CJ Ialomiţa a găsit terenul pentru operatorul judeţean de deşeuri

Distribuie articolul:

Consiliul Judeţean Ialomiţa a identificat terenul propice pentru amplasarea viitoarelor instalaţii de gestionare a deşeurilor din Ialomiţa în ciuda faptului că anunţurile sale de intenţie cu privire la achiziţia unui teren care să aibă suprafaţa cuprinsă înter 3,5 ha şi 5 ha cu anumite condiţii legate de amplasament şi protecţia mediului, anunţuri care însă nu au avut succesul scontat.

Terenul a fost tot timpul sub nasul administraţiei judeţene

Administraţia publică judeţeană speră însă o rezolvare prin intermediul Guvernului României care deţine un astfel de teren care se află în proprietatea privată a statului, acesta fiind cunoscut sub numele de Complexul Bora care pe vremuri purta denumirea de Fermă Zootehnică şi care este amplasată în zona de sud a municipiului Slobozia, respectiv în cartierul Bora. Este vorba de un teren intravilan din categoria de folosinţă curţi construcţii în suprafaţă totală de 152.547 de metri pătraţi precum 32 de hale având fiecare suprafaţa de aproximativ 2.100 mp, o construcţie care adăposteşte centrala termică a centrului în suprafaţă de 291 mp, un laborator de 311 mp, un fost abator cu suprafaţa de 510 mp, o staţie de pompare precum şi multe alte dependinţe care sun numai bune pentru adaptarea lor şi folosirea în cadrul activităţii de operare a deşeurilor la nivelul întregului judeţ.

Potrivit preşedintelui CJ Ialomiţa Marian Pavel, operatorul ADI ECOO 2009 din care vor face parte mai devreme sau mai târziu toate cele 66 de localităţi ialomiţene, urmează să construiască pe acest teren o staţie de tratare mecano-biologică la standardele cerute de legistaţia în domeniul Mediului de la nivelul Uniunii Europene: „Pe noi ne intereseată ca din preţul pe care îl plătesc cetăţenii să putem să oferim un serviciu de calitate. Nu ne interesează să facem niciun fel de profit. Cele mai mari costuri în Ialomiţa sunt în ceea ce reprezintă depozitarea de către operatorii actuali a deşeurilor la groapa de gunoi a Vivani. Când am preluat mandatul eu şi echipa de la CJ Ialomiţa am identificat şase Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-uri) care funcţionau la nivel de avarie, o parte din ele în insolvenţă, fără autorizaţii de la ANRSC pentru că fiecare 5-6 localităţi s-au unit într-un ADI şi au încercat să se descurce fiecare cu ce avea. Atunci noi ne-am dat seama că este o problemă a judeţului nu doar a primarilor şi că trebuie o intervenţie clară a Consiliului Judeţean Ialomiţa aşa că am preluat pachetul majoritar la ADI ECOO 2009 Ţăndărei. Am investit o sumă de bani destul de mare până la acest moment pentru a achiziţiona diverse utilaje care erau esenţiale pentru desfăşurarea activităţii de gestionare a deşeurilor şi am invitat fiecare localitate în parte să se alăture acestui demers. Noi operăm astăzi cu sume cuprinse între 8 lei lunar pentru fiecare persoană în mediul urban şi 10 lei / persoană lunar în mediul rural deşi operatorul din vestul judeţului a înştiinţat primăriile că de la începutul anului 2022 va creşte tarifele la 20 lei pe persoană.” a explicat preşedintele Marian Pavel în cadrul interviului acordat ziarului Ştirea şi care poate fi vizionat AICI.

Marian Pavel: „80% din deşeuri nu vor mai merge la groapa Vivani”

Acesta a mai explicat faptul că prin Programul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor pe care doreşte să îl ducă la bun sfârşit în mandatul său, operatorul ADI ECOO din subordinea CJ Ialomiţa va avea activităţi care vor cuprinde tot universul deşeurilor inclusiv colectare, sortare, tratare mecano-biologică şi reciclare, astfel că aproximativ 80% din deşeurile din judeţ urmează să fie procesate în cadrul societăţii ADI ECOO iar numai 15-20% din deşeuri vor mai ajunge la groapa de gunoi a depozitului zonal operat de Vivani S.A. ceea ce se traduce printr-o scădere semnificativă a costurilor cu deşeurile în Ialomiţa. Singura oprelişte în ceea ce priveşte demararea lucrărilor de modificare a Complexului Bora pentru ca acesta să devină pretabil pentru activităţi de gestionare a deşeurilor o reprezintă forma de proprietate din cauza faptului că sunt necesare două Hotărâri de Guvern: prima prin care Complexul Bora să fie trecut din proprietatea privată în proprietatea publică a statului iar a doua prin care să se hotărască dacă CJ Ialomiţa primeşte sau nu dreptul de folosinţă asupra acestor bunuri.

 

Victor Ghinea


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *