CHEMGAS Slobozia – un combinat chimic care strică nu numai aerul…!

Distribuie articolul:

* Zilele trecute, un astfel de val de compuşi chimici a curs peste noi, cetăţenii locuitori ai municipiului Slobozia, ai comunei Ciulniţa şi cine ştie dacă nu cumva şi ai altor localităţi, căci nici comunele Brăncoveni sau Cosâmbeşti, Mărculeşti, nu-s cine ştie ce COMBINATUL 2019 Bdepărtate.  Mai mulţi cetăţeni au postat pe paginile de socializare imagini grăitoare…

Nu mai titrăm şi astăzi despre „facerea de bine” a unor astfel de fabrici de îngrăşăminte chimice. Am tot scris…Am scris chiar anul acesta, ce stă să se încheie. Azi, scriem amintindu-ne de-atâtea alte „guri de oxigen” date bătrânului Combinat care, de-a lungul vieţii lui şi-a schimbat doar titulatura, arareori întâmplându-se să-şi schimbe şi înfăţişarea. Şi-a fost C.I.Ch, apoi Amonil, apoi Chemgas…Azi nu mai e decât ceea ce se vedem cu toţii, de-acolo din drumul către Autostrada Soarelui. O autostradă care, la o adică, este ceea ce-i trebuie pentru transport, linia CFR care trece prin spatele unităţii economice nemaifiind la fel de oportună, la fel de avantajoCHEMGASasă din punct de vedere financiar…

În toţi anii postdecembrişti, de fiecare dată am scris că acest Combinat CHIMIC, aşa cum prezintă el din punct de vedere al instalaţiilor, DĂUNEAZĂ nu numai AERULUI, ci şi APEI DIN PUŢURILE acelea săpate iresponsabil în proximitatea acestei unităţi economice ce vehiculează cu compuşi chimici. Au fost unii care au contracarat părerile noastre expuse – iarăşi! – la începutul acestui an, atunci când am auzit că, din nou, se joacă unii „băieţi deştepţi” cu repornirea aceloraşi instalaţii învechite şi, pe cale de consecinţă a gradului de uzură, de-a dreptul periculoase pentru sănătatea locuitorilor ce-şi duc traiul amonil1„la poalele” dealului pe care este poziţionat Combinatul.  Tastaţi adresa şi (re)citiţi https://www.ziarulstirea.ro/repornirea-combinatului-o-gogorita-sindicalista/

Sigur că, ISU (Pompieri) Ialomiţa a tot „ţinut isonul” conducerii fabricii/combinatului, astfel inducând ideea că nu există nici un pericol, că s-au făcut fel de fel de „EXERCIŢII” pentru ca, în caz de vreun accident chimic, fiecare să ştie ce are de făcut, bla, bla, bla! În realitate, oricine priveşte instalaţiile îşi poate face o impresie cât se poate de proastă despre tehnologizarea acestei vechi unităţi economice. Pentru cei care se îndoiesc că instalaţiile acelea sunt înfricoşător de vechi, facem această precizare: Combinatul de îngrășăminte Chimice Slobozia a fost început în anul 1969. După nici 5 ani („cincinalu-n patru ani şi jumătate!), în 1973 instalaţiile au fost puse în folosinţă, astfel că producerea de îngrășăminte chimice cu azot a fost posibilă şi, mai apoi, a devenit rentabilă pentru Ţară şi Popor. Epopeea Combinatului a făcut să curgă multă cerneală în presa vremurilor…S-au scris nenumărate articole despre organizare, reorganizare, acţionariat, vânzare, dosponibilizări, estimări financiar-contabile, piaţa de profil, număr de salariaţi, chiar del de fel de „dedesubturi” cu care s-au „învelit” călduros amonil2politicienii de ieri şi de azi…

Istoricul din proximitate

Din 2017, firma a intrat în insolvență. La Tribunalul Ialomița se află în derulare un proces. S.C. Chemgas are mari datorii către creditorii săi. Printre creditori se numără şi Societatea de GAZ, un „ingredient” fără de care nu se pot produce îngrăşămintele acelea CHIMICE care, la o adică, nici ele nu mai sunt aşa „la mare căutare” pentru agricultura din ţările civilizate. Sigur că se găsesc, încă, destui cumpărători, mai ales în ţările care fac „producţie intensivă” produse agricole pe care, mai apoi, le cumpără chiar comercianţii români… Sigur că, din varii motive, din când în când, presa vremii titrează şi de bine…! Aşa s-a întâmplat şi la începutuil acestui an, când, iarăşi, presa a titrat, inspiraţional, de genul: „Grupul de firme InterAgro este în proces de repornire a combinatului chimic Chemgas Slobozia, în aceste zile fiind așteptat Transgaz să dea drumul gazului prin amonil4conducte, pentru alimentarea fabricii. Sute de oameni sunt deja angajați și așteaptă să înceapă treaba (…) Doar că, puţini au venit „la faţa locului” ca să vadă instalaţiile, să numere „porii” şi să (se) întrebe dacă nu cumva realmente există pericolul de a plesni „pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale”…? De ani de zile, ziarul Ştirea titrează despre noxele la care sunt supuşi cetăţenii. De ani de zile aşteptăm ca GARDA DE MEDIU Ialomiţa să ia şi alte măsuri, în afară de a aplica nişte amărâte de amenzi pe care, mai mult ca sigur, nici nu şi le-a plătit vredată această fabrică plină de datorii!   https://www.ziarulstirea.ro/chemgas-slobozia-salariati-neplatiti-datorii-la-stat-poluare-cat-cuprinde/

Faptul că alte instituţii ale statului nu par a fi interesate de această ruină care pune în pericol sănătatea locuitorilor, pare a avea alte explicaţii, unele mai puţin oneste!


Distribuie articolul:

2 thoughts on “CHEMGAS Slobozia – un combinat chimic care strică nu numai aerul…!

  1. Din ciclul una zicem si alta facem: noul prefect si – a tras un consilier nou, unul care are pensie speciala, are pensie pe contributivitate si, mai nou, are si salariu. Ghici ciuperca cine-i?

  2. E un rau necesar in multe tari. Ideea de eco e foarte placuta pana nu mai ai bani. Sunt tari axate pe agrigultura, care polueaza cu pesticide, sunt tari axate pe pescuit, care distrug tot ecosistemul de pe fundul oceanelor, sunt tari axate pe extractii de carburanti, care lasa gauri uriase in pamant sau sub mare, si tot asa. Ca au ei drumuri mai bune si mananca avocado cu proscito, blah blah, tot la fel de mult ca noi polueaza.

    Astia suntem. Ma uitasem la un documentar pe BBC ca daca pt un an, lumea nu ar mai cheltuii pe armament si tot ce e legat de razboi, planeta ar avea 3 trilliarde sa investeasca in energii curate. Dar cum omul nu se gandeste la ziua de maine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *