POLARIS nu se dotează, ci obligă cetăţenii, chiar să şi spele gunoiul, înainte de sortare şi depozitare

Distribuie articolul:

Preferând să lucreze cu mâinile curate, firma, deja, angajează controlori, nu muncitori “la bandă”, care să sorteze! Sigur că mulţi dintre cetăţenii cu simţ civic, înţeleg să ajute, cumva, firmele care au ca obiect de activitate această operaţiune de salubrizare! Dar, NU AŞA cum impune firma, cum au plănuit aşa-numiţii “OPERATORI”, de pe tot cuprinsul ţării!

 Deşi, încă dinainte de ’89, mulţi dintre cetăţeni au înţeles că trebuie să ne preocupe procedeul vizând cei 3 “R” , şi-anume: RECUPERAREA, RECONDIŢIONARE, REFOLOSIRE, totuşi, felul în care se procedează, în zilele noastre, dă curs unor controverse pe care n-avem cum să nu le băgăm în seamă!

Şi-asta, deoarece, firmele de salubritate, prea se întrec cu gluma, ajungând să impună cetăţenilor să facă “muncă patriotică”, în timp ce în contabilitatea societăţilor comerciale de profil se înregistrează sume exorbitante reprezentând cifra de afaceri şi, mai ales, profitul.

A se reţine că, atunci când nu se evidenţiază profit, trebuie luat în calcul investiţiile care măresc patrimoniul firmelor!

De ce firma S.C. Polaris nu ia în considerare părerea celor mulţi care spun că nu e corect să facă clienţii “cotă parte” din munca de SORTARE a deşeurilor, astfel degrevând firma de cheltuielile privind salarizarea celor angajaţi ca să facă astfel de operaţiune?

Şi, de ce firma Polaris nu îmbrăţişează ideea celor mulţi care propun să fie înfiinţate MAGAZINE (ale SC Polaris!), în care cetăţenii să poată merge să ducă ambalajele din sticlă, plastic, hârtie, etc, primind contra-valoarea deşeurilor?

Sau, măcar de s-ar vedea investiţii, ori că e mai mic preţul, pentru că firma Polaris ne ia gunoiul din curte, de lângă bloc. Dar, nu! Preţul este stabilit graţie votului consilierilor locali/judeţeni care acceptă tarifele şi propunerile “indecente” ale firmei  Polaris. “Prietenii ştiu de ce!

 Tupeu sau abuz?

  Şi-uite că, acum, Primăria Constanţa anunţă public că ,,Polaris M Holding nu va mai colecta recipientele în care deșeurile reziduale sunt amestecate cu cele reciclabile! Se vor aplica sancțiuni de 40.000 de lei pentru gestionarea incorectă a deșeurilor! Atenție! Începând cu data de 11 septembrie 2023, angajații Polaris M Holding SRL vor verifica pe raza municipiului conținutul recipientelor pentru deșeuri reciclabile și reziduale și, dacă se constată că acestea conțin deșeuri amestecate, vor refuza colectarea. (…)
Este INTERZISĂ amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale de către populația care locuiește în zona de case și blocuri! Acestea trebuie să fie depozitate separat.
Echipele Polaris vor utiliza un sistem de etichetare a recipientelor.

Dacă se constată nerespectarea regulilor de colectare separată, angajații Polaris vor refuza colectarea și vor lipi pe recipiente o etichetă autocolantă de culoare roșie sau gri, în care se menționează motivul pentru care recipientul nu a fost colectat.
 Există un număr redus de platforme de depozitare unde nu a fost posibilă, din motive de spațiu, amplasarea containerelor galbene pentru deșeuri reciclabile. În prezent, Polaris împreună cu Primăria Constanța încearca să găsească soluții de amplasare a acestor containere. (…)
Menționăm că, într-o primă etapă, polițiștii locali vor aplica avertismente și/sau procese verbale de conformare.”

Ca şi când nu era de-ajuns…

Cu un tupeu fantastic, reprezentanţii firmei trâmbiţează în spaţiul public cum trebuie SORTATE deşeurile. Căci, nu le e de.ajuns că le punem separat în pubelele care ocupă loc în curţi! După părerea celor care deţin monopol asupra activităţii de salubritate, iată

CE MAI TREBUIE SĂ FACEM

“Dacă ați găsiți o etichetă de culoare roșie sau gri lipită pe pubelă înseamnă că nu ați colectat corect deșeurile. Vă rugăm să citiți eticheta și veți înțelege unde nu ați procedat corect și care a fost motivul pentru care pubela nu a fost ridicată. Până la următoarea colectare, vă rugăm să resortați conținutul pubelei.

  1. Deșeurile reziduale se depun în pubela neagră și cele reciclabile în pubela galbenă.
  2. GOLEŞTE ambalajele de resturi alimentare.
  3. CLĂTEŞTE ambalajele din plastic, metal, aluminiu murdare (Pet-uri, conserve, doze de aluminiu etc).
  4. PRESEAZĂ/PLIAZĂ deșeurile din plastic, aluminiu, carton înainte de depozitare.”

Că, oamenilor nu li se pare deloc “cuşer” să consume şi să plătească ei apă pentru a spăla ambalajele, pe cine credeţi că preocupă?

Că, oamenii au tot felul de reclamaţii, cu privire la cât de insalubre sunt containerele/ platformele de gunoi, dar şi cu privire la HALUL în care se “ridică” gunoiul, fie el şi gata sortat, cu maşini “antice şi de demult” din care se surg zoaiele (LEVIGATUL), pe carosabil, umplând aerul de mirosuri pestilenţiale, pe cine credeţi că interesează?

Că, oamenii sunt de părere că, din motive dintre cele mai meschine, consilierii locali/judeţeni aprobă astfel de obligativitate de a face “muncă patriotică” menită a reduce cheltuielile firmei, astfel încât să-şi crească profitul, pe cine credeţi că-l revoltă?  Că, doar nu credeţi că pe vreun politician care să aibă curajul de a “întoarce pe toate feţele” atare problemă!?

Poate n-ar fi stricat şi O DEZBATRERE PUBLICĂ, pe acest subiect “fierbinte”! Ce ziceţi, domnule Primar? Dar, dvs, domnule patron, ce ziceţi?  

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *