Cât mai e şpaga pentru medicii români

Distribuie articolul:

Valoarea medie a plăţilor informale în cazurile de condiţionare a actului medical în România este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), potrivit unui studiu publicat sâmbătă de sindicatul Federaţia Solidaritatea Sanitară efectuat cu un eşantion reprezentativ de 2.376 de angajaţi din sistemul sanitar românesc.
Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenţi au recunoscut existenţa condiţionării actului medical de aceste plăţi, însă acest procent „este mult mai mic decât cel indus de frecvenţa cu care acest aspect este vehiculat”.Procentul de aproape 6% este îngrijorător atunci când vorbim de condiţionarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publică desemnează drept şpagă”, se afirmă în concluziile studiului Federaţiei Solidaritatea Sanitară referitor la salarizarea în sistemul medical românesc.
Valoarea medie a sumelor obţinute în cazul condiţionării actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondenţii care au arătat existenţa condiţionării actului medical) este de 424 lei, evidenţiază studiul.
Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au recunoscut existenţa unor „plăţi informale voluntare făcute de pacienţi către personal”, cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro). „Marea majoritate (92%) a salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră inechitabil
« sistemul plăţilor informale ». Principalii beneficiari ai plăţilor informale sunt medicii, urmaţi de asistenţii medicali. Majoritatea medicilor consideră că beneficiază de plăţile informale/onorariu medicii şi asistenţii în timp ce majoritatea asistenţilor consideră că beneficiază doar medicii”, evidenţiază studiul.
De asemenea, 50,3% dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare.    Dacă adăugăm şi respondenţii care cred că plăţile informale ar trebui să fie pur şi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenţi care doresc eliminarea plăţilor informale, sub o formă sau alta. Doar 28% dintre respondenţi consideră necesară oficializarea plăţilor informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă”, afirmă autorii studiului.


Distribuie articolul:

2 thoughts on “Cât mai e şpaga pentru medicii români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *