Liceul Tehnologic Urziceni înfiinţează clase profesionale

Distribuie articolul:

În şcolile profesionale din România învaţă aproximativ 85.000 de elevi. Numărul acestora însă poate creşte datorită concluziilor la care au ajuns factorii decidenţi, cei care au în mâini destinele Învăţământului, dar şi părinţii copiilor cărora le-ar plăcea să înveţe o meserie încă de pe băncile şcolii.

Gândindu-se la viitorul mediului de afaceri care se tot plânge că forţa de muncă nu este suficuient de mine pregătită în Licee, consilierii locali ai municipiului Urziceni au emis în şedinţa desfăşurată în luna decembrie a anului trecut Hotărârea nr. 171, prin care solicită Inspectoratului Şcolar al Judeţului Ialomiţa ca „ pentru anul ŞCOLAR 2020-2021 să nu mai propună înfiinţarea claselor a IX-a la Liceul Tehnologic Urziceni şi să se propună înfiinţarea în locul acestora a unor clase de învăţământ profesional”

Pentru cei care nu ştiu, facem precizarea că în analele şcolare se precizează că în decursul existenţei sale, unitatea de învăţământ a purtat următoarele denumiri:
– în anul 1949 – Şcoala de tractorişti, patronată de Ministerul Agriculturii şi Silviculturii;
– în anul 1954 – Şcoala Profesională Mecanici Tractorişti;
– în anul 1957 – Şcoala Profesională Mecanici Agricoli;
– în anul 1965 – Şcoala Profesională de Ucenici şi Mecanici Agricoli;
– în anul 1970 – Şcoala Profesională Mecanici Agricoli;
– în anul 1980 – Şcoala Profesională Agroindustrială;
– în anul 2012 – Liceul Tehnologic Urziceni;
Scopul primordial era de a pregăti mecanici agricoli şi muncitori agricoli calificaţi, atât de necesari într-o zonă de câmpie cum este Bărăganul. Iniţial, această şcoală a funcţionat în 1949 cu un număr de 2 clase şi cu un efectiv de 80 de elevi. În continuare, şcoala cu profil agricol a fost supusă multor restructurări organizatorice specifice întregului sistem de învăţământ românesc. A sporit şi s-a modernizat sistematic baza materială a şcolii, s-au diversificat tipurile de şcoli şi specializările în care se pregătesc elevii, s-a restructurat conţinutul învăţământului. Pregătirea elevilor s-a realizat în următoarele tipuri de şcoli şi specializări:
– Şcoala Profesională Mecanici Agricoli (1957-1965;1970-1980), pregătindu-se viitorii mecanici agricoli;
– Şcoala Profesională de Ucenici şi Mecanici Agricoli (1967-1969), mentinându-se profilul;
– Şcoala Profesională de Mecanici Agricoli (1978), adăugându-se şi clase de liceu, clasa a IX-a, cu profil mecanic şi electrotehnic ;
– Şcoala Profesională Agroindustrială, înfiinţată cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în 1980, cu un număr de 5 clase de liceu, a IX-a şi a X-a, ajungându-se în anul 2000 la un efectiv de 593 elevi (231 elevi pentru liceu, 296 pentru şcoala profesională, 22 la liceu – frecvenţă redusă şi 44 la şcoala postliceală) pentru specializări de mecanic – agricol, electricieni, electromecanici, mecanic vulcanizator.
În anul 1990, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a aprobat înfiintarea Grupului Scolar Agricol Urziceni cu un numar de 20 clase repartizate astfel :
– liceu: clasele IX, X, XI, XII seral, însumând un număr de 242 elevi;
– şcoala profesională: anii I şi II cu un număr de 300 elevi ;
– şcoala de maiştri ce pregătea 28 de elevi.

În anul 2012, a fost schimbată denumirea şcolii cu LICEUL TEHNOLOGIC URZICENI. În 2020, cu începere din 2021, este posibil ca Liceul să suporte oarece transformări care, în anii ce vor urma, îşi vor pune amprenta pe modificările structural-educative ale generaţiilor de elevi ce vor studia şi vor absolvi cursurile cuprinse în Programa şcolară a unităţii de învăţământ.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *