Deputata Raluca Dumitrescu prezintă ialomiţenilor măsurile PSD pentru fermieri

Distribuie articolul:

Făcând parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OCDE), dar – mai ales! – fiind membru al
Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, considerăm că deputata Raluca Dumitrescu este cea mai în măsură să ne ofere un punct de vedere menit a ostoi întrebările atâtor fermieri ialomiţeni care, zilele acestea, protestează faţă de felul în care Guvernul României gestionează politicile agrare.
Mândră de felul în care PSD (condus de Marcel Ciolacu care este şi Premierul României), gestionează sectoarele economice ale României, doamna deputat ne-a prezentat primele măsuri de sprijin pentru agricultură, adoptate în urma discuțiilor cu fermierii din țară:
Acordarea a 100 euro/animal, pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe.
Sprijin proportional primesc și crescătorii de porci și păsări: 100 euro/UVM.
Subvenție la motorină, folosită în anul 2024 – la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru, ceea ce înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25% față de prețul de la pompă.
Adoptarea ordonanței care le permite fermierilor amânarea plății ratelor la contractele de credit, având în vedere dificultățile pe care le au din cauza secetei pedologice.
Săptămâna trecută a fost aprobat sprijinul de 100 euro/ha pentru fermierii din sectorul vegetal; echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite deținătorilor de permis categoria B conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice; exceptarea de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică a vehiculelor autopropulsate cu viteză maximă de 25 km/h.
A ÎNCEPUT DEPUNEREA CERERILOR PENTRU ACORDAREA A 100 DE EURO/ HA, PENTRU SECTORUL VEGETAL
Așa cum am promis, am demarat procedurile pentru acordarea ajutorului de 100 de euro/ ha, pentru sectorul vegetal.
Centrele locale și județene ale APIA au început să primească cererile, perioada de depunere fiind 29 ianuarie – 08 martie 2024, inclusiv.
Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.
Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
Guvernul a alocat, din bugetul Ministerului Agriculturii, suma de 1.200.000.000 lei pentru plata acestui ajutor de stat.
Plata se efectuează până la data de 30 iunie 2024.
Acest ajutor de stat se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *