Combinatul Chimic e „în probe” pentru repornirea instalaţiilor

Distribuie articolul:

De câteva zile, fostul Chemgas „fierbe” în măruntaiele instalaţiilor tehnologice.

Primul semn s-a arătat pe cerul de deasupra municipiului Slobozia, dând astfel de ştire că acolo, pe platforma Combinatului de Îngrăşăminte Chimice, se petrece ceva. Apoi, azi, 08 noiembrie 2021 un zgomot a dat semnalul că instalaţiile crează ceva probleme. Nu intrăm în amănunte legate de cât de vechi sunt instalaţiile VERSUS cât de profesionişti mai sunt „tabloniştii” , dar şi operatorii chimişti şi pompagii, ştiut fiind că mulţi dintre foştii angajaţi au refuzat să se mai întoarcă să lucreze în Combinat. Pe „surse” am aflat că onor conducerea se gândeşte chiar să aducă forţă de muncă mai calificată, de prin Bacău – judeţul în care-şi are sediul principal firma Nitramonia BC SRL.

„…Ne-au sesizat că pornesc Combinatul. Au avut 20 de ore, ca să intre în parametri. Ce-aţi văzut, acea dâră galbenă, s-a produs în acele 20 de ore, legal! Azi am primit de la dânşii automonitorizarea. După 20 de ore au intrat în parametri. (…) Au avut nişte Măsuri pe care le-au îndeplinit. Adică, au trebuit să facă un Raport de securitate, trebuie să obţină Autorizaţie de la ISCIR, şi-abia după aia să pornească. Au prezentat actele, ne-au anunţat că pornesc, ne-au Notificat, şi-acuma am aşteptat să vedem dacă intră în parametri.

Se pare că au intrat în parametri, cu Secţia ACID AZOTIC, mai întâi.  Astăzi, au avut o problemă pe AMA (Aparate de Măsură şiI Automatizări), a fost o chestie falsă de la unii din senzori. (…) Cei de la ISCIR au în responsabilitate să verifice instalaţiile, să le dea Autorizaţie dacă sunt ok. Eu le cer automonitorizarea continuă. În cazul în care apar depăşiri, se înregistrează şi o să ne anunţe imediat. (…) Nu noi verificăm cum prezintă instalaţia. Acestea sunt Rapoarte tehnice. De-aia zic că sunt în responsabilitatea ISCIR. Şi ISCIR arată că instalaţiile pot funcţiona! Doar ce-au pornit de o zi.

Noi o să urmărim. Dacă au opriri multe, întreruperi multe, o să intervenim. Că instalaţia nu a mai fost pornită de mult şi…Deocamdată sunt în parametri. Au avut o Somaţie, şi o amendă. Apoi, a trebuit să ducă acte doveditoare la Agenţia pentru Protecţia Mediului, ca să poată să li se ridice Somaţia. Dacă apar mirosuri neplăcute noxe, etc, putem să-i şi închidem. Că ştiţi că de-asta i-am şi închis când i-am închis! Ca să ne facă dovada că…Şi, între timp, au angajat o armată de tehnicieni care au tot lucrat (…) şi au remediat problema. (…) Aia a fost cu Chemgas-ul. Acum au venit cei de la Nitramonia şi…”, ne-a declarat domnul Popescu – comisar al Gărzii de Mediu Ialomiţa, cel care are în responsabilitate problema(tica) Combinatului Chimic din Slobozia.

Cui mai aparţine, azi, Combinatul?

Compania „Popasul Trebeş” a cumparat ChemGas Holding Corporation, unitate economică aparţinând patronului Ioan Niculae. Preţul a ajuns la vreo 124 milioane de lei , fără TVA. O fi fost mult, o fi fost taman cât face, ne interesează numai privit prin prisma recuperării pagubei pe care Combinatul a produs-o în bugetul Ţării.

Despre Combinatul Chimic, ziarul Ştirea a publicat o serie de articole. https://ziarulstirea.ro/combinatul-polueaza-frenetic-apm-si-garda-de-mediu-autorizeaza-si-amendeaza-anemic/

Unele articole au vizat chiar „bătaia de batjocură” la adresa salariaţilor.  https://ziarulstirea.ro/combinat-chimic-din-slobozia-avarie-si-la-salarizare/

Epopeea acestei unităţi economice este una care demonstrează cum a fost prăduită avuţia naţională după 1989. Despre acest „bun al întregului popor” ajuns pe mâna infractorilor de tipul lui Ioan Nicolae.

Chemgas Holding Corporation, parte din grupul Interagro, se află în insolvenţă.

Câtă pagubă a produs bugetului statului firma Chemgas Holding, numai procurorii ar mai putea afla. Dar, câtă vreme „Organe” de control, aşa precum sunt Fiscul şi Curtea de Conturi (dar şi ISCIR, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului) nu au reuşit să stopeze, în timp util, jaful, degeaba procurorii şi judecătorii îl mai condamnă pe Nicolae. Degeaba e, mai ales câtă vreme nu se şi recuperează din prejudiciul enorm creat cu „largul concurs al Organelor” şi, desigur, al politicienilor de ieri şi de azi care au condus Guvernele succedate la Putere.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *