EXPUR Slobozia produce ulei, numai cu plante oleaginoase de la fermierii români

Distribuie articolul:

Statisticile plasează România în fruntea clasamentului, la producţia de ulei din plante oleaginoase. E de la sine înţeles că ponderea cea mai mare pe panoplia plantelor oleaginoase o reprezintă floarea-soarelui.

S.C. EXPUR este una dintre cele mai mari societăți din România din domeniul procesării oleaginoaselor.

Compania procesează semințe de floarea-soarelui și rapiță producând ulei brut, ulei rafinat și șroturi proteice. Aceste uleiuri sunt comercializate atât pe piețele interne, cât și pe cele externe, iar șroturile proteice sunt vândute, în mare parte, către clienți persoane fizice și către producători de hrană pentru animale din România. În contextul amplelor proteste ale fermierilor şi treansportatorilor care se revoltă împotriva produselor similare din Ucraina, pe segmentul importului de plante oleaginoase, via uleiul din marile magazine, am vrut să aflăm cât de mult este afectată fabrica din Slobozia noastră. Pentru un răspuns competent, am stat de vorbă cu chiar directorul Fabricii, domnul Bogdan NEGULESCU.  

„ (…) Fabrica produce la capacitate, punem pe piaţă ulei conform planificării. Noi folosim doar floarea-soarelului cultivată în România, cumpărată de la fermierii români. Noi nu vrem să importăm floarea-soarelui din Ucraina, deoarece vrem să ţinem la brandul românesc. Untdelemn de la Bunica este ulei doar din România, din produse de la fermierii români. Avem clienţi fideli care apreciază acest sortiment de ulei. (…) În contextul actual, al importurilor din Ucraina, în condiţiile în care uleiul este un prosus de bază, sigur că oamenii se uită şi la preţ, iar preţurile din magazinele care comercializează ulei din Ucraina, sigur că sunt mai mici. În această privinţă, pot să vă spun că au fost vânzări ceva mai reduse de ulei, dar nu la sortimentul „Bunica”, ci la mărcile „private de prim preţ” ale marilor retaileri, pentru că au importat din Ucraina.” , a precizat, pentru ziarul Ştirea, Bogdan NEGULESCU – directorul industrial al Fabricii EXPUR Slobozia. 

Investiţii notabile în diversificarea producţiei

Din momentul achiziționării sale de către Grupul Alimenta de la Guvernul României, Societatea Comercială EXPUR a demarat un program de extindere având drept obiectiv modernizarea tehnologică, aderarea la normele de mediu, precum și extinderea capacității de procesare și dezvoltare a unităților de depozitare.

În vederea extinderii lanțului de producție, sporind, în același timp și valoarea produselor, EXPUR  a construit o instalație pentru producerea de biodiesel cu o capacitate de 100.000 tone. Materia primă pentru aceasta o reprezintă uleiul de rapiță produs la nivel intern, iar producția este vândută, în principal, pe piața locală.

Pentru un acces mai bun la semințele provenite de pe piața locală, EXPUR  a investit în silozuri, magazii de depozitare, situate în vecinătatea fabricii sale și în principalele zone agricole ale României. Echipamente noi pentru rafinărie, dar şi modernizarea sistemului de filtrare, dar şi modernizarea sistemului de încărcare a şrotului în maşinile auto, sunt doar câteva dintre investiţiile pe care EXPUR le-a considerat a fi necesare pentru ca rezultatele privind calitatatea uleiului, să fie pe măsura aşteptărilor consumatorilor.

Pe parcursul diverselor etape ale procesului de producţie, derivă și alte produse secundare care fie sunt utilizate intern (precum cojile de floarea soarelui), fie sunt vândute către terţi (şrotul de floarea soarelui şi de rapiţă, glicerină etc.).

Aproape că nu trece un an, fără ca EXPUR să nu facă alte investiţii. Bunăoară, anul trecut a inaugurat punerea în funcţiune a unei instalaţii de cogenerare care funcţionează folosind cojile de seminţe rezultate în urma procesului de producţie. Expur, subsidiară a grupului francez Avril, a in­vestit 15,6 milioane de euro. Astfel, EXPUR îşi asigură o importantă cantitate de energie termică şi electrică, necesară funcţionării instalaţiei de fabricare a uleiului din floarea-soarelui, brand “Untdelemn de la Bunica”. Datorită cazanelor pe biomasă, peste 50% din energia utilizată pentru a produce biodieselul provine din surse regenerabile. 

În lume, nu departe de graniţele României…

De trei ani, de când a pornit războiul dintre Ucraina şi Rusia, România a dat “undă verde” transportului de produse dinspre Ucraina spre alte ţări, cele mai multe efectuate pe cale maritimă, prin Portul Constanţa. Doar că, în scurt timp, cultivatorii, procesatorii şi comercianţii români, au început să se confrunte cu o concurenţă nelioală făcută de cultivatorii, procesatorii şi comercianţii ucraineni.

Asemnenea agricultorilor şi transportatorilor care protestează de peste trei săptămâni, în stradă şi în faţa Guvernului României, şi procesatorii au temeri legate de impactul comercializării producţiei din Ucraina, pe teritoroul României. Mai cu seamă că, în ceea ce priveşte producţia procesarea plantelor oleaginoase, cea mai mare fabrică de ulei din Ucraina urmează a fi pusă în funcțiune în primăvara acestui an. Investiția aparține Kernel Holding, cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea-soarelui din lume. Kernel Holding plănuiește să pună în funcțiune Uzina de extracție a uleiului Starokostyantyn din Hmelnytskyi.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *