Fermierii – supăraţi că unii politicieni sunt „pentru” interzicerea „chimicalei” GLIFOSAT

Distribuie articolul:

Folosită pentru a distruge buruienile, substanţa este folosită, pe scară largă, de către agricultori, îndeobşte fermierii care urmăresc profitabilitatea culturilor. Şi-n timp ce Compania Bayer sare în apărarea produsului şi spune că glifosatul este sigur în folosire, iar unii cercetători sunt tot mai convinşi că acesta ar putea contribui la dezvoltarea unor forme de cancer, fermierii „înfierează cu mânie proletară” decizia unor politicieni de a interzice anmite „chimicale” cu care fermierii „tratează” culturile alea…şi subvenţionate! 

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, a făcut un apel la rațiune, în speranța ca, la sfârșitul procesului de reglementare, în sesiunea plenară, Parlamentul European, să respingă amendamentul care se opune reautorizării substanței active glifosat după 31 decembrie 2022. Şi apelul s-a concretizat într-o

SCRISOARE DESCHISĂ,

din care am spicuit, iată! Având în vedere rezultatul votului de ieri, 8 iunie, în plenului PE, pe raportul privind strategia UE pentru Biodiversitate pentru 2030 (atât pentru amendamente, cât și pentru întregul raport), fermierii români, reuniți în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, mulțumesc eurodeputaților  PNL, PMP și UDMR, că au ținut cont de apelul transmis de noi, sprijinind prin acest demers important, agricultorii și cooperativele europene. (…) Interzicerea/ restricționarea (probabilă în viitorul apropiat), a glifosat-ului la nivel european (inițializată acum de Austria), va provoca agriculturii românești pagube greu de cuantificat, dat fiind faptul că acestea vor fi augmentate de alți vectori de reducere asociați buruienilor problemă, ca bolile și dăunătorii comuni. Totodată nevoile de combatere a buruienilor problemă vor obliga fermierii români să utilizeze erbicide specifice, mult mai costisitoare și (majoritatea) cu remanențe notabile, care vor afecta semnificativ atât costurile de producție cât și calitatea materiilor prime alimentare și furajere, prin creșterea conținutului de reziduuri fitofarmaceutice.”

Totodată, ne manifestăm profunda dezamăgire și indignare față de reprezentanții partidelor PSD, PPU, PRO ROMÂNIA și USR-PLUS,  deoarece nu au ținut cont de apelul nostru, votând împotriva fermierilor.

Apelarea de către Austria la principiul precauției  în vederea interzicerii glifosatului, este o măsură prin care se evită acordul celorlalte state membre la nivelul Grupurilor de lucru tehnice ale Comisiei, deoarece filozofia acestui articol conferă SM autonomie legislativă în plan național, în raport cu o anumită situație reglementată paneuropean. (…) Adoptarea acestor  restricții (interziceri de produse-fitofarmaceutice), la nivelul reglementarilor comunitare pan-europene, va pune in dificultate agricultura țărilor din ESTUL Europei, printre care se include și România. Presupusa precauție invocată de Austria, se referă la posibilul efect cancerigen al glifosatului care, în ultimii 20 de ani, nu a putut fi dovedit științific de nici un for/instituție de specialitate abilitată. Peste 160 țări au aprobat utilizarea produselor ce conțin glifosat, atât pentru utilizare agricolă, dar și pentru utilizări industriale (întreținerea căilor de comunicații terestre și acvatice, distrugerea vegetației invazive/indezirabile din spațiile verzi urbane, aeroporturi, infrastructuri sportive și de loisir, etc.). Vă reamintim că mai multe instituții europene si mondiale (ECHA, EFSA, JMPR – Grupul reunit al OMS și FAO privind reziduurile de pesticide), au concluzionat că substanța activă (N–fosfonometilglicina) „este puțin probabil să prezinte riscuri cancerigene asupra oamenilor din perspectiva expunerii prin alimentație 

 

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *