Combinat Chimic din Slobozia – „avarie” şi la salarizare?

Distribuie articolul:

* Mulţi dintre cei care reveniseră la muncă (mai mult condiţionaţi de nevoia de a-şi recupera salariile restante datorate de către SC Chemgas), acum se plâng că nu li s-au dat nici banii, nici salariile întregi pentru ce-au muncit de când s-au reîntors la Combinat.  

Cu câteva luni în urmă scriam https://ziarulstirea.ro/chemgas-slobozia-un-combinat-chimic-care-strica-nu-numai-aerul/ , convinşi fiind că funcţionarea acestui Combinat nu mai este de dorit decât privită prin prisma locurilor de muncă păstrate. Deşi Interagro se laudă că producţia în fabricile de îngrăşăminte din România se derulează conform graficului în toate combinatele aparţinând Grupului, în speţă că societatea Chemgas Slobozia funcţionează şi va funcţiona pe tot parcursul anului 2020, mulţi dintre angajaţi se tem pentru bugetele familiilor lor. Şi-asta, deoarece, de la casieria Combinatului salariile angajaţilor sunt nu neapărat foarte mici, ci plătite cu întârziere. Pentru cei care încă nu au aflat, facem cuvenitele precizări: Chemgas Holding Corporation, alături de companiile Grupului Integraro (toate controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, și multe aflate în insolvență), sunt urmărite penal într-un dosar aflat pe rolul Parchetelor încă din anul 2016, ca urmare a reclamației gigantului american al tradingului de îngrășăminte chimice Nitron Group Corporation. Firma Expert Insolvență SPRL, prin administratorul judiciar al Chemgas Holding Corporation, cunoaşte situaţia financiar-contabilă a acestei societăţi. Prin cererea depusă la Tribunalul Ialomița, societatea CHEMGAS HOLDING CORPORATION SRL a solicitat instanței să dispună deschiderea procedurii generale a insolvenței. Prin încheierea pronunţată în data de 14.06.2017 în dosarul civil nr. 921/98/2017, aflat pe rolul Tribunalului Ialomița Secţia Civilă, s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă reglementată de Legea nr. 85/2014, instanța numind ca administrator judiciar provizoriu societatea EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL. La ședința adunării creditorilor din data de 06.09.2017, Expert Insolvență SPRL a fost confirmat ca administrator judiciar. În instanţă, la aceeaşi dată (06.09.2017) se stabilea  termenul de definitivare a tabelului de creanţe. Nu a trecut mult timp şi, plină de entuziasm, firma pentru Insolvenţa Chemgas a anunţat toţi evaluatorii (membri ai ANEVAR) că organizează procedura de desemnare a evaluatorului în cadrul procedurii generale a insolvenței societății Chemgas Holding Corporation SRL pentru evaluarea activelor în conformitate cu standardele internaționale de evaluare, precizând totodată că termenul limită de depunere a ofertelor este data de 10.11.2017. Apoi, printr-o minune cum numai în România se poate întâmpla, Combinatul a început să funcţioneze, iar producţia să crească precum Făt-frumos. O spune chiar firma preocupată de insolvenţă, prin administratorul judiciar. „ Menționăm că în luna noiembrie 2017 societatea a desfășurat activitate de producție, a avut încasări de 3.123.288 lei și a efectuat plăți de 3.033.289 lei, înregistrează datorii către furnizorii curenți în sumă de 12.645.567 lei și a recuperat creanțe de 1.089.595 lei”, se menționează într-un document al administratorului judiciar.

Recădere, Repornire/Repetiţie…

Admite cererea de prelungire a termenului de depunere a planului de reorganizare pentru data de 15.12.2019, formulată de debitoare – prin administratorul special, dosarul având termen control la data de 15.11.2019”.  Este o frază menită a explica de ce judecătorii tot amână cauza. Iar acestă frază poate fi citită în dosarul cauzei. Ce înţelege şi-un prost din această concluzie? Că, după 2 ani şi jumătate, Combinatul încă nu are un PLAN de reorganizare depus la instanţa de judecată, deşi, în repetate rânduri judecătorii i-au cerut administratorului judiciar să-l depună.

Primind lună de lună un ONORARIU de 6.000 Euro fără TVA, başca cei 6% /fără TVA) din sumele provenite din recuperarea creanţelor şi valorificarea activelor, administratorul judiciar ştie, chipurile, cel mai bine care-i Planul de reorganizare. Doar că, nu-l prea prezintă, mai ales judecătorilor care, la fiecare înfăţişare în faţa completului de judecată,  i-au tot cerut să-l prezinte. După ce-aţi (re)citit aceste informaţii care, unora, li s-ar putea părea a fi un fel de „ciorbă reîncălzită”, poate vă întrebaţi ce ne-a determinat să scriem acest articol, mai ales că treaba acolo pare să meargă?! Dincolo de mila pentru salariaţii care, deşi lucrează în condiţii de „grad zero”, nici măcar nu îşi primesc la timp lefurile, marea nemulţumire a cetăţenilor cu privire la gradul ridicat de poluare datorată instalaţiilor învechite a determinat acest articol. Faptul că s-a înteţit numărul zilelor în care se elimină în atmosferă cantităţi impresionante de noxe ce se văd de la mare distanţă, şi care se lasă peste municipiul Slobozia, dar şi peste localităţile „satelit” (Ciulniţa, Brâncoveni, ş.a.m.d), ar trebui să atragă după sine înteţirea controalelor Gărzii de Mediu – Filiala Ialomiţa. Chiar şi cei din conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului ar trebui să se sesizeze, măcar cât să fie ceva mai vigilenţi atunci când avizează Autorizaţia de funcţionare!  CHEMGAS HOLDING CORPORATION SRL a luat ființă în anul 2009 și își desfășoară activitatea pe raza localității Slobozia, având un punct de lucru pentru Stația de captare și tratare apă în localitatea Modelu, Str. VIITOR, Nr. 11, județul Călărași , cu activitate declarată : 3600 – Captarea, tratarea şi distribuția apei. Chemgas Holding Corporation S.R.L. este unul dintre cei mai importanți producători de îngrășăminte chimice pe bază de azot, produsele oferite cuprinzând: uree – tip îngrășământ, UAN, uree tehnică, azotat de amoniu, acid azotic tehnic, amoniac tehnic lichefiat, amoniac tehnic soluție.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *