Poliţia, cu ochii – abia mijiţi! – pe evazionişti. Fiscul, încă doarme…

Distribuie articolul:

De nenumărate ori i-am atras atenţia domnului Viorel Ştefu – şeful IPJ Ialomiţa – că nu-i deloc lăudabilă comunicarea zilnică a „faptelor de vitejie” ce, din păcate, aproape că se rezumă doar la prezentarea accidentelor rutiere petrecute pe drumurile din judeţ. Dându-şi seama, probabil, că acţiunile de control asupra traficului se datorează responsabilităţilor stipulate în Fişa postului, fapte ce nu presupun „aplauze la scenă deschisă” oferite din partea cetăţenilor, îmi place să cred că domnul Ştefu o fi dat un ordin să (mai) fie comunicate presei şi alte rezultate, cu-adevărat notabile, întru inocularea în mentalul colectiv a ideii potrivit căreia Poliţia acţionează şi în domeniile „fierbinţi” aşa cum este cel al evaziunii fiscale, de exemplu! Aşa că, iată, azi putem titra că Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomiţa cercetează reprezentanţii a şase societăţi comerciale pentru săvârşirea  de infracţiuni economice.

Exemplificări:

– Poliţiştii Serviciului Investigarea Fraudelor s-au sesizat din oficiu despre comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi prin executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se de înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, de către un tânăr de 26 de ani, administrator al unei societăţi comerciale cu punct de lucru situat în municipiul Feteşti.

Poliţiştii ialomiţeni cercetează un bărbat de 36 de ani, din municipiul Feteşti, administrator al unei societăţi comerciale din localitate pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa. Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat se ridică la suma de 180.000 de lei.

Un alt bărbat în vârstă de 36 de ani, din municipiul Slobozia, este cercetat de poliţiştii de investigare a fraudelor pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune. Suspectul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din municipiul Slobozia a întocmit în fals trei facturi fiscale în valoare de 85.138 de lei, care au fost folosite în cadrul derulării unui contract de finanţare nerambursabilă, în baza căruia a încasat nelegal suma de 42.568 lei. Poliţiştii au început urmărirea penală faţă de un bărbat de 46 de ani, din comuna Andrăşeşti. Acesta este învinuit de săvârşirea infracţiunii de emitere a unui CEC fără a avea la tras disponibil suficient.

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, administrator al unei societăţi comerciale din municipiul Slobozia, este cercetat de poliţiştii de investigarea fraudelor pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa. Prejudiciul cauzat bugetului consolida al statului se ridică la suma de 18.966 de lei.

– Efectivele Serviciului de Investigare a Fraudelor au dispus începerea urmăririi penale faţă de reprezentantul unei societăţi comerciale, un bărbat în vârstă de 35 de ani, din comuna Andrăşeşti, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscale. Bărbatul este suspectat de poliţişti că nu a evidenţiat în totalitate operaţiunile comerciale derulate, modalitate prin care s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului se ridică la suma de 1.911.742 de lei.

În toate cele şase dosare penale, poliţiştii continuă cercetările, cu suspecţii în stare de libertate, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi pentru recuperarea întregului prejudiciu.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *