Gae, secundul lui Moraru, meştereşte de 4 ani la Oraşul de Floci

Distribuie articolul:

* Mulţi dintre români au înţeles că lucrările de investiţii se încep într-o legislatură şi se finalizează – dacă au norocul să se finalizeze! – în următoarea legislatură. Vorbim despre noroc, deoarece ştim cu toţii că dacă investiţiile au ghinionul să nu mai rămână la Putere cei ce-au avut interesul punerii pe tapet a proiectelor, cele mai multe dintre lucrări sunt supuse eşecului, unele rămânând seduse şi abandonate…

Despre Muzeu, despre directorul Vlad, despre puzderia de colaboratori cu care lucrează „băieţii deştepţi” ce roiesc (ca nişte albinuţe, nicidecum ca nişte trântori, zic ei!) în jurul banilor alocaţi de la buget pentru funcţionarea instituţiilor direct implicate în procesul de neuitare a felului în care au trăit înaintaşii noştri, noi am tot scris, o căutare pe Google la adresa www.ziarulstirea.ro fiindu-vă recomandată pentru împrospătarea memoriei. Faptul că Muzeul Judeţean înghite aşa mari sume de bani, că onor consilierii judeţeni nu i-au cerut directorului Vlad să raporteze şi să explice cheltuielile suportate de la bugetul CJI pentru „epocalele” lucrări arheologice săvârşite „sub directa îndrumare şi coordonare a conducerii de partid şi de stat” de sorginte postdecembristă, în oricare ţară civilizată ar fi născut mari semne de întrebare. Nu şi în România, Ialomiţa! Aici, de zeci de ani, poate chiar 30, Muzeul tot face alte şi alte cheltuieli, pentru cam aceleaşi săpături menite, chipurile, a scoate din măruntaiele pământului una, alta, dintre „cioburile” de Istorie a moşilor şi strămoşilor acestui Neam…

Silvian Ciupercă, Liviu Muşat şi Florin Vlad

 Vă mai aduceţi, sper, aminte de „meşterul” Vasile. Profesor prin vocaţie, Vasile Silvian Ciupercă lăsa să se vadă în fiecare discurs rostit, cât de mare iubitor de cultură şi de istoria Neamului este el. Cu-aşa pasiune, cât a domnit, nici n-avea cum să nu-şi îndrepte atenţia către Muzeul Judeţean, această instituţie patronată de către CJI, condusă de directorul Florin Vlad şi necontrolată de nimeni altcineva. Căci, cine să se uite în ograda PSD-ului câtă vreme Puterea financiară era pe mâinile lor, ale „meşterilor făurari”, nu? Iar, domnul Ciupercă a domnit ceva ani! Şi-n toţi anii a tot început, ba unul, ba altul dintre proiectele puse la cale dimpreună cu Liviu Muşat – mare „dregător” într-ale  fondurilor europene intrate în visteria ADR Sud Muntenia – un ONG, şi el prea puţin intrat în vizorul „organelor” cu atribuţiuni de control. Exceptând, desigur, cazul în care cei doi „ Crai de la Răsărit” au fost cercetaţi într-un dosar penal, au fost chiar puţin arestuiţi, după care peste dosar s-a aşezat praful, achitarea fiind, după părerea multor cetăţeni, o palmă pe obrazul Justiţiei! Musiu Vlad Florin, directorul-pupincurist, a făcut şi el figuraţie în dosarul penal în care „greii” din CJI şi ADR Sud Muntenia au fost nişte figuri proeminente! Să ne mai întrebăm de ce, şi după ce „meşterul” Ciupercă a ieşit din peisaj, Victor Moraru l-a păstrat pe Vlad la cârma Muzeului, ar fi ca şi când n-am fi înţeles nimic din Istoria PSD/CJI, nu credeţi? Pe cale de consecinţă a acestei concluzii, azi publicăm numai dialogul pe care l-am avut cu domnul Gae Ionel – vicepreşedintele CJI.

Rep: Dumneavoastră sunteţi managerul de proiect, da?

Domnul Gae: Manager de proiect la proiectul reabilitare şi punere în valoare a Monumentului istoric.

–    Dar perioada de impementare a început acum vreo patru ani, aproape, nu?

  • Nu, nu, nu…Este începută de anul trecut. Noi suntem în faza achiziţiei Proiectului Tehnic. De trei ori l-am scos la achiziţie şi n-am reuşit să avem pe cineva care să facă acest proiect tehnic şi urmează acuma, din nou să îl scoatem pentru achiziţie. Am achiziţionat serviciile de proiectare, publicitate. Deja avem şi pentru Contractul de Management. Că o să avem nevoie şi de un manager de proiect achiziţionat de către noi, cu specialişti. S-a semnat Certificatul de sarcini şi urmează să fie scos şi el pentru achiziţie din nou. E la a doua „strigare” ca să zic aşa!
  • Dar de ce tot aveţi „strigări”?
  • Deci, nu se înscrie nimeni! Nu s-a prezentat nici o firmă care să fie interesată.
  • Unde aţi făcut publicitate? Se face publicitate pe SEAP. Deci, la Proiectul Tehnic urmează să-l scoatem pentru a patra oară.
  • S-a depăşit faza SF-ului şi DALI. (…) Uitaţi-vă, de exe,plu, la proiectele: Biserica de lemn din Slobozia şi Conacul Bolomey din Cosâmbeşti! Au avut noroc şi s-a înscris cineva şi a câştigat deja, care este sub Contract cu cele două proiecte!
  • Nu ştiu de ce nu este atât de atractiv pentru societăţile respective, din domeniu! Probabil, la a patra o să avem noroc!
  • Practic ce se face acolo?
  • Acolo este vorba de reabilitare…
  • Reabilitare a ce?
  • Rabilitare şi punere în valoare a întregului SIT ARHEOLOGIC, Monument Istoric. Practic, acolo Monumentul e pe mai multe faye, să yic aşa! În primul rând, modernizarea infrastructurii, trotuare, alei, lampadare…Pe de altă parte este vorba de tot ce înseamnă zona asta arheologică, unde trebuie să fie specialişti să restaureze şi să pună în valoare, deasemenea, tot ce avem acolo ca descoperire …Este necesară amenajarea la o parcare, o intrare din Drumul European către sit, sunt mult mai multe probleme acolo …Sunt acele voioage (?!) pe unde era apă şi vor fi la final umplute cu apă acele văi…Bineînţeles, cu menţinerea nivelului, debitului, ş.a.m.d. Adică, să fie adus în apropierea a ceea ce a fost atunci, când era acest Târg..
  • Vă aduceţi aminte sau ştiţi a cui a fost ideea?
  • Ideea este mai demult! Înainte de a veni noi …Proiectul aparţine de Muzeul Judeţean, ca inventar.
  • Ştiţi că în publicitatea plătită de ADR Sud Muntenia sau de CJI sau de Muzeu, scrie negru pe alb că „perioada de implementare a proiectul este de 86 de luni, respectiv de la data de 01.02.2016, până la 31.03.2023” . Întrebarea mea legitimă este: ce s-a făcut din 2016 şi până în octombrie 2019, când vorbim, adică în aproape 4 ani?
  • Păi, în primul rând s-a plecat cu Studiul de Fezabilitate. După aceea cu documentaţia DALI, documentaţie tehnic, ele au necesitat avize de la Drumurile Naţionale, în speţă de la Direcţia Naţională de Drumuri şi Poduri Constanţa, de la Mediu, de la Ministerul Culturii. După aceea s-a ajuns în faza semnării contractului de finanţare cu ADR Sud Muntenia (…) avem acest contract de finanţare din Fonduri Europene. Bineînţeles că este şi o parte de cheltuieli care nu sunt eligibile şi-atunci acelea sunt suportate de către Consiliu Judeţean.
  • Nu-i deloc mică suma, peste 20 de MILIARDE lei vechi, din cei peste 120 cât va costa acest proiect! Le-aţi cheltuit deja.
  • Nu, nu! Ele se cheltuie pe măsură ce se înaintează cu diferitele faze. Achiziţionarea publicităţii, marketingului, astea s-au făcut (…) Mai este un miliard două sute, dacă nu mă înşel, pentru Proiectul Tehnic (…) deasemenea, la managementul proiectului care va fi scos din nou la achiziţie, şi după ce trecem de PT o să avem faza de execuţie. El este un proiect mai complex. Pe lângă faptul că acolo sunt câteva obiective istorice şi care trebuie realizate de specialişti şi puse în valoare, mai sunt şi – v-am, zis! – aceste construcţii civile, de drumuri, alei, iluminat public, şosea de acces de la Drumul European către Sit.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *