discuţii, atât la nivelul Comitetelor directoare, cât şi la nivelul şefilor de Secţii, despre necesitatea de a angaja personalul. (…) Persoanele angajate pe „Starea de alertă” au fost pe contracte de muncă cu durată determinată, cu o întindere clară în timp, şi dacă nu era dată Legea 70 din martie 2022, cu siguranţă contractele lor încetau de drept. Aşadar, cu siguranţă ele trebuie să treacă de etapa examinării.

Reporter: Dar, la o adică, acele persoane nu ar trebui să-şi facă probleme, deoarece, la monentul angajării în plină pandemie, chiar dacă nu au susţinut un examen, fiind profesionişti se vor putea prezenta la examen.

Liviu Patrichi: Dar, noi nu i-am angajat pur şi simplu pe baza unei simple prezentări şi a unei cereri de angajare. Şi la angajarea pe starea de alertă, noi am procedat exact pe baza acestui Regulament care urmează să-l putem în practică, printr-o probă SCRISĂ, şi o probă de INTRERVIU. Adică, au avut aceeaşi bibliografie dată de materia care se studiază la Şcoala Sanitară Postliceală. (…) Da, dumneavoastră aveţi dreptate, dacă sunt profesionişti, nu ar trebui să se teamă de examen, mai ales că au doi ani de experienţă, şi-ar trebui să fi căpătat şi anumite abilităţi. Cunoştinţele medicale, sunt convins că le deşin deja, fiindcă altfel n-ar fi fost angajate…

Reporter: Spuneţi-mi, angajaţii în perioada pandemiei, au fost numai pentru UPU şi ATI sau şi pe alte Secţii?

Liviu Patrichi: Şi pe alte Secţii, deoarece noi fiind Spital judeţean de URGENŢĂ, a trebui să abordăm problema covid în fiecare specialitate, Chirurgie, Medicină Internă, Oftalmologie, ORL, şi chiar în partea administrativă, acolo unde spitalul avea un deficit extraordinar.

Reporter: La finalui acestui interviu, ce-ar mai fi de spus?

Liviu Patrichi: Mi-aş dori ca oamenii să înţeleagă că orice problemă au, să ne contacteze. Şi să se abţină de la a face supoziţii. Noi ne bazăm pe un proces de decizie care capătă forme instituţionale, prin emiterea unor acte administrative. Aş fi înţeles să fiu criticat dacă emiteam o Decizie. (…)

IONICA GHINEA

 


Distribuie articolul:

3 thoughts on “Spitalul de Urgenţă Slobozia NU disponibilizează!

  1. Bună dimineața !O intrebare care nu are legătură cu,Covidul,la externarea pacienților nedeplasabil către domiciliu se face cu ambulanță transport pacienți doar cu șoferul ambulantei.La domiciliul pacientului,cine are obligatia de al urca,în cazul soțului meu cu AVCISCHEMIC nedeplasabil-pareza pe stinga,in apartament la etaj2/4?.A fost externat pe 16.08.2022 și am întîmpinat greutăți la urcare din lipsa ajutor de la am ambulanță pînă la etaj,2.Numai soferul ambulantei plus eu,sotia,nu am reusit urcarea lui.Nu am găsit în acel moment persoane disponibile ptr a ne ajuta,a ținut pacientul in canicula de afară 2ore și jumatate,cerind disperati ajutor la urcare la SMURD,unde am primit un răspuns negativ,,nu e treaba dumnealor”,pacientul în starea în care era,canicula plus diagnostic pe care-l are de 3ani cu AVC ISCHEMIC NEDEPLASABIL DIN, nu mai suporta canicula.Soferul a vrut să l transporte innapoi în spital,după refuzul solicitarii ajutorului de al urca in fața blocului pînă la etj2/4.Au fost opriți trecatori ,care nu erau pe canicula mai deloc pe afară, obligindu-i să l urce în casă .Cit era de la ,,Barbu Catargiu” să vină o fugă pînă în zona Garii?La internare fiind solicitati de ambulanță au trimis ajutoare ptr coborirea bolnavului (multumesc pe această cale),la urcare,refuz din patea doamnei de la centrala Pompieri,vorbind pe un ton f ridicat.Ce era de făcut cu pacientul ???ptr o pisică etc.se intervine de urgență și ptr astfel de caz,nu????E strigator la cer.A cui este obligația ptr ajutor în astfel de caz??mai ales fiind canicula în toiul ei,cu pacientul afară în bloc căutînd disperată ajutoare. Există un filmuleț felul cum a fost chinuit dla urcare de sifer și 2 trecatori opriti cu firta.😭😭.Vă rog s tespectuos să se rezolve acproblema în astfel de cazuri,putea să fie i tragedie cu statului pacientului în caniculă ore,plus putea fi lovit la cap de scari.😭.Sintem f revoltați pe întîmplarea aveasta.Cine trebuia să răspundă de urcarea lui.Multumesc ptr înțelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *