„Ce iese din staţie, în acest moment, e apă de foarte bună calitate!”

Distribuie articolul:

 

Aceasta va fi scuza care, la inaugurarea oficială a Staţiei de tratare a apei, va fi rostită în faţa oricui va avea curajul să susţină că apa care curge la robinetele din locuinţele cetăţenilor municipiului Slobozia nu este, din păcate, tot de aceeaşi calitate ca la ieşirea din Staţie.

Pentru mult prea lăudata Staţie, cheltuiala bugetară a însemnat (până acum!) aproximativ două milioane de euro. Adică, peste 90 de miliarde de lei vechi. Bani, nu glumă! Ce echipamente s-au achiziţionat, noi nu am văzut deoarece la recepţionarea lucră(tu)rii, mai-marii din Primărie, Prefectură şi Consiliul Judeţean Ialomiţa au preferat să invite  doar presa dispusă a le lăuda această „măreaţă realizare”. De pe marginea drumului judeţean ce face legătura dintre Slobozia şi Drajna, oricine poate vedea ce amărâtă e clădirea care ascunde această „perlă” ce se doreşte a putea fi prezentată cetăţenilor, ca fiind una „clocită” de către conducerea de partid şi de stat de factură PSD-istă, cu vagi urme de „emanaţie” PNL-istă. Ca să nu mai vorbim de magherniţele ce-o înconjoară…  

 Ghici pe ce se bazează scuza lor?

Simplu! Băgând la înaintare statutul de proprietari al locatarilor şi cunoscând foarte bine starea critică de degradare a conductelor din subsolurile blocurilor, ori de câte ori cineva le va spune că apa pute a „rahat” iute i se va spune ceva de genul: din Staţie apa iese bună, problema e în subsolul blocului, trebuie să vă înlocuiţi ţevile care-s ruginite, colmatate, bla, bla, bla. Acum, ca să fiu corectă, toată această imaginară replică reliefează o realitate. Doar că, în realitate, mirosul apei nu se poate măsura. Şi pun pariu că apa asta pute din chiar momentul în care iese din puţurile alea de mare adâncime. Şi dacă existenţa mirosului nu poate fi demonstrat, cu probe, ca fiind din vina lor, iar culoarea va fi pusă pe seama colmatării ţevilor vechi de prin subsolurile proprietarilor care suntem noi, cetăţenii acestui oraş, nu-i aşa că ei, cei care au cheltuit sutele de miliarde de lei vechi, chiar au toate şansele să pară nevinovaţi ca nişte prunci?          

Dacă am calcula preţul corect…. 

Sigur că în presa locală (care, în mare parte, a fost aservită banului public „scurs” fie din visteria Primăriei, fie din conturile Urban, fie din alte „surse”) se încearcă a se inocula în mentalul colectiv ideea că ar trebui să zicem mersi că, în tandem, Urban şi Primăria vor mări preţul pe metru cub de apă (care acum este de 4,57 lei) cu doar 25 de procente, acest preţ, cică, nefiind nici după această majorate tot atât de mare pe cât este la Feteşti şi Ţăndărei, localităţi în care un alt „operator” prestează serviciul de furnizare al apei. Doar că, din păcate pentru credibilitatea tuturor celor implicaţi în „prosteala” colectivă, sunt destui cei care fac socotelile adăugând acestui preţ şi costurile cu investiţiile „operate” din acel împrumut de, ATENŢIE!, 500 de miliarde de lei plus dobânda, împrumut la care Primăria Slobozia ne-a înjugat pentru următorii 20 de ani. Căci, trebuie spus că în celelalte localităţi (în ecuaţie intră şi Urziceni) modernizarea sistemului de apă, epurare, canalizare s-a realizat pe banii provenind din alte surse, din fonduri nerambursabile, şi nu pe banii din bugetele locale şi judeţean. Aşa încât, a spune că a dat norocul peste locuitorii Sloboziei este deja ceva…la fel de mizerabil ca şi apa din puţurile alea, din care niciodată nu va curge altfel de apă decât puturoasă, cel puţin la miros! Cine a crezut că apa din Slobozia va fi „ca apa de izvor” aşa cum profeţea, în urmă cu vreo 3 ani, Gabi Ionaşcu, înseamnă că a fost la fel de credul pe cât sunt cei care acceptă ideea că apa asta poate fi „de foarte bună calitate” aşa cum, deja, se laudă Alexandru Stoica, actualul primar, cel care i-a fost fostului primar „mâna dreaptă” în tot şi-n toate câte au făcut… Sigur că ea, apa noastră cea de toate zilele de după furnizarea ei direct din puţuri şi nu direct din Dunăre, s-ar putea ca nici măcar să nu mai pută aşa de tare ca până acum. Dar asta se va întâmpla doar datorită (sau din cauza?!) clorinării ei în exces, ceea n-are cum să facă bine sănătăţii consumatorilor ei. Faptul că prefectul judeţului Ialomiţa şi, nu în ultimul rând, DSP (Sanepidul) se „spală pe mâini” sigur că dă naştere la tot felul de suspiciuni legate de interesele de partid şi de stat versus sănătatea publică. Din păcate, numai presa şi unii dintre cetăţeni devin suspicioşi, nu şi alte „Organe” cu atribuţiuni de control chiar asupra omologilor lor!

IONICA GHINEA  


Distribuie articolul:

13 thoughts on “„Ce iese din staţie, în acest moment, e apă de foarte bună calitate!”

  1. Daca apa este asa buna la iesirea din statie si pentru ca au fost atat de multe balbaieli cu privire la calitatea ei, dorim si noi ,cetatenii care o platesc ca fiind potabila de atata amar de vreme,sa vedem scanate avizul de la Sanepid si buletinele de analiza insotite de limitele legale , pentru a decide singuri daca o folosim la gatit sau la baut.Noi platim aceste analize ! Daca ne mint cu buna stiinta pot fi acuzati de genocid !

  2. Stiati ca administratia locala este obligata prin LEGE sa asigure in mod GRATUIT apa potabila copiilor sub 3 ani,daca apa este declarata menajera?

    1. Recunosc, ruşinată, că nu ştiam. Dar uite că aflu acum. Şi eu şi (sper!) autorităţile locale

  3. Voi crede când noul primar va bea un pahar de apă în văzul tuturor, dar apa să provină din oricare apartament din oraş. Uită un lucru d-l Alexandru Stoica, el este primarul OAMENILOR, nu al unor obiecte oarecare (conducte, staţii de tratare, puţuri, etc). Răspunderea dumnealui (în privinţa apei) nu se opreşte la intrarea în bloc. Şi apoi… cum se face ca şi acolo unde au fost schimbate conductele, apa e tot galbenă? Să vina-n zona Stadion, se va convinge imediat că susţine inepţii. Fiindcă mult invocatele conducte au fost schimbate de-acum un an, iar vechimea instalaţiilor existente în blocurile din zonă este mult prea mică pentru a putea fi invocat motivul desprins din articol…

    1. DA, ÎL VOI PUBLICA ZILELE CE VIN, AŞTEPT ŞI-UN PUNCT DE VEDERE DE LA DIRESTORUL SANEPIDULUI, CĂRUIA I-A MURIT BUNICA ŞI N-A FOST DE GĂSIT…

  4. Stiati ca apa noastra ,declarata cu larghete „potabila” , are saruri de sodiu spre limita maxima, sodiu ce distruge imunitatea copiilor ? Cred ca Sanepidul are o sarcina dificila si sper sa analizeze situatia cu responsabilitate !

  5. DSP-ul tace. Sunt tot oamenii lor si tin de scaun.
    Aloo !! DSP-ul !! …nu se aude ?
    Daca nu se aude, ce rol au ? …de bugetari cu lefuri mari. Rusine sa va fie !!!!

  6. Daca nu pute a clor, atunci a ceva tot pute, in rest e identica cu apa minerala naturala… Hai sa fim seriosi! Ni se arunca iar praf in ochi, de parca cineva a crezut ca Slobozia nu mai are apa potabila din vina exclusiva a lui Ionascu. Si vreau sa mai trag un semnal de alarma, mergeti si vedeti Mizeria din Cimitirul Municipal, ca sa intelegeti mai bine cum platim noi taxe locale de pomana. Directorul SPAS, Costea Stefan, banuiesc ca e un incompetent, altfel nu-mi explic de ce de cate ori merg la cimitir sa aprind o lumanare ma cuprinde un sentiment de sila cand vad mormanele de gunoaie lasate de izbeliste. Si imi pun intrebarea: „Ce naiba face directorul ala in primaria aia?! Asta se poate chema gospodar?!”. Aveam o parere relativ buna despre primarul Stoica, dar daca tine in palma astfel de oameni tare ma tem sa nu se aplice zicala „Cine se aseamana se aduna”.

  7. La vama (slobozeanul de rand) ajunge si badea Stoica cu caruta plina de butoaie. Vamesul (slobozeanul) il intreaba ce are in butoaie. Badea (usl-asul) ii raspunde simplu: apa.
    -Nu se poate, nu te cred,tu ascunzi ceva bade!
    -Nu,pe cuvantul meu!zice badea (usl-asul).
    -Am sa gust din fiecare butoi.Asa si facu’.Dupa degustare,vamesul (slobozeanul) isi da seama ca badea are intradevar apa in butoaie, cam salcie, dar apa.
    -Bade ai dreptate ,esti liber sa pleci,dar poti sa-mi spui de ce duci tu apa peste granita (afara din statie)?
    -Pai…la noi in sat e un obicei: dupa ce speli mortu’ sa duci apa cat mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *