Prefectul Atanasiu vrea să taie mîncarea poliţiştilor locali

Distribuie articolul:

După mai bine de 4 luni de la adoptarea unei hotărîri a Consiliului Local Slobozia prin care s-a acordat din bugetul municipiului o indemnizaţie de hrană pentru poliţiştii locali, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu, a constatat prin aparatul propriu care verifică legalitatea, că suma de 19 lei acordată zilnic fiecărui poliţist local ar contraveni prevederilor legale în vigoare. Mai exact, că Primăria Slobozia ar fi cheltuit ilegal aproape 20 de mii de euro din taxele şi impozitele locuitorilor din reşedinţa de judeţ pentru a plăti mîncarea poliţiştilor locali. Ce se întîmplă cu banii? Ei vor trebui recuperaţi de la fiecare dintre angajaţii Poliţiei Locale pînă la ultimul leuţ. Procedura este însă una greoaie şi presupune neapărat un act ce trebuie să vină de la o instanţă de judecată.

           Vom avea proces pentru hrană!

Aşa cum scriam la începutul articolului nostru, Consiliul local Slobozia a adoptat la sfîrşitul lunii august 2012 o hotărîre prin care disponibiliza din buget şi aloca Poliţiei Locale cîte 19 lei pe zi lucrătoare pentru fiecare angajat al acestui serviciu. Hotărîrea a fost adoptată cu referire la o perioadă determinată de timp, adică intervalul septembrie-decembrie anul trecut. Prin urmare, începînd din luna ianuarie a acestui an, hotărîrea nu mai produce efecte. Dar, care pentru perioada amintită înseamnă, tradus în cifre şi bani, circa 20 de mii de euro cheltuiţi deja din taxele şi impozitele slobozenilor pentru plata hranei poliţiştilor locali. Cronologic, hotărîrea de Consiliu local a ajuns pe masa de studiu a prefectului Constantin Atanasiu la începutul lunii septembrie a anului trecut, imediat după ce actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu şi-a luat în primire mandatul încredinţat de premierul Victor Ponta. La început de drum, fără experienţă în domeniu, prefectul Atanasiu a avut nevoie de vreo 4 luni pentru a emite un punct de vedere vizavi de norma de hrană a poliţiştilor locali slobozeni, interval în care banii s-au cheltuit iar de dat socoteală pentru banii cheltuiţi ilegal, cum spune prefectul, va răspunde probabil femeia de serviciu de la primărie. Legal, prefectul Atanasiu este obligat să verifice de legalitate hotărîrile adoptate de Consiliile locale, dar faptul că dînsul s-a trezit abia a şaptea zi după scripturi ne face să credem că un „amin“ cu privire la „gaura“ de 20 de mii de euro în numai 3 luni este cea mai potrivită expresie. Actual, prefectul Atanasiu încearcă să dreagă busuiocul, anunţînd Consiliul local Slobozia despre faptul că ar fi comis o ilegalitate acordînd aceşti bani pentru hrană şi fiind de părere că poliţiştii locali nu pot fi asimilaţi poliţiştilor pe care cu toţii îi ştim, iar drept urmare nicio legislaţie românească nu prevede posibilitatea de acordare a banilor de mîncare pentru foştii agenţi comunitari. Previziunile noastre sînt însă sumbre cu privire la recuperarea banilor de la poliţiştii locali, asta în cazul în care Consiliul local îşi va recunoaşte posibila vină, pentru că altfel vom avea, mai plauzibil, un proces pe rolul instanţelor între Prefectură şi Consiliul local cu privire la norma de hrană. „Presupun că aşa se va întîmpla. E nevoie de o hotărîre a instanţei, singura abilitată, pentru a putea reţine pe ştatul de plată banii acordaţi poliţiştilor“ a explicat directorul executiv al Poliţiei Locale, Laurenţiu Abaza.

George ŞEITAN


Distribuie articolul:

3 thoughts on “Prefectul Atanasiu vrea să taie mîncarea poliţiştilor locali

  1. Cred că dl. Abaza glumeşte. Dacă Prefectura are dreptate, iar Consiliul Local recunoaşte, automat pot fi reţinute, eşalonat, din salariul fiecărui poliţist, sumele dovedite ilegal încasate. Dacă poliţistul se consideră nedreptăţit, poprirea considerând-o ilegală, se poate adresa instanţei judecătoreşti. Pot fi date destule exemple de asemenea greşeli, beneficiarii, nevinovaţi, fiind obligaţi să restituie sumele încasate ilegal, deşi, personal, mi se pare incorect. Ce vină are un biet pensionar care a primit o pensie mai mare, din vina celor care au greşit calculul?! Aceste diferenţe ar trebui a fi imputate „calculatorului”.

  2. @SORIN, subscriu la cele scrise de tine dar sa nu uitam ce personaje „competente” lucreaza in administratia publica si faptul ca aproape 90% dintre aceste personaje sunt pile, cunostiinte, relatii si mai nou lipitori de afise pentru „imparatie”…normal ca de platit va plati pensionarul…

  3. N-am inteles chestia cu prefectul ,,la inceput de drum si lipsit de experienta”, haideti sa nu-i mai scuzam pe uslasi! Asa il scuzati si pe Teculescu, ca si el a fost la inceput de drum, cand a preluat functia?…iar dupa parerea mea, ar trebui sa fie penalizati, intr-un fel, si consilierii locali care au votat acea hotarare, si mai ales initiatorul acelei hotarari! Cin’ sa fie, cin’ sa fie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *