Două centre sunt operaţionale în Slobozia pentru faza a 2-a de vaccinare

Distribuie articolul:

Primăria Slobozia a anunţat prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei faptul că în acest moment, conform hotărârii Ministerului Sănătăţii, a finalizat identificarea, modernizarea şi dotarea a două centre de vaccinare anti-Covid pentru faza a 2-a, aşa cum fiecare UAT a fost obligat la rândul său să găsească soluţii pentru aceste centre care se înfiinţează pe întreg teritoriul României. În acest sens Prefectura Ialomita a solicitat de la primariile din judeţ date despre numărul estimativ de persoane care se încadrează în etapa a 2-a de vaccinare, denumit personal esenţial.

„În acest scop noi, Primaria, am solicitat agenţilor economici de pe raza UAT date cu privire la numărul total de angajaţi, precum şi numărul de angajaţi care doresc vaccinarea. Centralizarea acestor date se face de către ISU iar în acest moment în toată ţara se centralizeaza situaţia necesarului de doze de vaccin pentru persoanele care se încadrează în etapa 2, care îi include şi pe vârstnici.” se arată într-un comunicat remis presei.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) contestă Ordinul Ministerului Sănătăţii

Având în vedere prevederile proiectului Ordonantei de Urgenţă iniţiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea mai multor centre de vaccinare precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociația Municipiilor din România „constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!”

Potrivit art. 6 din proiectul OUG iniţiat de Guvern, pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

  1. pentru organizarea, dotarea şi operaționalizarea centrelor de vaccinare;
  2. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care îşi desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;

În acest sens AMR prin reprezentantul său afirmă faptul că a susţinut şi susţine principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea şi alocarea resurselor financiare aferente, dar solicită MS asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locaţie.

„AMR arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor. Noi reafirmăm implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.” se arată în comunicatul de presă remis ziarului Ştirea de către asociaţie.

 


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *