Directorul Spitalului ne trimite la CJI, ca să aflăm dacă Policlinica va fi gata la termen

Distribuie articolul:

* Vor fi terminate lucrările la data stabilită în proiectul de finanţare? Iată, aceasta-i întrebarea care-i îngrijorează pe cetăţenii bolnavi! Şi pe aparţinătorii lor, desigur! Nu ştim cât de mult îi îngrijorează pe cei aflaţi, vremelnic, la conducerea Spitalului şi/sau a Consiliului Judeţean Ialomiţa. Ştim, însă, că bolnavii, posibil viitorii pacienţi internaţi, nu mai au răbdare. Răbdare nu mai au nici cadrele medicale care s-au săturat de zgomot, de praf şi, mai ales, de provizorat, în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii medicale.       

 Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Ialomița, în calitate de beneficiar, au semnat Contractul de finanțare nr. 4993 din 10.12.2019 pentru proiectul cu titlul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, cod SMIS 126420.

Ridicarea nivelului calitativ al actului medical prin reabilitarea și modernizarea Ambulatoriului din cadrul spitalului Județean de Urgență Slobozia; scăderea numărului de pacienți internați precum și a timpului necesar pentru diagnosticare și tratament ca urmare a reabilitării și modernizării Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia; diagnosticarea pacienților în stadiul incipient și tratarea cu succes a unor afecțiuni mai ușoare, prevenind agravarea lor, ca urmare a creării unor condiții de tratament în ambulatoriu la standarde europene, au fost principalele motive/deziderate care au fost aşezate în documentaţia care a însoţit cererea de finanţare.

Suma care se cheltuie pentru lucrările care se execută acolo, este una de-a dreptul impresionantă.

Valoarea totală a proiectului : 17.490.007 lei

Da, aţi citit bine, peste 170 de MILIARDE lei vechi se vor fi cheltuit până în vara acestui an.    Această impresionantă sumă nu este suportată, integral, din visteria Uniunii Europene, ci şi de la bugetul Statului, cel al Consiliului Judeţean Ialomiţa, astfel:    

Valoarea totală eligibilă: 10.700.750 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR : 7.490.525 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 2.996.210 lei

Valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului: 214.015 lei

Conform înscrisurilor oficiale, data de începere a proiectului: 20.11.2015.

Data finalizării proiectului: 30.06.2023?

Data din calendar, în momentul în care am decis să scriem acest articol, fapt pentru care i-am şi adresat directorului câteva întrebări, a fost 13 ianuarie 2023.

Nu este prima dată când abordăm acest subiect, în discuţiile noastre cu managerul Liviu Patrichi. Tocmai de aceea, ni s-a părut că, de-această dată, domnul director cam încearcă să ne îndrepte atenţia către beneficiarul care, în opinia dumnealui, nu este Spitalul din Slobozia, ci Consiliul Judeţean Ialomiţa, ca Unitate Administrativ-teritorială „parte” în Contractul de finanţare.

Şi zice-aşa, domnul Patrichi: „ …Eu sunt manager al unei Unităţi subordonate Consiliului Judeţean. Deci, proiectele, nu le-am făcut eu. Eu le-am preluat. Ele se desfăşoară conform calendarului. Sunt proiecte de circa cinci ani de zile, nu de când sunt eu manager. (…) Eu, nici măcar legal, nu…Eu dacă mă implic în proiectele Consiliului Judeţean intru într-un conflict cu legea. Eu nu am voie să administrez proiectele respective, prin Lege! Eu, ca manager de spital, nu am voie nici măcar să deţin calitatea de membru, în administrarea proiectelor respective. Nu am voie, pur şi simplu! Benerficiarul este Consiliul Judeţean. Eu (spitalul, n.r.) sunt utilizatorul, după ce se va recepţiona! Abia atunci intră spitalul în posesia lor. Eu nu am nici o legătură cu constructorul. Singura mea legătură cu constructorul, că e în funcţie de etapele/fazele lucrărilor, noi trebuie să coordonăm ca, atunci când el se-apucă de o lucrare, eu trebuie să mut sau să ajustez activitatea medicală, astfel încât el să poată să lucreze, iar noi să funcţionăm. (…) Noi funcţionăm cu o capacitate mai restrânsă (…) Eu, din toate informaţiile pe care le am, ştiu că lucrările vor fi finalizate la termen, ele sunt în grafic, avansează. Mă uit la Blocul Operator este finalizat, ca şi parte de construcţie, ca structură. La fel, la UPU, din ultima vizită pe care am făcut-o, acoloo, turnau planşeul, iar în Spital/Ambulatoriu urma să fie recepţionat, din discuţiile pe care le mai am cu constructorul, la diverse întâlniri, cu privire la punerea la dispoziţie a spaţiilor şi a utilităţilor, spuneam că ei speră că, cel mult, la jumătatea anului să livreze partea de Ambulator. Aşa că…Eu ştiu că toate au termen 2023 şi 2024.”


Distribuie articolul:

One thought on “Directorul Spitalului ne trimite la CJI, ca să aflăm dacă Policlinica va fi gata la termen

  1. Pai va trimite deoarece, a vrut sa-si traga si el 25% spor de proiecte si nu s-a putut. Il macina ofitica. Oricum a fost recompensat si i-a fost angajata consoarta la CJi. Asa ca ar trebui sa faca ciocul mic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *