Cine spune că „agricultura e loterie”?

Distribuie articolul:

* Boierii au terenuri pe care le cultivă, de pe care recoltează produse pe care le vând, încasând – „la negru” de cele mai multe ori – impresionant de mari sume de bani. Aceiaşi boieri primesc în fiecare an, de mult prea mulţi ani, tot felul de subvenţii, sumele fiind cu-atât mai mari, cu cât suprafeţele sunt mari.   

România a înregistrat, în primele zece luni ale anului trecut, un excedent de 182 de milioane de euro la comerţul cu produse agroalimentare, după ce, la finele lunii septembrie, intrase, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, pe excedent, de peste trei milioane de euro. Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis, miercuri, AGERPRES, în perioada ianuarie – octombrie 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de circa 4,092 miliarde de euro, cu 808,5 milioane euro mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2012 (plus 24,6%), în timp ce importurile, în sumă de 3,91 miliarde euro, au depăşit cu 2,5% valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2012.
Exporturile în ţări terţe au crescut cu 74,2%. Schimburile intracomunitare au marcat creşteri moderate, atât la livrări, cât şi la achiziţii. „Mă bucur că România păstrează un trend ascendent în ceea ce priveşte balanţa comercială cu produse agroalimentare şi că înregistrăm un excedent de 182 milioane euro pentru primele zece luni ale anului 2013, comparativ cu un deficit de 532,7 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Grâul a dominat topul produselor agroalimentare la export, cu un volum de 3,749 milioane tone, de 2,12 ori mai mare decât livrările externe din perioada similară a anului precedent şi încasări de 778,6 milioane euro, cu 382,9 milioane euro mai mari decât încasările obţinute în aceeaşi perioadă din 2012.
Urmează în top export porumbul, seminţele de floarea-soarelui (cu încasări suplimentare faţă de anul precedent de 148,4 milioane euro), ţigările (plus 33,3 milioane euro), orzul (plus 71,8 milioane euro) şi seminţele de rapiţă, cu o cantitate exportată de aproape şapte ori mai mare decât în perioada similară din 2012 şi încasări suplimentare de 145,1 milioane euro.
Raportat la perioada corespunzătoare din 2012, România a cheltuit mai mult în principal cu achiziţiile externe de boabe de soia (plus 28,1 milioane de euro), produse de brutărie – patiserie (plus 25,2 milioane de euro), citrice, brânzeturi şi ciocolată. Totodată, au scăzut importurile de porumb (mai puţin cu 74,5 milioane de euro), zahăr (mai mici cu 51,3 milioane de euro), tutun brut, seminţe de floarea-soarelui şi carne de pasăre.
Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în primele zece luni din 2013, livrările de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 58,1%, iar achiziţiile din statele membre UE au deţinut o pondere de 81,1%.


Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *