„Un scorpion, care nu poate înota, îi cere unei broaște să-l treacă peste un râu pe spatele acesteia. Broasca ezită, temându-se să nu fie înțepată de scorpion, dar scorpionul susține că, dacă ar face asta, s-ar îneca amândoi. Broasca este convinsă de acest argument și este de acord să transporte scorpionul. La jumătatea râului, scorpionul înțeapă totuși broasca, condamnându-i pe amândoi la moarte. Broasca muribundă îl întreabă pe scorpion de ce a înțepat-o, în ciuda faptului că știa care este consecința, la care scorpionul răspunde: „Nu m-am putut abține. Este în natura mea.”
Partidul Social-Democrat (PSD) prin vocea unuia dintre liderii potențiali în lupta pentru şefia partidului (Victor Negrescu) se consideră îndreptățit să bată încă o dată cu pumnul în masa negocierilor şi să solicite puterea, vizând funcția de premier. Iar asta în condiţiile în care românii le-au demonstrat nu în unul, ci în trei tururi de alegeri că nu mai cred în capabilitățile lor de a guverna România. „Înțelegem votul de ieri, încrederea cu care a fost învestit Nicușor Dan, dar trebuie ținut cont și de rezultatul alegerilor parlamentare, acolo unde PSD s-a aflat pe prima poziție” spune Negrescu care prin tocmai prin condiţionalitatea ca PSD să numească un premier în caz contrar nu ar susţine viitorul guvern, demonstrează că social-democraţii chiar nu au înţeles absolut nimic din rezultatele acestor alegeri prezidenţiale.
Carevasăzică, după ce electoratul a dat de pământ cu Marcel Ciolacu în noiembrie 2024, cu Crin Antonescu susținut de PSD+PNL+UDMR făcând ca nici acesta să nu intre în turul II la alegerile din 2025, după ce oamenii au făcut mari eforturi pentru a convinge o parte a electoratului căruia îi era silă să mai meargă la vot şi a fost învins Simion de Nicuşor Dan (pe care PSD nu l-a susținut nici în al 12-lea ceas), social-democrații vor să aibă în continuare puterea absolută în România. Inflație 4,9% (media UE este 2,4%), deficit record – 7,65 miliarde euro, împrumuturi la dobânzi extrem de mari (8,45%) şi mult, mult tupeu fară niciun fundament solid. Culmea ironiei, nu-i aşa?
Social-democraţii pare că şi-au pierdut raţiunea de ceva ani, cu mici excepţii precum Toma de la Buzău care vede lucrurile tranşant, şi spune lucrurilor pe nume: „Chiar dacă sunt PSD-ist, Ilie Bolojan este cea mai bună soluție pentru România în momentul ăsta. Este singurul din cei cu imagine la nivel național care poate arăta ceva ce a realizat. Mă refer la cum arată Oradea și județul Bihor. Practic, Oradea poate fi decupată și pusă oriunde în Europa dezvoltată și nu faci nicio diferență. (…) Există și această idee, să vină nenorocirea peste alții, nu peste noi, că noi, dacă n-am fost la guvernare, dacă vor fi luate măsuri de austeritate, și vor fi luate, nu vom fi implicați. Dar dacă judeci în felul ăsta, cum s-a încercat și cu Simion, în sensul în care PSD-ul și-a declarat neutralitatea în turul II atunci când era vorba de a alege între fascism și democrație, cred că a fost o măsură foarte proastă și practic PSD-ul a rămas între două ape”, spune primarul Buzăului, Constantin Toma.
Cât despre majoritatea PSD invocată de Victor Negrescu din Parlament, lucrurile se pot schimba radical în 6 luni (vezi cazul Elenei Lasconi care a luat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024 – 19,18% dar la alegerile din 2025 a luat 2,68%) darămite în 4 ani de „băgat beţe în roată” unora votaţi de o majoritate electorală coagulată ad-hoc pentru un vis, un ideal de progres al ţării.
PSD este în acest moment, fără îndoială, scorpionul din fabula prezentată mai sus. Deși este conștient că se „îneacă” în sondaje și că are mari șanse să ajungă la sub 20% la alegerile viitoare (dovadă rezultatele catastrofale pentru cel mai mare partid din România care la un moment dat se putea lăuda cu peste 40% votanți pe care se putea baza la orice tur de scrutin), este în natura sa să ignore realităţile cotidiene, să nu-şi recunoască greşelile, să nu accepte o altă viziune pentru binele celor pentru care chipurile există ca partid politic, categoric nu are puterea să înțeleagă înfrângerea din acest an și capacitatea să pună umărul pentru a recâştiga încrederea românilor în clasa politică.
P.S: cei 6,16 milioane de oameni care au ajutat evitarea unei rușini de epocale, de a ajunge președintele României unul precum G. Simion și în schimb l-au ales pe Dan în funcția de şef al statului, l-au votat și pentru că îl vor pe Bolojan în funcția de premier, nu pe Ciolacu, nu pe Simonis sau pe Negrescu. Alminteri alegeau direct candidatul PSD sau propulsau pe candidatul PSD+PNL+UDMR, adică pe Căcărău la Controceni, doar au avut atâtea ocazii…
Victor Ghinea