Muniție rămasă neexplodată în comuna Albești

Distribuie articolul:

Muniția a fost descoperită de către un cetățean din comuna Albești, care efectua săpături în propria gospodărie. Alertați, subofițerii pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Barbu Catargiu” al județului Ialomița, au descoperit la locul indicat de cetățean o bombă de aviație de cca. 4 kg., care a fost asanată, transportată și depozitată în vederea distrugerii într-un poligon special amenajat.

***  Munițiile rămase neexplodate reprezintă toate categoriile de muniții utilizate în scop militar, trecute prin gura de foc, lansate sau inițiate, care nu au avut efect final prin nefuncționare sau cele neutilizate și care nu au fost distruse. Cel mai adesea, cum a fost și cazul prezentat mai sus, astfel de obiecte, folosite pe timpul conflictelor militare se găsesc îngropate sub pământ. Ele ies la iveală cu ocazia arăturilor, săpăturilor pentru fundații de clădiri, defrișărilor, lucrărilor de irigații, aducțiuni de apă gaze, telefonie etc. Din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezintă, cele mai periculoase sunt munițiile de artilerie folositeMUNITIE 2 dar neexplodate (trecute prin gura de foc) sau bombele de aviație si minele. 

La toate acestea focoasele si percutoarele sunt puse în funcțiune dar au rămas blocate, ceea ce face ca la cea mai mică misșare sau lovire focosul sau percutorul să funcționeze și muniția să explodeze. De aceea, în cazul găsirii de muniţie neexplodată, este necesar ca cetățenii să alerteze de urgenţă organele de poliţie din localitate sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa prin apelarea numărului de urgenţă 112, să evite lovirea, manipularea şi transportarea muniţiilor descoperite şi să asigure paza zonei până la sosirea forţelor de intervenţie. O manipulare incorectă, de către persoane neautorizate, care nu cunosc proprietăţile şi caracteristicile respectivelor muniţii, poate duce la iniţierea focoaselor şi implicit la detonarea muniţiilor, putând provoca astfel importante pagube materiale, rănirea persoanelor sau chiar pierderea de vieţi omeneşti.

                   


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *