Dar vacanţa nu ţi-e prea mare, monşer?

Distribuie articolul:

E vară. E cald. Elevii, studenţii şi dascălii lor au intrat în binemeritata lor vacanţă mare. Aproape 3 luni de vacanţă au şi parlamentarii, deşi ei nu merită! Vacanţă au şi cei mai mulţi dintre birocraţi. Aşa se face că dacă adunăm toate aşa numitele „zile libere” ocazionate de fel de fel de sărbători religioase şi laice, cu zilele de concediu/vacanţă, nici nu ne mai mirăm de ce se înregistrează aşa mari întârzieri în ceea ce priveşte soluţionarea „cauzelor” şi/sau rezolvarea problemelor pe care cetăţenii le au, multe nu din cauza lor, ci din cauza reprezentanţilor statului…
E vară, e vacanţă şi, ca în fiecare an, prin puzderia de instituţii ale statului, cam „bate vântul”. Din păcate, cei intraţi spre a plăti impozite sau pentru a primi o semnătură, un aviz, o aprobare, nu se răcoresc, ci se enervează. Ba nu e X, ba nu-i Y, mai toţi fiind în concediu. Una dintre cele mai aprige senzaţii de disconfort este pricinuită de „fierbinţeala” dată de aşteptarea care, în România, a ajuns impardonabilă, în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor aflate „pe rolul instanţelor judecătoreşti”. Şi asta, deoarece, vacanţă au şi magistraţii. Şi dacă plebea vede că ştabii pleacă la Mare şi/sau la munte, în Deltă şi/sau în ţări străine, lăsând baltă multe dintre dezideratele plănuite a se petrece în spaţiul public, ei de ce nu ar rămâne în urmă cu plata la întreţinere sau nu şi-ar face chiar un împrumut la C.A.R, ca să plece câteva zile undeva, nu? Căci, doar „o viaţă are omul şi-i păcat s-o laşi să treacă numai muncind!”, răspund, candid, cei ce „se simt cu musca pe căciulă”, atunci când văd cum alţii se miră de cheful lor de a (nu) munci! Sigur că şi boierii (ştabii sunt în mahării din sistemul public, v-aţi prins, cred!) profită de zilele de vară şi, ca să se ferească de căldură, pleacă şi ei în aceleaşi locuri, doar că ori în alte condiţii de „tratament” la cazare, mâncare şi distracţie!
Şi când atâta „lume bună” pleacă spre cele patru zări de soare pline, pe cale de consecinţă, scade consumul. De fapt, nu scade decât în locurile noastre de… baştină. Căci, în fapt, consumul se mută la Mare, la munte, în Deltă şi/sau oriunde pe Planetă! Şi-atunci, urmare a acestei consecinţe, în plan local/judeţean scad producţia şi prestările de servicii, ceea ce conduce la scăderea nivelului vânzărilor către instituţii publice şi către populaţie! Mai ales când în judeţul nostru, nu vin mulţi turişti să consume! Începeţi să prefiguraţi cu ochii minţii firul logicii care „dă fiori reci pe şira spinării” celor care trebuie să muncească? Şi trebuie, deoarece ei nu le pot amâna pe toate, aşa cum îşi permit a face bugetarii, în general, şi birocraţii, în mod special!
Ce-am eu, mai ales cu parlamentarii, şi justiţiarii, şi – în general –cu toţi birocraţii, de nu i-aş lăsa să-şi petreacă vacanţa scăpând de căldura apartamentelor lor, nu răcorindu-se „în bătaia aerului condiţionat”, ci în bătaia brizei Mării? N-am nimic, desigur! Nici măcar teama că aceşti concetăţeni au abonament la acest ziar şi, plecând în vacanţă, nu va avea cine să-l citească, subiectele „fierbinţi” riscând să se răcească, în ciuda faptului că în vara asta se-anunţă a fi căldură (şi mai) mare, monşer!


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *