* Da, aţi citit bine, peste 1.100 de MILIARDE lei vechi vor intra în conturile CJI, via ADI ECOO SRL, pentru ca judeţul Ialomiţa să poată îndeplini standardele impuse de UE, în ceea ce priveşte colectarea – SEPARATĂ – a gunoiului.
Obiectivul: “atingerea țintelor de reciclare, conform cerințelor legislative în vigoare, cantitățile de deșeuri reciclabile și de biodeșeuri colectate separat trebuie să crească comparativ cu situația actuală”.
Măsuri: Pentru atingerea acestor ținte, în județul Ialomița este necesară îmbunătățirea infrastructurii de colectare a deșeurilor, prin diversificarea și îmbunătățirea tehnologică a echipamentelor de pre-colectare, colectare și transport, reducerea costurilor de întreținere a echipamentelor, dar și scăderea consumului specific de carburant prin utilizarea unor echipamente performante.
Despre cum s-a construit “structura” public-privată, aţi aflat, cei care urmăriţi emisiunile difuzate pe site-ul https://ziarulstirea.ro/
Despre abilităţile celor care au pritocit pe noua formă de organizare a activităţii de salubrizare, nu mai are rost să vorbim, ştiut fiind faptul că acolo, în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, domnul Alexandru Potor este “mână forte”, calitate apreciată de chiar preşedintele Marian Pavel. Şi mai este şi echipa de specialişti de…pe întreg cuprinsul judeţului, via ADR Sud – Muntenia, via Ministerul “de resort”, oricare ar fi el, de la cel vizând Fondurile Europene, şi până la cel de Finanţe..
Vă prezentăm, însă, precizarea oferită, nouă, cu privire la creşterea numerică a noii structuri organizatorice, creştere care, cică, motivează nevoia de dezvoltare a Bazei Tehnico-materiale a A.D.I. – o structură care incumbă ADI ECOO SRL. Este că, citind titulatura, şi dvs aţi gândit “A dracu’ potrivire de denumire!”?Aşa şi noi, dar, despre asta, vorbim altădată! Deşi….
Iată “necesarul de cheltuieli”!
“Având în vedere extinderea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 de la 9 UAT-uri membre în anul 2021, până la 66 UAT-uri membre în anul 2022, cât și extinderea ariei de operare de la 9 UAT-uri până la 61 UAT-uri operate, este necesară achiziționarea vehiculelor destinate colectării și transportului deșeurilor menajere și achiziționarea pubelelor pentru colectarea separată a deșeurilor la sursă, pentru desfășurarea operațiunilor ce sunt în sarcina Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009”.
Valoarea totală a proiectului : 112.025.295 lei;
Valoarea rambursabilă : 73.804.900 lei, din care: 64.014.454 lei – bani de la UE (85%), iar 9.790.445 contribuţie de la bugetul de stat (13%)
Şi pentru că judeţul Ialomiţa este pe penultimul loc, ca nivel de dezvoltare, mai ales în mediul rural care reprezintă cea mai mare parte, iar bugetul nu poate “suporta în plată” cine ştie ce valori financiare, contribuţia CJI la toată afacerea, este de numai (?) 38.220.395 lei.
Da, aţi citit bine, este vorba de 380 de MILIARDE lei vechi.
Consideraţii…
Cine nu ştie câţi bani sunt în joc, special accesaţi de la Uniunea Euiropeană, pentru acest domeniu, ar putea crede că “iubiţii conducători de partid şi de stat” fac cine ştie ce eforturi întru schimbarea în bine a stării deplorabile în care se află domeniul salubrităţii localităţilor judeţului. Cine a aflat despre maldărul de bani ce vor fi cheltuiţi pentru ca o firmă să poată face ceea ce îi dictează Consiliul Judeţean, nu mai crede în poveştile cu Feţi-frumoşi şi Ilene Cosânzene…! Şi nu crede, deoarece nu ai cum să nu te întrebi care-i “şpilul” în ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, în care CJI vine cu “grosul” investiţiilor, în timp ce SC ADI ECOO SRL va colecta, nu numai gunoiul, ci şi căruţa de bani, căruţă încărcată, cu vârf şi îndesat, cu Taxa de salubrutate.
Că nimeni nu bagă mâna-n foc că se va înfăptui promisiunea făcută de către domnul Potor via doamna Ciobanu, într-o recent-desfăşurată întâlnire (stabilită de reglementările UE) a responsabililor cu implementarea Proiectului activitatea de salubritate. Ne referim la promisiunea vizând PREŢUL pe care FIRMA nou achiziţionată a CJI, cică, n-ar trebui să îl crească, ci să-l “menţină la un nivel rezonabil”.
CAUZE invocate, rezultate scontate…
Conform precizărilor tipărite în nişte pliante răspândite fără…nici un folos pentru nivelul de conştientizare a populaţiei, în ceea ce priveşte colectarea SELECTIVĂ, principalele deficiențe ale Serviciului de salubrizare din județul Ialomița, la nivelul A.D.I. ECOO 2009 SRL, sunt:
– colectarea deșeurilor se realizează pe două fracții (umedă și uscată) și nu pe 4 fracții așa cum prevede legislația în vigoare;
– numărul insuficient de recipiente și echipamente de colectare a deșeurilor, raportat la numărul de locuitori deserviți, precum și utilajele existente, cu grad ridicat de uzură fizică și morală;
– numărul insuficient de autogunoiere care conduce la creșterea costurilor de logistică, întrucât situația actuală impune necesitatea închirierii unor
astfel de utilaje, pentru acoperirea ariei de colectare;
– costuri semnificative de timp și resurse financiare privind relocarea utilajelor (autogunoierelor) în zonele unde apar defecțiuni;
– consumuri mari de carburant, piese de schimb și piese pentru reparații, lubrifianți etc.;
– lipsa autospecialelor destinate încărcării și transportului containerelor de 5 mc și a deșeurilor rezultate din construcții și demolări, ce conduce la adoptarea soluției închirierii care generează costuri mari.
Când vezi numărul de maşini, utilaje şi echipamente care SE VOR CUMPĂRA, din acel purcoi de bani, sigur că înţelegi dimensiunea interesului public-privat!
Nădăjduind că “sculele” vor fi nou-nouţe, proaspăt ieşite de pe poarta fabricilor, nu ne rămâne decât să aşteptpăm să-i vedem pe specialiştii din spatele ADI şi ADI ECOO SRL, cum acţionează pe teren. Căci, de felul cum ei acţionează, reacţionează şi clienţii, şi presa…!