Primăriţa oraşului Ţăndărei reclamă indiferenţa DSP şi cere testarea locuitorilor

Distribuie articolul:

În data de 04.04 2020, orașul Țăndărei a intrat în carantină. Măsura de carantinare s-a stabilit prin ordonanța militară nr.7. Decizia a fost luată de către guvernanţi, chipurile, având în vedere numărul mare de persoane infectate și de decese înregistrate în localitate. Doar că, deşi a trecut de-atunci o lună, discuţia despre situaţia epidemiologică lasă loc multor întrebări, toate convergând către acumularea multor frustrări, nu numai în rândul populaţiei, ci şi al conducerii de partid şi de stat, conducere care, la nivel orăşenesc, guvernează sub „comandament” PSD-ist, nu liberal…! Văzând cu câtă supărare comentează locuitorii micului oraş din Ialomiţa, atunci când vine vorba despre carantina în care ei trăiesc, altfel decât întreaga Românie, (mai puţin Suceava cea îngenunchiată de COVID-Vodă), am decis să avem un dialog cu doamna Nicoleta TOMA – primarul oraşului Ţăndărei. Nu de alta, dar nu sunt deloc puţini cetăţenii care comentează pe reţelele de socializare, şi care ne roagă să scriem şi despre „amarul” lor!

 Reporter:  După atâtea săptămâni de când oraşul Ţăndărei este în carantină, nu ştim nimic. Înţelegem că nu aveţi voie să comunicaţi unele aspecte, dar, totuşi, ce ne puteţi spune? În primul rând v-aş întreba dacă ştiţi că din Bărbuleşti ajung cetăţeni-pacienţi la spitalul din Ţăndărei? 

Doamna Primar :  Da, am înţweles asta, din discuţiile cu doamna manager al spitalului, pentru că noi, la Primărie, nu primim nici o informaţie oficială. Şi-atunci, normal că am sunat-o pe dumneaei. Au fost, într-adevăr 3 (trei) pacienţi, până vineri, unul din Feteşti, unul din Kogălniceanu, unul din Valea Ciorii. Spitalul, la un moment dat avea 6 (şase) pacienţi. Au venit şi din Bărbuleşti, trei.

Reporter: Dar, ce motiv au invocat? Înţeleg că oamenii din localităţile limitrofe vin la Ţăndărei. E firesc, fiindcă e spital pentru acea zonă. Dar, din Bărbuleşti, de ce ar veni la Ţăndărei, şi nu s-ar duce la Urziceni că-i mai aproape?

 Doamna Primar: Păi, asta m-am întrebat şi eu, ţinând cont de distanţă, de cheltuielile care se fac. Am înţeles că la Urziceni nu ar fi locuri şi că Dispeceratul Judeţean, trimite aceşti pacienţi în spitalele unde sunt locuri…Şi la noi la spital, dacă de atâtea săptămâni, nu a mai fost nici un caz din Ţăndărei, au trimis către noi.

Reporter: La momentul acesta spitalul funcţionează pentru ceilalţi bolnavi, care nu sunt infectaţi cu COVID?

Doamna Primar: Da, funcţionează. Pacienţii care vin cu simptome de COVID sunt testaţi, iar dacă testul iese pozitiv sunt trimişi la Feteşti sau la Institutul „Matei Balş”, depinde de gravitatea situaţiei.

Reporter: Cum este cu carantina, doamna Primar? Aţi întrebat Prefectura, DSP Ialomiţa, poate chiar ministrul, care-i situaţia în oraş, ca să vă faceţi o impresie despre cât ar mai putea să dureze această situaţie specială numită carantină? Căci, din 15 Mai ieşim din STAREA DE URGENŢĂ? Tot atunci iese şi oraşul Ţăndărei din carantină, ce ştiţi? Cine face sau ar fi trebuit să fi şi facut până acum, o analiză a stadiului, a  evoluţie bolii în rândul populaţiei?

Doamna Primar: Analiza ar trebui să o facă DSP Ialomiţa, în funcţie de numărul de îmbolnăviri. Sunt cel puţin două săptămâni, dacă nu chiar mai multe zile, de când în oraşul nostru, la spitalul din Ţăndărei, nu a mai venit nimeni.

Reporter: Deci, îmi spuneţi că de când s-a instituit carantina, în spitalul n-au venit cetăţeni din oraşul Ţăndărei, ca să se interneze cu COVID, ca să se justifice menţinerea carantinei?

Doamna Primar: Da. Suntem pe o curbă descendentă, de foarte mult timp. De foarte mult timp. Şi nu înţelegem de ce nu vine, totuşi, un Raport favorabil şi pentru noi? Problemele sunt foarte mari, de când s-a instaurat carantina. Sunt foarte mari problemele cu locurile de muncă. Din punctul meu de vedere este o uşoară discriminare, în ce sens; cei din exterior sunt lăsaţi să vină, să intre în oraş, ca să muncească, deci au acest drept la muncă, pe când cetăţenilor din oraş, li s-a încălcat acest drept! Nu sunt lăsaţi să iasă la muncă, în celelalte localităţi unde au job-uri. Şi nu este deloc în regulă, pentru că oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, s-au terminat concediile pe care le-au avut, unii, în perioada asta, şi situaţia este din ce în ce mai dificilă. …

Reporter: Dar, dumneavoastră, ca primar, aţi înaintat adrese, cu număr de înregistrare, ca să aveţi o dovadă că v-aţi interesat, că v-aţi implicat…?

Doamna Primar: Da, am trimis adrese la Prim-ministru, la Ministrul de Interne, la domnul doctor Arafat, am trimis adrese peste adrese la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa, am trimis adrese la DSP Ialomiţa, prin care am solicitat o analiză epidemiologică în oraşul nostru, dar nu am primit nici un răspuns de nicăieri. Chiar săptămâna trecută am cerut TESTAREA POPULAŢIEI DIN ORAŞ, ca să ştim dacă mai stăm în carantină, cât mai stăm, dacă nici nu mai sunt cazuri. De la Guvern am primit un răspuns că solicitarea noastră este în analiză…şi-atât! Am cerut câteva derogări, măcar! Derogări pe care ar fi putut să le dea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Eu nu am cerut scoaterea din carantină. Pentru că s-a luat o decizie, nu o comentez, chiar dacă nu am văzut acea analiză epidemiologică! Efectiv, am solicitat derogări pentru fermieri, care şi-au lăsat în paragină pământurile, în perioada asta! Şi derogări pentru cetăţenii care au locuri de muncă în afara oraşului, şi nu-şi mai pot întreţine familiile.

Reporter: Dumneavoastră, ca primar, ştiţi dacă a venit, nu numai în spital, ci şi în oraş, cineva de la DSP Ialomiţa? Poate ar fi trebuit ca, în toată perioada asta, reprezentantul DSP să treacă şi pe la Primărie, nu?

Doamna Primar: Nu am cunoştinţă dacă au venit la spital. Probabil acolo au mers pentru că s-au mai făcut teste…! Pentru că a dat voie Guvernul să se facă, în sfârşit, teste şi personalului medical. Chiar dacă eu am solicitat lucrul acesta cu mult timp înainte (…) Dar la Primărie nu a venit nimeni de la DSP! Şi, aşa cum v-am spus, nu am văzut nici o analiză epidemiologică, aşa care să ne arate evoluţia bolii, în oraş! Repet, eu nu am comentat această măsură, a carantinării. Am comentat faptul că oamenii nu sunt lăsaţi să meargă la muncă (…)

Reporter: Cum preconizaţi că va fi starea economică, şi-aşa destul de precară, a oraşului, după ce ieşiţi din carantina care, ziceţi, nu ştiţi dacă o să se sfârşească odată cu ieşirea din Starea de Urgenţă a întregii ţări?

Doamna Primar: Mă gândesc că în momentul în care s-a făcut această propunere de carantinare a oraşului nostru, cei care au făcut această propunere şi au aprobat-o, trebuia să se gândească şi la măsuri economice, sociale, administratie, ş.a.m.d. (…) Nu cred că va fi bine! Probleme vor fi. Sper şi eu că Guvernul va lua măsuri în sensul acesta. Mai ales că oamenii au rămas fără venituri în această perioadă. (…)


Distribuie articolul:

One thought on “Primăriţa oraşului Ţăndărei reclamă indiferenţa DSP şi cere testarea locuitorilor

  1. O întrebare Domna primaritá. Cei din diaspora care avem deja biletele de o luná cumparate ptr, data de 19/05/2020. Vom mai sta în carantincá sau la Auto Izolare, Multumesc.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *