Ștefan Mușoiu: „Prin deplasările la Bruxelles și lobby-ul susținut păstrăm atenția asupra nevoilor și intereselor României până le rezolvăm!”

Distribuie articolul:

Românii, în general, se declară prea puțin interesați de politica externă a României și chiar plictisiți de dialogurile fără sfârșit dintre București, europarlamentari, parlamentarii români și Bruxelles sau Strasbourg, acolo unde se iau principalele decizii în Uniunea Europeană. Unii români aleg calea uşoară şi preferă să creadă zvonistica falsă cum că Uniunea Europeană ne bagă pe gât orice hotărâre, fără să mai acorde atenția necesară negocierilor pe care politicienii români le poartă cu Bruxelles-ul și în urma cărora multe din hotărâri ajung să fie adaptate la cumulul condițiilor noastre naționale. Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ștefan Mușoiu, face mai multă lumină privind importanța oricăror deplasări externe, participarea la diverse summit-uri sau discuții cu oficiali străini, fie ei ambasadori în țara noastră, membri ai Parlamentului European sau ai Comisiei Europene.

Reporter: Cum şi de ce s-a ajuns aici?

Ștefan Mușoiu: Cuiva care doar urmărește de pe margini aceste discuții politice și diplomatice, îi pot da dreptate că le consideră fără sfârșit, numai că ele nu sunt fără sfârșit și, mai ales, fără o finalitate concretă! Din contră! Și asta pentru că mereu apar elemente noi, provocate de dinamica economică mondială, care ajung să se insinueze peste ceea ce deja s-a decis. Și, astfel, noutățile impredictibile, din ce în ce mai numeroase, ne obligă să revenim la masa negocierilor pentru stabilirea sau îmbunătățirea noilor termeni și termene de aplicare.

Reporter: Și integrarea noastră blocată de Austria prin votul ei de veto o caracterizați în aceşti termeni?

Ștefan Mușoiu: Tăcerea Austriei până la vot, care și acum ne pare suspectă, a fost elementul surpriză şi extrem de păgubos. Şi diplomaţia din trecut, care s-a dovedit doar una de ecou pentru această sarcină a integrării noastre în Schengen. Este o lecție dură cea care ni s-a servit, la fel și modul prea puțin plin de curaj al Vienei în care a acționat. Aşadar aceste două elemente trebuie să fie remediate pentru că libera circulaţie în Schengen este vitală pentru economia românească.

Reporter: Ce planuri aveţi pentru viitorul apropiat în ceea ce priveşte integrarea României în această arie?

Ștefan Mușoiu: Sunt foarte multe, dar mă voi limita strict la cele mai recente reușite ale noastre și care îmi vor confirma, de asemenea, spusele privind necesitatea dialogurilor și a negocierilor constante cu Bruxelles-ul. Premierul Marcel Ciolacu a obținut o victorie foarte importantă în favoarea pensionarilor, în urma discuțiilor pe care tocmai le-a avut la Bruxelles pe acest subiect. PSD a înlăturat condamnarea la sărăcie a pensionarilor, introdusă cu cinism de USR în Planul Național de Redresare și Reziliență, deci grație nouă se vor majora veniturile pensionarilor așa cum e normal, nu cum refuza dreapta. La rândul său, eurodeputatul Victor Negrescu, responsabilul grupului social democrat pentru bugetul european, a cerut, în plenul Parlamentului European, fonduri comunitare în plus pentru protejarea frontierelor României și pentru asistarea comunităților din zonele de frontieră ca urmare a incidentelor produse de dronele rusești. Și adoptarea Directivei privind Energia Regenerabilă în Parlamentul European, zilele trecute, va permite introducerea lemnului în mixul național de energie regenerabilă. Acest succes i se datorează unei alte colege social democrate, europarlamentarului nostru, Carmen Avram.

Reporter: Pe 9 iunie 2024 este scrutinul pentru Parlamentul European. Ce strategii veţi pune în practică pentru a câștiga acele alegeri?

Ștefan Mușoiu: Este nevoie de experiență decizională reală pentru că demagogia probată de către reprezentanții AUR în Parlamentul național nu înseamnă expertiză. Numai dezavantaje am avea cu reprezentare AUR în PE, așa cum s-a întâmplat, în mai multe rânduri, și din pricina unor europarlamentari USR. Și vom demola toată retorica antieuropeană și vom combate toate fake news-urile legate de așa-zisa necesitate a unui RoExit. Din toate aceste raționamente, PSD va miza pe puterea românilor de discernere între minciună și necesitățile țării noastre pentru că de această putere, exprimată prin vot, va depinde viitorul copiilor noștri și al nostru, al tuturor! Totodată ne angajăm să informăm corect toți cetățenii privind importanța apartenenței Uniunii Europene pentru România, deci și nevoia legitimă să trimitem în acest for decizional politicienii cei mai bine pregătiți și dedicați proiectelor noastre de țară.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *