Într-o vreme în care, nu numai din cauza Pandemiei, economia naţională se confruntă cu un deficit, mai mult sau mai puţin recunoscut de către guvernanţi, din motivele expuse în proiectul de Hotărâre prin care s-a cerut votul consilierilor judeţeni, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa reuşeşte să ofere un cadou – în bani! – nu pentru Crăciunul din acest an, ci până la pensionarea subalternilor săi. „La stabilirea salariilor am avut în vedere și complexitatea și volumul crescut al activităților privind implementarea unui număr din ce în ce mai mare de proiecte, prin accesarea Programelor cu finanțare europeană, a Programului Național de Dezvoltare Locală, a Programului Național „Anghel Saligny”, a viitorului Planul Național de Redresare și Reziliență”.
Convinşi fiind că nu puţini cetăţeni se vor arăta de-a dreptul revoltaţi de faptul că, taman acum când mulţi dintre ei şi-au pierdut locul de muncă sau îşi încasează diminuat salariu „de mizerie”, iată, în instituţiile statului cresc salariile, i-am cerut domnului Marian Pavel să ne spună ce a gândit, ce a avut în vedere atunci când a propus o creştere a salariilor tuturor angajaţilor, chiar şi a celor cu salarii deloc mici?
Explicaţii şi precizări
„Eu încerc, într-un fel, să majorez la cei care au salariu foarte, foarte mic. Am nevoie de ingineri, am nevoie de specialişti la Departamentul de Investiţii. Dar, au salariu, la debutanţi, de 2000 şi ceva de lei, în mână. Despre asta vorbesc! (…)
Da, măresc la toţi, dar diferenţiat. În sensul că cei care au salariu mic vor primi 14%, deci nu majorări foarte mari, alţii 12%, ceilalţi 10%, 7% şi 5%. ”
Ştiind că ani de-a rândul, în Organigrama CJI au fost angajaţi destui „pe pile”, ştiind că salarizarea nu se face în funcţie de performanţa obţinută pe fiecare loc de muncă, dar – mai ales! – ştiind că revoltător de multe sarcini profesionale se realizează prin „externalizarea serviciului”, l-am invitat pe Marian Pavel să ne spună ce are de gând să facă în ceea ce priveşte urmărirea respectării sarcinilor profesionale precizate în Fişa postului fiecărui angajat al CJI, dar şi să ne spună din ce bani fi-vor crescute salariile?
„ …Vă spun ce s-a întâmplat. La începutul primului meu an la conducerea CJI, am făcut o şedinţă cu ei şi le-am explicat cam care-i stilul meu de lucru, cam cum vreau să lucrăm. Şi abordarea în Consiliul Judeţean s-a schimbat! Adică, eu i-am considerat oameni, nu animale, ca alţii! Dar, după un an de zile, am început să fac sedinţe cu ei.
Şi, într-adevăr, sunt unele Departamente, exact cum spuneţi dvs, unde lucrurile nu merg cum ar trebui să meargă! Şi-am început să discut cu fiecare în parte, şi să le cer un Raport de activitate.
Deci, fiecare trebuie să spună, săptămânal, ca să văd şi eu care-i „încărcarea” lui profesională, ce a făcut el în săptămâna respectivă! Că, poate, unii au foarte mult de muncă, unii au mai puţin de muncă, şi … De chestiunea asta se ocupă dl. Potor – managerul judeţului!
După asta, vreau să-i văd că sunt mai pro-activi, că vin şi ei cu iniţiativă, că îşi asumă. Căci, sunt mulţi în CJI care nu vor să-şi asume…Bine, eu îi înţeleg că, de teamă, de frică, dar nici eu nu pot la infinit să cer puncte de vedere de la alte instituţii ale Statului, în condiţiile în care eu am economişti, jurişti, la Consiliul Judeţean (…) Aşa că, pe analiza asta, am luat această decizie (…)
Cu siguranţă, veniturile au crescut. Am încercat să NU MAI EXTERNALIZĂM FOARTE MULTE SERVICII către firme. Acolo unde se poate realiza cu funcţionarii CJI, le realizăm. Cheltuiala înseamnă, undeva până-n într-o sută de mii de lei, pe lună. Inseamnă, undeva, cam în jur de un MILION lei pe an. (N.Red: cam 10 MILIARDE lei vechi)
Ca şi termen de comparaţie, dacă facem o analiză, eu am renunţat la clădirea multifuncţională de la Amara, care însemna 10 milioane…! Încercăm să nu mai plătim proiecte de CONSULTANŢĂ pentru orice! (…) Precizez că NU o să primească mărire de salariu administratorul public (Alexandru Potor) şi cei de la Cabinetul Preşedintelui ”