Guvernanţii s-au sucit! Străinii pot cumpăra cât pământ vor…

Distribuie articolul:

România nu are prevăzută în tratatul de aderare posibilitatea prelungirii interdicţiei de vânzare a unor terenuri agricole către străini după 1 ianuarie 2014, în timp ce Bulgaria, Ungaria şi Lituania au specificat acest aspect în tratatul de aderare la UE. În anul 2004, aceste aspecte nu au fost negociate de MADR ci au revenit în curtea Ministerului de Finanţe. În aceste condiţii, piaţa funciara va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

Străinii care vor să achiziţioneze terenuri agricole în România, după 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiţi să se limiteze la doar 100 de hectare şi nici să aibă cunoştinţe în domeniul agricol sau o perioadă minimă de activitate în acest sector, aceste condiţii fiind scoase din noul proiect de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.
În proiectul iniţial de OUG din luna septembrie s-a impus limita de 100 de hectare de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat al Uniunii Europene, dar şi o măsură care viza experienţa de 5 ani în agricultură, condiţii considerate discriminatorii de către Comisia Europeană şi scoase în prezent din actualul proiect de Lege.
În actualul proiect de lege sunt menţinute reglementările privind dreptul de preempţiune la cumpărarea terenurilor. Astfel, înstrăinarea prin vânzare se va face cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole în localitatea unde este situat terenul, precum şi al Statului Român, la aceleaşi preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege.
 Dreptul de preemţiune pentru tinerii până în 40 de ani este analizat pentru că se consideră că este o măsură discriminatorie, însă, pe de altă parte, UE sprijină instalarea tinerilor la sate pentru că populaţia este îmbătrânită şi cred că este o condiţie care trebuie menţinută ca drept de preemţiune. Statul va avea dreptul să intervină, să cumpere teren numai când va considera că terenurile depăşesc anumite suprafeţe, însă acestea vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare”, au precizat sursele din MADR. Pentru asta, se înfiinţează Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va prelua activitatea, personalul şi patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului.

Deziderat: Comasarea terenurilor!

Prin acest proiect de lege se urmăreşte şi comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic, în condiţiile în care clasa de mijloc din agricultura nu a fost susţinută în ultimii ani. În prezent, 11.000 de fermieri mari cu peste 30 de hectare deţin în total 4,5 milioane de hectare şi iau jumătate din subvenţii, iar 800.000 de fermieri au între 1 şi 5 hectare. Potrivit Agerpres, fermierii români pot lua credite cu dobânzi de sub 6% la lei pentru achiziţionarea de terenuri agricole de la două bănci şi pot beneficia de garanţii de la stat la credite până în limita de 50% în vederea achiziţionării de terenuri agricole. Potrivit proiectului, terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, iar cele stabilite ca zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător, pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.
Până la finele acestui an, străinii – persoane fizice nu pot cumpăra terenuri agricole în România, decât dacă sunt firme cu acţionariat străin, considerate astfel persoane juridice române. Potrivit datelor MADR, furnizate în 2011, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României.
În prezent, în România, preţul unui hectar de teren agricole poate pleca de la 2.000 de euro şi poate ajunge până la 18.000 de euro, însă, dacă se va reface sistemul de irigaţii, acesta va creşte considerabil şi se va apropia de cel din ţările UE.
Românii deţin 13 milioane hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafaţă arabilă.


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Guvernanţii s-au sucit! Străinii pot cumpăra cât pământ vor…

  1. SUNT O MIE DE ARGUMENTE IMPOTRIVA VINZARII TERENURILOR ,NU NUMAI LA STRAINI,CHIAR SI LA MARII AFACERISTI DIN TARA.TOATA PROTECTIA DE EXISTENTA A ROMANILOR A STAT SI CONSTA IN MICA PROPRIETATE.STATUL ROMAN SI OAMENII DE AFACERI ,NU SUNT CAPABILI SA ASIGURE EXISTENTA MINIMA A ROMANILOR.CHIAR LIBERTATEA FUNDAMENTALA A ROMANULUI VA FI GRAV AFECTATA,SI INTR-UN TIMP SCURT,
    POPORUL ROMAN POATE SA DISPARA DIN ISTORIE.MI-AR TREBUI ZILE INTREGI SA VA DEZLEG MINTILE LA CEI CARE CRED IN INVESTITORI.

  2. Ce prost eşti , măi Jeane…lasă-i pe guvernanţi şi investitori să acumuleze, populaţia să pauperizeze…şi dacă eşti tinerel, Jenele…ai şanse să ajungi om de nădejde al partidului şi poporului dobitoc))Muream în chefuri…şi nu citeam şi io o sămânţă socialistă))))))))))) Hai cu platforma-program, Jeane)) Nu ne vindem Ţara…noi tot nu gândim, noi nu mai muncim…Uraa….Băsescu…Băsescu.. el moşia o donează…securismul să-nflorească…să fie pământul nostru..el conducătorul ales, să rămână pe veci sef)))))))))De ne dă poze cu Udrea, luptătoarea pdlistă, cu-a ei păsărică belită….noi, toţi popularii, onanişti ‘ntelectuali, muncitori mai beţivani…vom ara câmpuri cu dinţii..să mulţumim securiştii))))))))Şi-i dăm şi lu’ Daniel…lovele de catedrală…să moară ateii din ţară!! Uraaa..))Hai Jeane cu-n statut…că mă plictisesc…şi te…bip, de mă-ta şi de toţi morţii,securiştii şi toţi hoţii pdlişti))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *